Art Outside the Core

Οι ιέρειες της Ιαπωνίας

feature_img__oi-iereies-tis-iaponias
Miko (ιέρεια)… είτε πρωταγωνιστεί είτε απλώς συμμετέχει σε anime, δίνει μια ιδιαίτερη αίσθηση του τόπου και του χρόνου συνδέοντας άμεσα την καθημερινή ζωή της Ιαπωνίας με την ετερογενή ιδεολογία της κουλτούρας της.

Οι Ιάπωνες, κυρίως μετά την επαφή με τους πολιτισμικούς θεσμούς της δύσης, δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ως ακόλουθους μιας συγκεκριμένης λατρείας/θρησκείας. Αναλόγως με τη χρονική στιγμή και την περίσταση εναποθέτουν τις προσευχές τους σε διαφορετικούς «αποδέκτες». Παρ’ όλα αυτά ο Σιντοϊσμός και ο Βουδισμός κατέχουν την μακρύτερη ιστορία στις ιδεολογικές απόψεις των Ιαπώνων ενώ ο χριστιανικός γάμος καθώς και τα Χριστούγεννα έγιναν ιδιαίτερα αγαπητά στην ιαπωνική κοινωνία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η λέξη “miko” ή “fujo” αποτελεί τον συνδυασμό δύο ιδεογραμμάτων: το ιδεόγραμμα «» που σημαίνει σαμάνος και του ιδεογράμματος «» που σημαίνει γυναίκα, ενώ η ερμηνεία του όρου δηλώνει την σύνδεση μεταξύ του κόσμου των ανθρώπων με τον κόσμο των πνευμάτων και των θεοτήτων. Οι ιέρειες Miko συμμετέχουν στις καθημερινές εργασίες στους ναούς Sinto, ενώ η ύπαρξή τους τεκμηριώνεται ήδη από την αρχαία ιστορική περίοδο “Jomon” της Ιαπωνίας. Θα μπορούσε, τηρώντας τις αναλογίες των πολιτισμικών περιόδων, να συσχετιστεί με την Πυθία της αρχαίας Ελλάδας η οποία εξέφραζε στους ανθρώπους τις αποφάσεις των Θεών μέσα από άναρχες φωνές και εκφράσεις. Στη σύγχρονη εποχή, οι αρμοδιότητες της περιορίστηκαν κυρίως στην υποδοχή των επισκεπτών.

Είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσεις μια ιέρεια miko. Φοράνε το χαρακτηριστικό hakama, μακριά κόκκινη παντελόνα ή μια μακριά κόκκινη ελαφρώς πλισέ φούστα μαζί με το άσπρο σε στυλ κιμονό haori καθώς και άσπρες ή κόκκινες κορδέλες στα μαλλιά. Επίσης στις ιστορίες των κινούμενων σχεδίων, όταν κατέχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους διαθέτουν ιδιαίτερες ικανότητες και δυνάμεις.

Rei

Ιδιαίτερος χαρακτήρας ιέρειας Sinto αποτελεί και η Rei ή η Sailor Mars στο anime “Sailormoon”. Στο σενάριο της Naoko Takeuchi, η Rei Hino, μια κοπέλα στην εφηβεία, είναι μια σύγχρονη ιέρεια miko που ασχολείται με την καθημερινή ζωή στο ναό Sinto, στον οποίο ιερέας είναι ο παππούς της. Αν και ιέρεια Sinto, η Rei είναι μαθήτρια σε ιδιωτικό καθολικό σχολείο που διοικείται από καλόγριες!!! Συχνά κατά τη διάρκεια του anime βλέπουμε την Rei να εξαγνίζει κακά πνεύματα επικαλούμενη μια ιερή φράση (μάντρα) και να βλέπει οράματα μέσα από τη φωτιά. Οι δυνάμεις της ενισχύονται μόλις μεταμορφώνεται σε “Sailor Mars” όπου το στοιχείο της φύσης που ελέγχει είναι η φωτιά. Τυχαίο;;!!

Kagome

Η Kagome είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες ιέρειες miko στη anime σειρά “Inuyasha”… μετενσάρκωση μίας ιέρειας της μεσαιωνικής Ιαπωνίας, της Kikyo, που «μεταφέρεται» μέσω ενός πηγαδιού από τη σύγχρονη στη μεσαιωνική Ιαπωνία και αποκτά όλες τις δυνάμεις μια ιέρειας Sinto. Ο εξαγνισμός των κακών πνευμάτων και η χρήση ιερών βελών αποτελούν ορισμένες από τις δυνάμεις της Kagome όπως το απαιτεί η ιστορία της σειράς.

Suzaku no Miko

Ολόκληρος ο κόσμος του Konan (καμία σχέση με τον Κόναν τον Βάρβαρο!) στο anime “Fushigi Yuugi” εξαρτάται από τις δυνάμεις της Suzaku no Miko, της ιέρειας που σύμφωνα με την προφητεία θα σώσει την χώρα από την αντίπαλη χώρα του kutou και την ιέρειά του. Και σε αυτήν την ιστορία, δύο φίλες της σύγχρονης εποχής παρασύρονται σε έναν κόσμο που μοιάζει με την μεσαιωνική Κίνα και αναγκάζονται να πολεμήσουν η μία την άλλη, αφού η προφητεία τους καλεί να γίνουν ιέρειες σε αντίπαλες χώρες.

Content Sources

  • http://rorydanielle.deviantart.com/art/Flames-of-Love-Rei-Hino-facebook-cover-376097667
  • http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Manga/FushigiYuugi
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Miko

Photo Sources

  • Google
1
Μοιράσου το