Άλλαι Τέχναι

O Μικρός Πρίγκιπας – Le Petit Prince

feature_img__o-mikros-prigkipas-le-petit-prince
Λένε πως οι καταστάσεις που βιώνουμε ως παιδιά, μπορούν να καθορίσουν αργότερα τις επιλογές μας στο μέλλον. Στην τέχνη ειδικότερα, η δουλειά πολλών καλλιτεχνών είναι επηρεασμένη από την παιδική τους ηλικία. Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Matej Peljhan με τον «Μικρό Πρίγκιπα», αλλά και άλλες δουλειές του, επιβεβαιώνει αυτήν ακριβώς την πεποίθηση.

Ο Matej Peljhan, γεννήθηκε το 1967 στην Σλοβενία. Στην ηλικία των δέκα ετών, συνέβη κάτι που επηρέασε όλη τη ζωή του. Παίζοντας με τους φίλους του με κάποια υπολείμματα εκρηκτικών συσκευών από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, έχασε μετά από έκρηξη, το δεξί του χέρι και το ένα του μάτι.

Παρόλα αυτά, κατάφερε να τελειώσει όλη τη βασική του εκπαίδευση, ενώ παράλληλα υποβαλλόταν σε συνεχείς επώδυνες θεραπείες αποκατάστασης. Μετά το σχολείο, αποφάσισε να σπουδάσει ψυχολογία και στη συνέχεια κλινική ψυχολογία, με σκοπό να μπορεί να είναι κοντά σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπου θα μπορούσε, όντας και ο ίδιος κάποτε παιδί με ειδικές ανάγκες, να τους βοηθήσει καλύτερα.

Με τη φωτογραφία άρχισε ουσιαστικά να ασχολείται από το 2009, όταν αγόρασε την πρώτη του SLR φωτογραφική μηχανή. Τότε κατάλαβε, όπως και οι περισσότεροι που ασχολούμαστε με τη φωτογραφία, ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δημιουργήσεις, να εκφραστείς και να δείξεις στους υπόλοιπους ανθρώπους πως βλέπεις τον κόσμο.

Τα θέματά του εστιάζουν σε ανθρώπους, κυρίως σε άτομα με ειδικές ανάγκες, μιας και όπως είπαμε η δουλειά του επικεντρώνεται σε τέτοια άτομα. Η σειρά φωτογραφιών του με τον όμορφο τίτλο «Ο Μικρός Πρίγκιπας» (Le Petit Prince), αναφέρεται σε ένα παιδάκι 12 ετών.

Ο 12χρονός Luca, πρωταγωνιστής των φωτογραφιών, πάσχει από μυϊκή δυστροφία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ικανοποιήσει από μόνος του τις καθημερινές του ανάγκες, όπως να ντυθεί ή να φάει. Οι μόνες κινήσεις που μπορεί να κάνει, είναι με τα δάχτυλα, έτσι του δίνεται η δυνατότητα να κινείται με ένα ηλεκτρικό καροτσάκι.

Ο φωτογράφος όμως με τη φαντασία του, κατόρθωσε να τον κάνει ήρωα μιας περιπέτειας σε κάποιον φανταστικό κόσμο. Ο Matej Peljhan, δημιούργησε έναν ολόκληρο κόσμο στο πάτωμα και φωτογραφίζοντας από την κατάλληλη οπτική γωνία, δημιουργεί μια όμορφη ψευδαίσθηση, απεικονίζοντας τον μικρό Luca να κάνει πράγματα που κανονικά δεν μπορεί.

Η δουλειά του πραγματικά με συγκίνησε και με εντυπωσίασε, ελπίζω το ίδιο και εσάς. Μου θύμισε αρκετά και το video clip των Coldplay για το τραγούδι «Strawberry Swing». Ποιος ξέρει; Ίσως στη φαντασία του ο Luca να άκουγε το ίδιο τραγούδι. Ταιριάζει πολύ άλλωστε.

Content Sources

  • http://mate.1x.com/
  • http://blog.gaborit-d.com/
1
Μοιράσου το