Βιβλιοθήκη

Οι 7 θάνατοι της Έβελιν Χάρντκαστλ, του Stuart Turton

feature_img__oi-7-thanatoi-tis-ebelin-xarntkastl-tou-stuart-turton
Το μυθιστόρημα «Οι 7 θάνατοι της Έβελιν Χάρντκαστλ» φέρει την υπογραφή του Stuart Turton και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση του Θοδωρή Τσαπακίδη. Πρόκειται για ένα αριστοτεχνικά δομημένο έργο που μας κόβει την ανάσα από τις πρώτες σελίδες, ένα βιβλίο που κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Costa το 2018.

Πρόκειται για ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που μας καθηλώνει από την αρχή. Ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε ο συγγραφέας να δομήσει και να μας παρουσιάσει την ιστορία είναι, τουλάχιστον, πρωτότυπος και συναρπαστικός. Μέσα από την οπτική που χρησιμοποιεί μας δίνει την δυνατότητα να ζήσουμε και εμείς, όσο πιο παραστατικά γίνεται, την εξέλιξη της ιστορίας.

Η ισορροπία μεταξύ των περιγραφών και των διαλόγων είναι άρτια. Και τα δύο στοιχεία παραθέτονται στον κατάλληλο βαθμό, ώστε να επεξεργαστούμε τις νέες αποκαλύψεις που διαδραματίζονται και ταυτόχρονα να βρεθούμε νοητά στο κάθε σκηνικό. Σ’ αυτό βοηθάει και ο λεπτομερής χάρτης που μας προσφέρει ο συγγραφέας στην αρχή του βιβλίου, για να περιπλανηθούμε με άνεση στα δωμάτια και τους εξωτερικούς χώρους της έπαυλης.

Μέσα στις σελίδες εντοπίζονται χιουμοριστικά στοιχεία και, κυρίως, στοιχεία έντονης δράσης και προσεκτικής παρατήρησης που εναλλάσσονται, με φόντο την επιβλητική έπαυλη, η οποία είναι πηγή και συνάμα φυλακή μυστικών. Η υπόθεση εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και σε συνδυασμό με την πολύπλευρη φύση της, απαιτεί την προσοχή του αναγνώστη. Ωστόσο, πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, καθώς το ενδιαφέρον και η αγωνία κορυφώνεται με κάθε σελίδα που γυρνάμε, χωρίς να γίνεται κουραστικό.

Το μυθιστόρημα «Οι 7 θάνατοι της Έβελιν Χάρντκαστλ» χαρακτηρίζεται για τις εύστοχες ανατροπές και για τους πολύπλευρους χαρακτήρες που το συνθέτουν. Πιο συγκεκριμένα, ο κάθε χαρακτήρας διαθέτει τις δικές του αδυναμίες και χαρίσματα, τις δικές του- ευγενικές ή σκοτεινές- προθέσεις, καθιστώντας το έργο πραγματικά δαιδαλώδες. Προσωπικά, χάθηκα μέσα στις σελίδες του, ενώ, όσο και αν προσπάθησα να συνθέσω μια εικασία που θα έφτανε έστω κοντά στο τέλος, αυτό με κατέλαβε εξαπίνης.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα πολυδιάστατο μυθιστόρημα, το οποίο κρατάει το ενδιαφέρον μας αμείωτο μέχρι και την τελευταία σελίδα. Έχει πολύ ωραίο και γρήγορο ρυθμό, ευφυή δομή και ακόμα πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές ανατροπές, οι οποίες κρίνονται στη λεπτομέρεια. Προτείνεται ανεπιφύλακτα τόσο σε λάτρεις του είδους όσο και σε άτομα που βρίσκονται σε αναζήτηση ενός εθιστικού και προσεγμένου βιβλίου για συντροφιά.

Οι 7 θάνατοι της Έβελιν Χάρντκαστλ, του Stuart Turton
Μετάφραση: Θοδωρής Τσαπακίδης
Εκδόσεις Μεταίχμιο
σελ. 592

1
Μοιράσου το