Scroll Top

Βιβλιοθήκη

Σιντάρτα, του Hermann Hesse

feature_img__sintarta-tou-hermann-hesse
Το βιβλίο «Σιντάρτα» αποτελεί ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και αγαπημένα έργα παγκοσμίως. Φέρει την υπογραφή του νομπελίστα συγγραφέα Hermann Hesse και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1922 από τον εκδοτικό οίκο Φίσερ στο Βερολίνο. Έκτοτε, έχει γίνει πηγή έμπνευσης και οδηγός για πλήθος ανθρώπων από τον κόσμο των τεχνών και όχι μόνο.

Η υπόθεση πραγματεύεται την πορεία ενός γιου βραχμάνου, του Σιντάρτα κατά την εποχή του Βούδα Γκοτάμα. Το αγόρι, ήδη από την νεαρή του ηλικία, αρχίζει να σκέφτεται και να αμφισβητεί οτιδήποτε τον περιβάλλει: τις συνήθειες των ανθρώπων γύρω του, τις προσευχές, τις θυσίες, ακόμα και τις διδαχές των ιερέων. Συνεπής στις σκέψεις και τα συναισθήματά του, απαρνείται τη προοριζόμενη για αυτόν θέση του πατέρα του ως βραχμάνος και ξεκινά το δικό του ταξίδι αναζήτησης· ένα ταξίδι με στόχο να ανακαλύψει το μυστικό που κρύβεται μέσα μας και που διέπει το σύμπαν στην ολότητά του έτσι ώστε να μπορέσει να κατακτήσει την πολυπόθητη γαλήνη, να δει το φως και να φτάσει στην τελειότητα. Συνοδοιπόρος σε αυτήν την αναζήτηση είναι ο παιδικός φίλος του, ο Γκοβίντα που παρόλο που δεν κατανοεί πλήρως τις θέσεις του φίλου του, τον ακολουθεί πιστά, με περίσσιο ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση ότι θα καταφέρουν να βρουν την αλήθεια τους.

Καθώς κυλούν οι σελίδες, γινόμαστε θεατές της πορείας των δύο φίλων, εστιάζοντας περισσότερο στον Σιντάρτα. Κάθε κεφάλαιο αφορά και μια ξεχωριστή εμπειρία που βιώνουν ως μαθητές, ως αναζητητές, ως ακόλουθοι. Για να ανακαλύψει την αλήθεια ο ήρωας πρέπει πρώτα να γίνει μαθητής πολλών- και πολύ διαφορετικών μεταξύ τους- δασκάλων. Γίνεται ασκητής, γίνεται σαμάνος, γνωρίζει από κοντά και ακούει την πιο διάσημη διδαχή από το στόμα του ίδιου του Βούδα Γκοτάμα, του Τέλειου, του Φωτισμένου, του οποίου η κάθε κίνηση είναι άψογη και γαλήνια. Στο μονοπάτι που ακολουθεί, όμως, βρίσκεται και στο ακριβώς αντίθετο άκρο: από την νηστεία, την προσευχή και την απάρνηση των υλικών αγαθών, ο Σιντάρτα βρίσκεται, κάποια στιγμή, σχεδόν έρμαιο των υλικών απολαύσεων που περιφρονούσε σθεναρά όλα αυτά τα χρόνια, μοιάζοντας να έχει χάσει τον δρόμο του. 

Η κάθε εμπειρία, όσο διαφορετική και αν είναι από τις άλλες, του προσφέρει κάτι ξεχωριστό, θέτει το δικό της λιθαράκι στην αναζήτησή του και όλες μαζί τον οδηγούν στο σημείο που φτάνει στο τέλος – και μαζί με τον Σιντάρτα λαμβάνουμε και εμείς πολύτιμα στοιχεία από το κάθε ταξίδι του. Κάθε σελίδα του βιβλίου αποκαλύπτει, άλλοτε φανερά και άλλοτε πιο συγκαλυμμένα, ξεχωριστά μηνύματα και αξίες. Στο ταξίδι του αυτό, ο Σιντάρτα έχει και εμάς ως νοητούς συνοδοιπόρους που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους δικούς μας εσωτερικούς προβληματισμούς, ψάχνουμε να βρούμε απαντήσεις για τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας. Καλούμαστε να διανύσουμε το δικό μας μονοπάτι σκέψης και αμφισβήτησης, να περιεργαστούμε διαφορετικά τον κόσμο και να γίνουμε έναν με αυτόν.

Το «Σιντάρτα» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον έργο που έχει να προσφέρει πολλά στον αναγνώστη του, χωρίς να είναι κουραστικό ή αυστηρά διδακτικό. Αντίθετα, η γραφή του Hesse ξετυλίγει ένα πολύ όμορφο παραμύθι με πολλές προεκτάσεις. Και, ίσως, στην αρχή να μη μου ταίριαξε ιδιαίτερα το ύφος του, στη συνέχεια, όμως, επικεντρώθηκα στην ουσία του παραμυθιού, προσπαθώντας να αποκομίσω όσα περισσότερα μπορώ. Και παρόλο που η ιστορία λαμβάνει χώρα στην αρχαία Ινδία, δεν μοιάζει «ξένη» ούτε είναι γεμάτη με θρησκευτικές ανησυχίες (στοιχεία του Βουδισμού είναι φανερά χωρίς να είναι κουραστικά ή εξαντλητικά). Ο συγγραφέας μας καλεί να διαβάσουμε, να εμβαθύνουμε και να αφουγκραστούμε μέσα από τον Σιντάρτα τα δικά μας ερωτήματα, να προσπαθήσουμε να βρούμε τη δική μας προσωπική γαλήνη. 

Ένα κλασικό ανάγνωσμα που επάξια έχει κατακτήσει την αγάπη και τον θαυμασμό αμέτρητων ανθρώπων: ευχάριστο, διδακτικό, μαγικό.

Σιντάρτα, του Hermann Hesse
Μετάφραση: Μαρία Παξινού
Εκδόσεις Καστανιώτης
σελ. 166

1
Μοιράσου το