Scroll Top

Άλλαι Τέχναι

Ο Jonathan Yeo επικυρώνει την προεδρία του Frank Underwood

feature_img__o-jonathan-yeo-epikironei-tin-proedria-tou-frank-underwood
Αν ανήκετε στο φιλοθεάμων κοινό της αμερικανικής σειράς “House of Cards”, τότε το όνομα Frank Underwood σας είναι γνωστό. Ήρθε λοιπόν η ώρα να γνωρίσετε τον Bρετανό καλλιτέχνη Jonathan Yeo, που κατάφερε με ένα πορτραίτο του να τοποθετήσει έναν τηλεοπτικό χαρακτήρα στο πάνθεον των Αμερικανών προέδρων.

Ο Jonathan Yeo ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία, όταν ήταν 20 ετών, δημιουργώντας πορτραίτα επιφανών Βρετανών πολιτών. Το 2001, του ανατέθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου να ζωγραφίσει τα πορτραίτα των Tony Blair, William Hague και Charles Kennedy, που εκπροσώπευαν τότε τα τρία κόμματα στις εκλογές. Ο Jonathan Yeo ονόμασε αυτό το τρίπτυχο «Αναλογική Εκπροσώπηση», όπου το μέγεθος του κάθε πορτραίτου ήταν ανάλογο των ποσοστιαίων μονάδων δημοτικότητας.

Ο καλλιτέχνης έμελλε να γίνει γνωστός το 2007, όταν παρουσίασε τα πορτραίτα των George W. Bush, Tiger Woods και Sarah Palin

Για ποιον λόγο, όμως, τα συγκεκριμένα πορτραίτα κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού; Αν παρατηρήσει κανείς, λίγο πιο προσεκτικά, τα συγκεκριμένα πορτραίτα, θα διαπιστώσει ότι οι διάφορες εναλλαγές στο φως και τις σκιές δεν γίνονται λόγω των χρωμάτων, αλλά επειδή το έργο είναι αποτέλεσμα ενός κολάζ από πορνογραφικές εικόνες. Η συσχέτιση του πρώην Αμερικανού προέδρου με σεξουαλικού περιεχομένου μοτίβα, όπως ήταν αναμενόμενο, πυροδότησε πολλές αντιδράσεις αλλά, ως είθισται, ο Βρετανός καλλιτέχνης έγινε τόσο γνωστός που έκανε εκθέσεις με τα έργα του στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

Ένα χρόνο αργότερα, επιθυμώντας να περάσει μέσα από το έργο του ένα κοινωνικό μήνυμα για τον πόλεμο στο Ιράκ, παρουσίασε το πορτραίτο του Tony Blair, στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου φοράει τη χαρακτηριστική κόκκινη παπαρούνα, σύμβολο των Βρετανών για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Το 2013, ο Jonathan Yeo συνεχίζει την ανοδική του πορεία εκθέτοντας τα έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στα πορτραίτα του ποικίλουν από διάσημους ηθοποιούς όπως ο Kevin Spacey και η Helena Bonham Carter μέχρι διάσημους Βρετανούς καλλιτέχνες όπως ο Damien Hirst και η Grayson Perry. Επίσης, κεντρικής σημασίας είναι τα πορτραίτα ανθρώπων που έγιναν γνωστοί μέσα από το κοινωνικό τους έργο, όπως η Doreen Lawrence (η μητέρα του Stephen Lawrence, Βρετανού εφήβου που δολοφονήθηκε σε ρατσιστική επίθεση το 1993) και η Malala Yousafzai, ακτιβίστρια από το Πακιστάν που αγωνίζεται για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση, η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή το 2014, ως η νεαρότερη κοπέλα που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ. 

Φέτος, ο αναγνωρισμένος πλέον καλλιτέχνης κατάφερε να προκαλέσει ακόμα μια φορά το ενδιαφέρον του κοινού, δημιουργώντας το πορτραίτο του τηλεοπτικού Αμερικανού προέδρου Frank Underwood. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, κάθε πλανητάρχης αξίζει ένα επίσημο πορτραίτο. Η Εθνική Πινακοθήκη του Σμιθσόνιαν, θέλοντας να υποστηρίξει τον καλλιτέχνη και το έργο του, δήλωσε ότι είναι το μόνο ινστιτούτο – με εξαίρεση τον Λευκό Οίκο– που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει στη συλλογή του όλα τα πορτραίτα των Αμερικανών προέδρων. 

Στα αποκαλυπτήρια του πορτραίτου παρέστη και ο Frank Underwood aka Kevin Spacey δηλώνοντας ευχαριστημένος με το Σμιθσόνιαν που συνεχίζει να αποδεικνύει ότι είναι ένα άξιο ινστιτούτο. Παράλληλα, ο διάσημος ηθοποιός είπε ότι είναι ενθουσιασμένος που ο Frank βρίσκεται ανάμεσα στους άλλους προέδρους.

Ο Jonathan Yeo, ερμηνεύοντας το έργο του, δήλωσε πως ήθελε να τονίσει την περίπλοκη σχέση που δημιουργείται ανάμεσα σε ένα φανταστικό χαρακτήρα και στο κοινό, όταν αυτό καταλήγει να ταυτίσει την εικόνα του προσώπου με την πραγματικότητα. 

1
Μοιράσου το