Βιβλιοθήκη

Παιδικά βιβλία: Το πράσινο υποβρύχιο, του Paul McCartney

cover-paidika-biblia-to-prasino-ypobryxio-tou-paul-mccartney

Διαβάζεις το όνομα του συγγραφέα και, φυσικά, ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτεσαι είναι ο θρυλικός μουσικός, τραγουδιστής και στιχουργός Paul McCartney, ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Beatles, του συγκροτήματος που σημάδεψε όσο κανένα τον χάρτη της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Και σκέφτεσαι ότι πρόκειται για απλή συνωνυμία – τι δουλειά έχει ο ογδόντα ενός ετών πλέον McCartney με ένα παιδικό βιβλίο; O McCartney, λοιπόν, εκτός από μουσική ιδιοφυία, ασχολείται με τη ζωγραφική, την ποίηση, τον ακτιβισμό και από το 2019 με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Το πρώτο του βιβλίο “Hey Grandude!” κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Μάρως Ταυρή με τον τίτλο «Η μαγική πυξίδα» και αφηγείται τις μαγικές περιπέτειες ενός παππού με τα τέσσερα εγγόνια του.

Το δεύτερο βιβλίο είναι το «Πράσινο υποβρύχιο» (“Grandude’s Green Submarine”), που ο τίτλος του θυμίζει σε όλους το υπέροχο τραγούδι των Beatles “Yellow Submarine”, και εξιστορεί μια ακόμα περιπέτεια του Έντουαρντ Μάρσαλ του πρεσβύτερου με τα εγγόνια του, τη Λούσι, τον Τομ, την Εμ και τον Μπομπ, τους «Μάγκες» του. Στην ιστορία αυτή, ο τρομερός παππούς με τα εγγόνια του ανεβαίνουν σε ένα μαγικό, πράσινο υποβρύχιο και διασχίζουν ουρανούς, στεριές και θάλασσες ψάχνοντας την γιαγιά των παιδιών που έφυγε αναζητώντας, τι άλλο; περιπέτειες.

Παρόλο που η ιστορία του McCartney δεν είναι ευφάνταστη, και ίσως έχει κάποια κενά, δεν παύει να είναι ψυχαγωγική, διασκεδαστική, και κατανοητή για τα μικρά παιδιά, ενώ η εικονογράφηση της

Kathryn Durst είναι πανέμορφη από το εξώφυλλο μέχρι και την τελευταία σελίδα. Και παρόλο που το βιβλίο ίσως να μην έχει ικανοποιήσει τους πολύ απαιτητικούς γονείς (όπως διαβάζω σε σχόλια στο Goodreads), δεν παύει όμως να είναι μια αξιόλογη δουλειά που θα τραβήξει το ενδιαφέρον των παιδιών με τις ζωηρές εικόνες του και μια αφορμή για να μιλήσουμε μαζί τους για έναν θρύλο της μουσικής που δεν επαναπαύεται και συνεχώς επανεφευρίσκει τον εαυτό του, ακόμα και στην ηλικία των ογδόντα ετών, και, φυσικά, να ακούσουμε τις αθάνατες μελωδίες του.

Το πράσινο υποβρύχιο, του Paul McCartney

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Εκδόσεις Μεταίχμιο
σελ. 32

12
Μοιράσου το