Βιβλιοθήκη

Παιδικά βιβλία: Γίνε δέντρο!, των Maria Gianferrari και Felicita Sala

cover-paidika-biblia-gine-dentro-ton-maria-gianferrari-kai-felicita-sala

Γνωρίζεις πόσες ομοιότητες έχει ένας άνθρωπος και ένα δέντρο; Αν διαβάσεις το βιβλίο αυτό, σίγουρα θα συνειδητοποιήσεις ότι τα κοινά σημεία που μοιράζεσαι με τα υπέροχα δημιουργήματα της φύσης είναι πολλά περισσότερα από όσα νόμιζες.

Το παιδικό βιβλίο «Γίνε δέντρο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι από τις πιο όμορφες -και κυρίως ουσιαστικές- κυκλοφορίες της χρονιάς που πέρασε. Η Maria Gianferrari (κείμενο) και η Felicita Sala (εικονογράφος), δύο κοπέλες με σημαντική εμπειρία στον χώρο του παιδικού βιβλίου, μέσα από τη δουλειά τους αυτή, μοιράζονται την αγάπη τους για τη φύση με ένα μονάδικο τρόπο και χαρίζουν στα παιδιά ένα βιβλίο που θα ξεχωρίσει και θα αγαπηθεί όσο λίγα.

Τα χέρια σου είναι σαν τα κλαδιά του δέντρου, η σπονδυλίκη σου στήλη είναι σαν τον κορμό του, το δέρμα σου είναι σαν τον φλοιό του.

Γνώριζες ότι τα δέντρα ανταλλάσσουν τροφή, μοιράζονται και επικοινωνούν μεταξύ τους;

Κείμενο και εικόνες αλληλοσυμπληρώνονται και επικοινωνούν με άριστο τρόπο στο «Γίνε δέντρο» δημιουργώντας έξυπνες συνδέσεις μεταξύ των ανθρώπων και των δέντρων. Συγγραφέας και εικονογράφος παρουσιάζουν όχι μόνο τη φυσική δομή των δέντρων αλλά και τις ιδιαιτερότητες τους όπως και τον κοινωνικό ιστό που αναπτύσσεται ανάμεσα στους «πνεύμονες» ενός οικοσυστήματος. Γεγονός είναι ότι μετά το πέρας της ανάγνωσης, η ματιά και η ενσυναίσθησή μας απέναντι στα δέντρα θα αλλάξει. Και θα τα αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο, τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας. Γιατί μπορεί αργότερα να μην θυμάσαι τι είναι η εντεριώνη και το σομφό ξύλο, αλλά σίγουρα δεν θα ξεχάσεις ότι αν λειτουργήσεις όπως ένα δέντρο στο δάσος αυτός ο κόσμος θα είναι καλύτερος.

Γι'αυτό γίνε δέντρο. Γιατί μαζί... είμαστε δάσος.

Γίνε δέντρο!, των Maria Gianferrari και Felicita Sala

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Εκδόσεις Μεταίχμιο
σελ. 52

9
Μοιράσου το