Άλλαι Τέχναι

Southside With You, του Richard Tanne

feature_img__southside-with-you-tou-richard-tanne
Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι σαν κάθε διανοούμενο ψιλοαριστερίζοντα φίλο σου: χαλαρός και συνάμα δυναμικός, από φτωχή οικογένεια αλλά με μεγάλα όνειρα, πολιτικά προβληματισμένος αλλά και η καλύτερη παρέα για μία χίπστερ βόλτα στην πόλη. Η Μισέλ Ομπάμα αποτελεί την πεμπτουσία της ιδανικής γυναίκας στη Δύση: δυναμική, έξυπνη, μορφωμένη, όμορφη και ταλαιπωρημένη από τις δυσκολίες ενός ανδροκρατούμενου κόσμου. Και οι δύο είναι καθημερινοί άνθρωποι, μεγάλωσαν σαν εμάς, είχαν παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας. Η γνωριμία των Ομπάμα θυμίζει τη δική σου γνωριμία με το έτερόν σου ήμισυ. Δεν είχαν το τέλειο ειδύλλιο, δεν είχαν το ιδανικό πρώτο ραντεβού και χρειάστηκε να προσπαθήσουν για τη σχέση τους και τη μεταξύ τους επικοινωνία, θυμίζοντας δηλαδή το χρονικό των δικών σου σχέσεων. 

Παρακολουθώντας την ταινία, η βασική ερώτηση που επικρατούσε στο μυαλό μου ήταν «γιατί υπάρχει αυτή η ταινία;». Σκέφτηκα πολύ για να βρω ένα λόγο, κι αν κατέληξα οπουδήποτε είναι στην παραπάνω παράγραφο. Ας μην προτρέχω όμως, η ταινία αποπνέει μια γλυκιά αίσθηση, η διανομή των ρόλων είναι εξαιρετική και οι ηθοποιοί υποδύονται θαυμάσια τους χαρακτήρες του έργου. Τίποτε, όμως, στην πλοκή και την ιστορία δεν είναι πρωτότυπο, τίποτα δεν έχει ουσιαστικό λόγο να ειπωθεί. Σίγουρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η ιστορία το βασικό ζητούμενο, αφού όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε την κατάληξή της, πολύ πριν πάμε να δούμε την ταινία. Από την άλλη, βέβαια, δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται η ιστορία στο επίκεντρο, μπορεί οι χαρακτήρες να κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας, και στο “Southside With You” εύκολα θα υπέθετε κανείς κάτι τέτοιο. Με λύπη μας, όμως, ανακαλύπτουμε πως ο Μπαράκ παρουσιάζεται ως ο τέλειος εαυτός του από την αρχή ως το τέλος και η Μισέλ ως μία γυναίκα που δεν μπορεί να αντισταθεί στο γόητρό του, παρά τις πολύ σοβαρές αναστολές της. Η εξέλιξη των χαρακτήρων είναι μηδαμινή, έτσι μοναδικός στόχος της ταινίας φαίνεται να είναι η γνωριμία μας με αυτούς, ο οποίος και επιτυγχάνεται μέσα από τις περιστασιακές συγκρούσεις τους που αποτελούν, άλλωστε, τα μόνα ενδιαφέροντα γεγονότα της πλοκής. 

Πρόκειται για ένα καλογυρισμένο φιλμ, περί αυτού δεν χωράει αμφιβολία, και στο σύνολό της, η ταινία κεντρίζει τον θεατή και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του καθόλη τη διάρκειά της. Όμως, στη μία ώρα και εικοσιτέσσερα λεπτά που διαρκεί, αυτό μάλλον δεν είναι κανένα τρομερό επίτευγμα. Κυριαρχεί μία διάχυτη γλύκα, ένας αέρας sapiosexual ρομάντζου, και σαν μία μακρινή, μαύρη ξαδέρφη των πιο γλυκών ταινιών του Woody Allen, το “Southside With You” αποτελεί όμορφη συντροφιά για να περάσεις την ώρα σου. «Και τι μ' αυτό;» θα αναρωτηθεί κανείς, πού είναι το κακό σε μία χαλαρή ρομαντική κομεντί; Πουθενά! Η ταινία ασχολείται, όμως, με έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους και σημαντικούς προέδρους της ισχυρότερης χώρας στην ιστορία της ανθρωπότητας· με έναν άντρα που η πολιτική του ιστορία στιγματίζεται από σημαντικές αντιφάσεις. Παρόλο που είναι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Η.Π.Α., υπό την προεδρία του έχουν δολοφονηθεί από τα σώματα ασφαλείας οι περισσότεροι μαύροι από τότε που καταργήθηκαν οι νόμοι περί φυλετικού διαχωρισμού, ενώ παρόλο που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, κατά τη διάρκεια της θητείας του ωρίμασαν οι συνθήκες για μία από τις πιο αιματηρές σφαγές στη Μέση Ανατολή μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου και αναζωπυρώθηκε ο «αγώνας δρόμου» των πυρηνικών όπλων μεταξύ των υπερδυνάμεων. Η επιλογή, επομένως, του δημιουργού να εστιάσει στο κομμάτι της ζωής του που αφορά τη σχέση του με τη γυναίκα του είναι βαθύτατα πολιτική. Είτε ο στόχος της ταινίας είναι να μας υπενθυμίσει πως ακόμη κι αυτοί είναι απλοί άνθρωποι σαν εμάς είτε να μας αποπροσανατολίσει και να στρέψει την προσοχή μας στη χαριτωμένη και αξιοζήλευτη εικόνα που είχε πάντα το «πρώτο ζεύγος» Obama, μακριά από φασιστικά σώματα ασφαλείας και νεκρά παιδιά, η πραγματικότητα παραμένει πως μία τέτοια ταινία έχει λίγα να προσφέρει στον κινηματογράφο. Προσωπική μου άποψη είναι πως στο τέλος της ημέρας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, και όπως κι αν το δει κανείς, έχει έναν αδιαμφισβήτητο αέρα στρατευμένης τέχνης.

Southside With You, του Richard Tanne 
Είδος: Βιογραφία, Δράμα
Διάρκεια: 84’

1
Μοιράσου το