Άλλαι Τέχναι

Picnic with Sergey, του Bruce Gilden

feature_img__picnic-with-sergey-tou-bruce-gilden
O Bruce Gilden είναι ένας από τους σημαντικότερους street photographers και μέλος του πρακτορείου Magnum. Ευρύτερα γνωστός για τις κοντινές του λήψεις με τη βοήθεια ενός φλας και τις μοναδικές του εικόνες από τους ανθρώπους της Νέας Υόρκης, της Ιαπωνική Yakuza και πλήθους περιθωριακών ατόμων. Όπως λέει ο ίδιος, το κίνητρο για να ασχοληθεί με τη φωτογραφία ήταν η ταινία του 1968 “Blow Up” του Michelangelo Antonioni.

Ένα από τα project του, το οποίο και μου τράβηξε την προσοχή είναι το Picnic with Sergey. Η ιστορία γύρω από αυτή τη σειρά φωτογραφιών και το πως προέκυψε είναι από μόνη της απολαυστική, αλλά και το αποτέλεσμα που είχε από τη φωτογράφιση ο Gilden, σίγουρα άφησε έκπληκτο και τον ίδιο.

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και με το οργανωμένο έγκλημα της Ρωσίας να έχει εξαπλωθεί παντού στο εξωτερικό, στις επαρχιακές πόλεις διασώθηκε ένας κύκλος μικροκακοποιών, χωρίς τα ακριβά ρούχα και αυτοκίνητα που συνοδεύουν τους «σοβαρούς εγκληματίες», με μόνο κίνητρο να μπορούν να πληρώνουν τη βότκα τους και να βγάζουν απλά τα προς το ζην. Μότο τους, όπως αναφέρει ο Gilden στο site του ήταν το «Όσο πιο σύντομα μπεις φυλακή, τόσο πιο γρήγορα θα είσαι ελεύθερος».

O Gilden βρέθηκε στην Αικατερινούπολη, μια πόλη κοντά στην παγωμένη Σιβηρία, έχοντας ως κίνητρο να φωτογραφίσει σκληρούς τύπους του τοπικού εγκλήματος. Η επαφή του εκεί, του σύστησε τον Σεργκέι και τους φίλους του, τους οποίους συνάντησε σε ένα κλαμπ 70km έξω από την Αικατερινούπολη.

Ο Βruce Gilden αναφέρει πως το club ήταν άδειο και ο Σεργκέι και η παρέα του κάθονταν χωρίς να κάνουν τίποτα, κάτι που μείωσε τις προσδοκίες του για να πετύχει αυτό που είχε στο μυαλό του ο φωτογράφος, μέχρι που ο Σεργκέι πρότεινε το απίθανο. Να πάνε για ένα πικνίκ.

Οι φωτογραφίες που πήρε εκεί ο Bruce Gilden μιλούν από μόνες τους. Θα έλεγε κανείς ότι είναι σχεδόν σουρεαλιστικές. Μεθυσμένοι Ρώσοι γκάνγκστερ να ξαπλώνουν ημίγυμνοι στα γρασίδια κάτω από τον όχι και πολύ καυτό ήλιο, μεγάλοι σταυροί περασμένοι στον λαιμό τους, τατουάζ με γατάκι στο πόδι του σκληρού Σεργκέι, αγελάδες και σκυλιά να κόβουν βόλτες και ένας καυγάς από το πουθενά του Σεργκέι με τον Βασίλι, που ήρθε για να βάλει τέλος στη φωτογράφιση με σίγουρα εντυπωσιακό τρόπο.

Δύο βίντεο από την εκπομπή της ΕΡΤ «Οπτική γωνία», για τον Bruce Gilden»

Content Sources

http://www.brucegilden.com/ 

1
Μοιράσου το