Βιβλιοθήκη

Ομηρία, της Clare Mackintosh

cover-omiria-tis-clare-mackintosh

Η «Ομηρία» δια χειρός Clare Mackintosh είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που δίνει μια νέα διάσταση στο μοτίβο τρόμου του «κλειδωμένου δωματίου» σε μία απευθείας πτήση από το Λονδίνο στο Σίντνεϊ.

Η Μίνα Χόλμπρουκ είναι μέλος της επίλεκτης ομάδας αεροσυνοδών που συμμετέχει στην παρθενική απευθείας πτήση από το Λονδίνο στο Σίντνεϊ, ένα ταξίδι-σταθμός διάρκειας είκοσι ωρών. Προσπαθεί να μείνει συγκεντρωμένη στη δουλειά της και να μην την αποσπούν οι σκέψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πεντάχρονη κόρη της και ο γάμος της που καταρρέει.
Ενώ όμως το Boeing 777 με τους 353 επιβάτες βρίσκεται στον αέρα, η Μίνα λαμβάνει ένα ανατριχιαστικό σημείωμα από έναν ανώνυμο επιβάτη, κάποιον που χρειάζεται τη βοήθειά της για να πετύχει τον στόχο του· να εμποδίσει το αεροσκάφος να φτάσει στον προορισμό του. Και ξέρει ακριβώς πώς να την κάνει να συνεργαστεί: Οι οδηγίες που ακολουθούν θα σώσουν τη ζωή της κόρης σου.
Όταν ένας επιβάτης πέφτει νεκρός η Μίνα καταλαβαίνει ότι δεν έχει άλλα περιθώρια. Πρέπει να επιλέξει. Να σώσει τις ζωές εκατοντάδων επιβατών ή τις ζωές των δικών της ανθρώπων:
ΕΙΚΟΣΙ ΩΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ.
ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΕ ΕΙΚΟΣΙ ΩΡΕΣ...


(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το ερώτημα που βρίσκεται στην καρδιά του μυθιστορήματος είναι πολύπλοκο και ηθικά επιβαρυμένο: Θα θυσιαζες τη ζωή του παιδιού σου για να σώσεις εκατοντάδες ανθρώπους ή θα θυσιαζες εκατοντάδες αγνώστους για να σώσεις το παιδί σου; Εσείς ποιο μονοπάτι θα επιλέγατε;

Πρέπει να παραδεχτώ ότι ως αναγνώστρια έχω πλέον κουραστεί από τα ψυχολογικά θρίλερ – μυστηρίου. Το συγκεκριμένο βιβλίο, όμως, στα αλήθεια σε κάνει να μην θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου. Κομβικό ρόλο στο βιβλίο παίζουν οι κεντρικό χαρακτήρες. Καθένας με τα δικά του κίνητρα να διαπράξει το έγκλημα. Οι πράξεις τους θα σας μπερδέψουν, ενώ κάθε σελίδα φαντάζει, σαν να αναδεικνύει ένα διαφορετικό ένοχο. Οι κεντρικές φιγούρες του βιβλίου είναι η Μίνα και ο σύζυγός της Άνταμ. Έτσι ο αναγνώστης παρακολουθεί την οπτική γωνία της Μίνας, καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένη στο αεροπλάνο και καλείται να πάρει μία απόφαση, που θα καθορίσει τη μοίρα πολλών ζωών. Παράλληλα όμως έχουμε πρόσβαση και στην αφήγηση του Άνταμ ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με την ταραγμένη συζυγική τους ζωή αλλά και με την σταδιακή παρακμή της καριέρας του. Η συγγραφέας με τόλμη φέρνει στο προσκήνιο τις σκοτεινές πτυχές της ζωή των επιβατών, ενώ παράλληλα θίγει ζητήματα όπως τις δυσκολίες του να μεγαλώσεις ένα υιοθετημένο παιδί, που αρνείται να σε αποδεχτεί. Πολλά από τα κεφάλαια είναι αφιερωμένα στη βαθύτερη εξερεύνηση των χαρακτήρων, οι μοίρες των οποίων είναι πιό στενά δεμένες, από ό,τι θα φανταζόταν κανείς.
Σαφώς είναι αδύνατο να αναφερθώ στο φινάλε του βιβλίου, δίχως να χαλάσω τη δική σας αναγνωστική εμπειρία. Θα τολμήσω όμως, να πω ότι μέσα σε μία σειρά βιβλίων μυστηρίου με προβλέψιμο τέλος το μυθιστόρημα «Ομηρία» ξεχωρίζει πάνω απ’ όλα για την πρωτοτυπία του και τις έντονες ανατροπές.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον τολμά να γίνει επιβάτης σε μια πτήση γεμάτη τρόμο και αγωνία.

Ομηρία, της Clare Mackintosh

Μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη
Εκδόσεις Μεταίχμιο
σελ. 456

7
Μοιράσου το