Auditorium

Psychic Warfare, των Clutch

feature_img__psychic-warfare-ton-clutch
Συμπλέκτης/ τέρμα το γκάζι/ αφήνουμε συμπλέκτη και… Clutch, φύγαμε!

Την τελευταία διετία οι Clutch διανύουν ίσως την καλύτερη και δημιουργικότερη περίοδο της εικοσιτετράχρονης καριέρας τους –όπως εξάλλου είχαμε και την ευκαιρία να διαπιστώσουμε στις συναυλίες που δώσανε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τις δύο συνεχόμενες προηγούμενες χρονιές. Το συγκρότημα από το Μέριλαντ των Η.Π.Α., με το Earth Rocker του 2013 είχε αρχίσει να πατάει «γκάζι» στις συνθέσεις του, όμως με το φετινό, ολοκαίνουργιο “Psychic Warfare”, το… σανιδώνει για τα καλά!

Ο δίσκος –αν και σε γενικές γραμμές έχει ύφος παρόμοιο με του προκατόχου του–, θα έλεγα πως είναι περισσότερο μια φυσική εξέλιξη της ηχητικής και συνθετικής προσέγγισης που είχαν ακολουθήσει οι Clutch στο “Earth Rocker”, παρά ένας δίσκος κλώνος του. Κι αυτό έχει να κάνει κυρίως με το ότι τα περισσότερα τραγούδια του άλμπουμ είναι ιδιαίτερα δυνατά κι η ταχύτητά τους βρίσκεται σε υψηλά bpm. Επίσης, η θεματολογία του “Psychic Warfare” βασίζεται κυρίως σε προσωπικά βιώματα κι απόψεις του τραγουδιστή Neil Fallon και λιγότερο σε θέματα βγαλμένα από την λογοτεχνία και την επιστημονική φαντασία όπως παλιότερα.

Το συγκρότημα είναι σε φοβερή φόρμα με πρωτοστάτη τον Tim Sult, ο οποίος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στις κιθάρες, σπέρνοντας το ένα πορωτικό riff μετά το άλλο και τον Neil Fallon –επίσης σε μεγάλα κέφια–, να τον συμπληρώνει εύστοχα σε αρκετά σημεία. Το ρυθμικό δίδυμο είναι γι΄ ακόμη μια φορά γκρουβάτο και σφιχτοδεμένο σα γροθιά, με τον Dan Maines στο μπάσο να βγαίνει μπροστά σε αρκετά σημεία –όπως στο “Sucker For The Witch” και “Lady Of Electric Light”–, ενώ το παίξιμο του Jean-Paul Gaster στα τύμπανα –αρκετά πιο απλό και ίσιο, χωρίς να λείπουν όμως τα τρελά γυρίσματα και τα έξυπνα παιχνίδια του με το ταμπούρο–, κάνει τον ακροατή να μένει με ανοιχτό το στόμα.

Τι να πρωτοξεχωρίσει κανείς στο “Psychic Warfare”; Κομμάτια όπως το εκρηκτικό “X-Ray Visions”, το “Firebirds” με την Rock 'n' Roll διάθεση, τα ZZ-Top-ικά “A Quick Death In Texas”, “Sucker For The Witch”, “Your Love Is Incarceration”, το “Noble Savage” με τον καταιγιστικό –σχεδόν punk– ρυθμό του και το επιβλητικό “Behold The Colossus”, πορώνουν μέχρι το μεδούλι με την ενέργεια και τη δυναμικότητα που εκπέμπουν. Αρκετά είναι γι΄ άλλη μια φορά τα southern/blues στοιχεία με αντιπροσωπευτικότερο το ψυχεδελικό μπλουζ “Son Of Virginia” που κλείνει με ιδανικό τρόπο το άλμπουμ, ενώ το ορχηστρικό “Doom Saloon” με την στρατηγικής σημασίας τοποθέτησή του ακριβώς στην μέση του track list, έχει διττό ρόλο: ρίχνει τον φρενήρη ρυθμό του δίσκου ηρεμώντας τα πνεύματα και ταυτόχρονα λειτουργεί ως πρελούδιο στο αργόσυρτο, μελαγχολικό “Lady Of Electric Light”.

Ο δίσκος κυκλοφορεί από την Weathermaker Music, την ιδιόκτητη δισκογραφική του συγκροτήματος, ενώ την προσεγμένη παραγωγή και μίξη έκανε ο Gene Freeman –μια επιλογή κάθε άλλο παρά τυχαία, μιας κι οι Clutch είχαν συνεργαστεί μαζί του και στο παρελθόν για τα “Pure Rock Fury”(2001), “Blast Tyrant”(2004) και “Earth Rocker”(2013), τα δυνατότερα άλμπουμ τους τα οποία μάλιστα σηματοδότησαν και μια πιο σκληρή στροφή στον ήχο τους τις δεδομένες χρονικές στιγμές.

Οι Clutch –ωριμότεροι, εμπειρότεροι και δυναμικότεροι από ποτέ– με το “Psychic Warfare” φαίνεται να έχουν κατασταλάξει στον ήχο τους και, πατώντας σε ακλόνητες βάσεις πλέον, καταφέρνουν να εδραιωθούν σαν ένα από τα σημαντικότερα κι αυθεντικότερα rock συγκροτήματα του καιρού μας.

 

Psychic Warfare, των Clutch (2015)

Μουσικό είδος: Rock/Blues Rock/Stoner

Δισκογραφική: Weathermaker Music

1
Μοιράσου το