Άλλαι Τέχναι

Οι γυναίκες Walé του Congo

feature_img__oi-ginaikes-wal-tou-congo
Ο αυτοδίδακτος Γάλλος φωτογράφος Patrick Willocq ήταν πάντα παθιασμένος με τις νέες ανακαλύψεις, τα ταξίδια και τη μελέτη της κουλτούρας των διαφόρων φυλών της Αφρικής και του Ειρηνικού ωκεανού. Έζησε για επτά χρόνια στο Κονγκό και αφού γνώρισε τα ήθη και τα έθιμα του λαού αποφάσισε να τα αναδείξει μέσω της δουλειάς του.

Μέσα από την καλλιτεχνική φωτογράφηση των ιθαγενών, επιθυμούσε να προβάλλει μια διαφορετική εικόνα του Κονγκό και της Αφρικής γενικότερα, ξεφεύγοντας από τις θλιβερές σκηνές πολέμου, θεματική που απασχολεί τους περισσότερους φωτογράφους. 

Οι φυλές των ιθαγενών τον εντυπωσίαζαν πάντα, γιατί του μετέδιδαν το συναίσθημα του πλούτου που έχει χάσει ο υπόλοιπος «πολιτισμένος» κόσμος. Για να καταγράψει τα έθιμα που ισχύουν για τις γυναίκες Walé, οι οποίες είναι πρωτότοκες γυναίκες που φροντίζουν τα νεογέννητά τους, τους πρότεινε να συμμετάσχουν σε μια σκηνοθετημένη φωτογράφηση. 

Κάθε σκηνικό αποτελεί την οπτική αναπαράσταση ενός από τα θέματα για τα οποία οι γυναίκες Walé τραγουδούν, την πρώτη μέρα που βγαίνουν από την απομόνωση που τους επιβάλλεται για τρία χρόνια μετά τη γέννηση του μωρού τους. Με τα τραγούδια τους αναφέρονται στη μοναξιά αυτής της περιόδου της ζωής τους και με χιούμορ εξυμνούν τη δική τους συμπεριφορά, ενώ δυσφημούν τις ανταγωνίστριές τους.

Content Sources

  • http://patrickwillocq.com/congo/
1
Μοιράσου το