Άλλαι Τέχναι

Ο Tim Walker και ο παραμυθένιος κόσμος του

feature_img__o-tim-walker-kai-o-paramithenios-kosmos-tou
Ο Tim Walker θεωρείται ένας σύγχρονος θρύλος της φωτογραφίας. Παρόλο που φωτογραφίζει συστηματικά για περιοδικά μόδας, όπως η Vogue, το W Magazine και το LOVE Magazine, οι εικόνες του αντιμετωπίζονται περισσότερο ως έργα τέχνης, παρά ως φωτογραφίες μόδας.

Κάθε φωτογράφησή του θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό. Οι φωτογραφίες του δεν αποτελούν απλά το μέσο ανάδειξης και παρουσίασης ρούχων – κάθε άλλο μάλιστα, καθώς ο χώρος της μόδας δεν τον ενδιαφέρει- αλλά ένα μέσο αφήγησης ιστοριών. Όπως παραθέτει στο blog της η Σάντυ Τσαντάκη, ο ατζέντης του Tim Walker, Andrew Thomas, περιγράφοντας το δημιουργικό κομμάτι, αναφέρει: «Κάθε σεζόν κουβεντιάζουμε με τον Τιμ τις ιδέες του. Ο Τιμ θα κρεμάσει ένα μοντέλο από έναν τεράστιο γάντζο, θα ρίξει μια μπανιέρα στη θάλασσα, θα βάψει ζώα σε παστέλ αποχρώσεις, θα τοποθετήσει ένα κρεβάτι στην οροφή ενός κλασικού αυτοκινήτου και μετά θα το οδηγήσει, θα γεμίσει ένα δωμάτιο με λαγούς, θα βάλει ένα δέντρο σε ένα δωμάτιο. Και μετά σκέφτεσαι: πώς θα γίνουν όλα αυτά; Και τελικά γίνονται».

Γεννημένος το 1970 στην Αγγλία, το ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία εκδηλώθηκε, όταν εργάστηκε στη βιβλιοθήκη Condé Nast στο Λονδίνο, πάνω στο αρχείο του Cecil Beaton, ένα χρόνο πριν ξεκινήσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο. Μετά τις σπουδές του στο Exeter College of Art, έλαβε την τρίτη θέση ως “Independent Young Photographer Of The Year”.

Ξεκίνησε να δουλεύει στην Αγγλία και στη συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε ως full time βοηθός του Richard Avedon. Όταν επέστρεψε στην Αγγλία, επικεντρώθηκε στη φωτογραφία πορτραίτου και ντοκουμέντου για εφημερίδες. Στην ηλικία των 25 ετών έκανε την πρώτη του φωτογράφηση για τη Vogue. Το 2008, ετοίμασε την πρώτη του μεγάλη έκθεση στο Design Museum στο Λονδίνο, ενώ την ίδια εποχή κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο “PICTURES”. Όμως, δε σταμάτησε μονό εκεί. Το 2010, σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους “The Lost Explorer” (BBC Films, 2010), η οποία έκανε πρεμιέρα στο Locarno Film Festival στην Ελβετία. Η έκθεση “Story Teller” παρουσιάστηκε το 2012 στο Somerset House και στη συνέχεια κυκλοφόρησε και το ομώνυμο βιβλίο με τις φωτογραφίες της έκθεσης. Το 2013, το Μουσείο Bowes στο Durham, παρουσίασε έκθεση με έργα του Walker, πέρα από τις ήδη δημοσιευμένες δουλειές του στη Vogue και το Vanity Fair.

Content Sources

  • http://www.timwalkerphotography.com/
  • http://www.sandytsantaki.com/my-blog/2013/12/13/–2

Photo Sources

  • http://www.vogue.fr/photo/le-portfolio-de/diaporama/le-livre-story-teller-par-tim-walker-en-images/9950
  • http://www.sandytsantaki.com/my-blog/2013/12/13/–2
1
Μοιράσου το