Scroll Top

Άλλαι Τέχναι

Naxatras: Πάμε δυνατά για την ολοκλήρωση της τρίτης ευρωπαϊκής περιοδείας

feature_img__naxatras-pame-dinata-gia-tin-oloklirosi-tis-tritis-europaikis-periodeias
Γνήσια τέκνα της ακμάζουσας και διαρκώς ανερχόμενης psychedelic/stoner ελληνικής σκηνής, οι Naxatras (προφέρεται Ναξάτρας) είναι ένα δυναμικό heavy psych rock trio με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με προϋπηρεσία στα μουσικά δρώμενα της χώρας από το 2012. Μέσα από μουσικές αναζητήσεις και πειραματισμούς κατέληξαν το 2015 στην πρώτη τους ομώνυμη κυκλοφορία, που απέσπασε πολλές θετικές εντυπώσεις. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή για την ιδιαίτερα δραστήρια μπάντα. Μετά το ομότιτλο EP στις αρχές του 2016, οι Naxatras κυκλοφόρησαν εντός του ίδιου έτους το δεύτερο full-length άλμπουμ τους ονόματι “II”, σε δική τους παραγωγή, ενώ φρόντισαν να στηρίξουν και να προωθήσουν τις κυκλοφορίες αυτές οργανώνοντας περιοδείες τόσο εντός Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ένα νέο single με τον τίτλο “All the Stars Collide Into a Single Ray” (self-release, Οκτώβριος 2017), καθώς οι ίδιοι ήταν ήδη καθ’ οδόν για την τρίτη τους περιοδεία εκτός Ελλάδας. Μουσικά, το κομμάτι είναι μία καθαρά ψυχεδελική σύνθεση, με τα απαραίτητα ψυχεδελικά κιθαριστικά εφέ που προσδίδουν αυτόν τον ονειρικό αλλά και μυστηριακό τόνο στον ήχο τους, φέρνοντας στον νου συγκροτήματα όπως οι Colour Haze, My Sleeping Karma αλλά και Brant Bjork (ιδιαίτερα στο drumming).

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους περιοδείας και με αφορμή την εμφάνισή τους στο Brighton του ΗΒ, το Artcore έκλεψε λίγο από τον χρόνο τους, και υπό τη συνοδεία εκλεκτού καφέ και εδεσμάτων μιλήσαμε με τον Γιάννη (μπάσο, φωνή) και τον Κώστα (τύμπανα) για τη μέχρι τώρα εμπειρία τους στον δρόμο, τις δραστηριότητες της μπάντας αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια. 

Πείτε μου εντυπώσεις από χθες. Πώς σας φάνηκε το λάϊβ εδώ;
Γ.: Σούπερ ήταν, πολύ ωραίος χώρος με πολύ ωραίους ανθρώπους και ανταπόκριση γενικά. Σίγουρα, καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε.
Κ.: Πολύ ωραίο ήχο είχε το μαγαζί... Να ‘ναι καλά και ο Μήτσος ο Μεταξάκης (ηχολήπτης).

Συμφωνούμε σε αυτό! Πείτε μας λίγα πράγματα για την ιστορία της μπάντας. Πότε ξεκινήσατε, πώς προέκυψε το όνομα;
Γ.: Λοιπόν, η μπάντα ξεκίνησε το 2012 με 4 άτομα. Είχαμε μία ακόμα κιθάρα τότε και λεγόμασταν Dust, ενώ μετά το αλλάξαμε σε Temple. Στην πορεία, μείναμε 3 άτομα και ονομαστήκαμε Naxatras και κάπου στα τέλη 2014-αρχές του 2015 ηχογραφήσαμε τον πρώτο μας δίσκο. Σίγουρα, δεν περιμέναμε την ανταπόκριση που είχε, και από τότε δεν έχουμε σταματήσει. Έχουμε κυκλοφορήσει ένα ακόμα EP, ένα LP, ένα single και, σύντομα, θα κυκλοφορήσει και το τρίτο μας άλμπουμ. Αυτή είναι για μας η τρίτη ευρωπαϊκή περιοδεία (δεύτερη μεγάλη).

Πολύ καλά! Για το όνομα είχα πάντα την απορία από πού προέκυψε.
Γ.: Είναι από τις φάσεις της σελήνης στον Ινδουϊσμό. Αυτή είναι η λέξη η οποία, αν και γράφεται με ‘ksh’ (Nakshatras), εμείς την κάναμε με Χ.

Και εμπνευστής του ονόματος;
Κ.: Εδώ, ο κύριος… (δείχνοντας τον Γιάννη). Διαβάζει τέτοια.

Μάλιστα. Οι μέχρι τώρα εντυπώσεις σας από την περιοδεία;
Κ.: Πάει πολύ καλά… Ωραία live, ωραίος κόσμος.

Έχετε ξαναβγεί Ευρώπη, σωστά;
Κ.: Ναι, είχαμε βγει και πέρυσι.
Γ.: Και πρόπερσι, απλώς τότε η περιοδεία ήταν πιο μικρή σε διάρκεια. Μόλις 9 ημέρες.
Κ.: Και δεν είχε τόσο Ευρώπη. Ήταν πιο πολύ βαλκανικό το tour.

Balkan tour, δηλαδή. Πιο ζόρικες καταστάσεις, ε;
Γ.: Ε ναι, πιο αλητεία (γέλια).

Πείτε μας δυο λόγια για τη νέα σας δουλειά. Έχει προηγηθεί και ένα single σας, το οποίο άκουσα πολύ πρόσφατα.
Γ.:Ναι, το single ήταν μια μεμονωμένη κυκλοφορία. Είχαμε μπει στο στούντιο τον χειμώνα για να γράψουμε τη διασκευή για το “Planet Caravan” (Black Sabbath) για το ελληνικό Metal Hammer και, παράλληλα, γράψαμε και ένα κομμάτι δικό μας, το οποίο μας άρεσε πολύ, αλλά δεν ταίριαζε πολύ στο ύφος του επερχόμενου άλμπουμ, οπότε το κυκλοφορήσαμε μόνο του. Ενδεχομένως, αυτά να κυκλοφορήσουν και σαν EP κάποια στιγμή. Τώρα, το επόμενο άλμπουμ μας είναι το πιο μεγάλο σε διάρκεια, έχει πιο πολυδιάστατες επιρροές και αποτελείται από 7 κομμάτια.
Κ.: Έχει και περισσότερους στίχους.
Γ.: Και περισσότερα φωνητικά, σίγουρα. Μην φανταστείς και πάρα πολλά, αλλά σίγουρα περισσότερα από τις παλιότερες κυκλοφορίες.
Κ.: Μείναμε και περισσότερο καιρό στο στούντιο για αυτή την κυκλοφορία.

Δώσατε περισσότερο βάρος και πάθος σε αυτό, δηλαδή.
Γ.: Ήταν απαιτητικό πολύ, διότι ήταν και τα κομμάτια απαιτητικά. Βασικά, ένα κομμάτι έχει μείνει μόνο να ολοκληρωθεί, και είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα.
Κ.: Τα φωνητικά του, δηλαδή.

Αφιερώνετε γενικά πολύ χρόνο στο στούντιο;
Γ.: Ουσιαστικά, το κάνουμε συμπυκνωμένο. Κάνουμε πάρα πολύ πρόβα. Για το τελευταίο μας άλμπουμ, αφιερώναμε έως και 3 φορές τη βδομάδα στο στούντιο για μήνες. Γράψαμε τα instrumental σημεία μέσα σε 9 μέρες και τα φωνητικά σε άλλες 6. Όσο για το τελευταίο μέρος των φωνητικών, φαντάζομαι θα πάρει 2-3 μέρες και αυτό.

Για την εγχώρια μουσική σκηνή, και ειδικά της Θεσσαλονίκης, τι άποψη έχετε; Πώς βλέπετε τα πράγματα να εξελίσσονται;
Γ.: Κοίτα, σίγουρα δεν είναι σαν της Αθήνας, αλλά αυτό από την άλλη είναι και θετικό, καθώς είναι λίγο πιο χαλαρά τα πράγματα εδώ, ενώ υπάρχουν και σκηνές για να παίξεις. Υπάρχουν αρκετές μπάντες και, θέλοντας και μη, δεν γίνεται να μην ξέρεις τις περισσότερες από αυτές. Όλοι πάνω κάτω είναι μια μεγάλη παρέα.
Κ.: Τα τελευταία 2-3 χρόνια νομίζω έχει ανέβει πάρα πολύ.
Γ.: Στην Ελλάδα, αναλογικά, έχει ανέβει πάρα πάρα πολύ. Παίζουν καλά φεστιβάλ που μαζεύουν κόσμο… παίζουν πολλά! Πέρα δηλαδή από τα κλασικά μαγαζιά τύπου 8ball, που φέρνουν χρόνια τώρα καλές μπάντες.

Όσον αφορά τις επιρροές της μπάντας τι θα μπορούσατε να αναφέρετε; Ποια ήταν τα «κινητήρια» ακούσματα;
Γ.: Στην αρχή είχαμε λίγο πιο “heavy” επιρροές, τύπου Kyuss, Sabbath και τα συναφή. Ήμασταν επηρεασμένοι πολύ και από ανάλογες ελληνικές μπάντες όπως Nightstalker. Στην πορεία όμως άρχισαν να μπαίνουν στη μέση και διάφορες άλλες πιο «ψυχεδελικές» επιρροές όπως Pink Floyd, Hawkwind, Led Zeppelin. Είναι πιο υποσυνείδητες επιρροές.
Κ.: Και κάποιες πιο σύγχρονες μπάντες, σίγουρα.
Γ.: Ναι, ναι. Οι My Sleeping Karma ας πούμε, όπως και οι Om αλλά και οι Ozric Tentacles (respect!) είναι σίγουρα μερικές, ισχυρές επιρροές.

Όσον αφορά το artwork τώρα, το εξώφυλλο της πρώτης full-length κυκλοφορίας μού άρεσε ιδιαίτερα. Ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την έμπνευση;
Γ.: Είναι ένας φίλος μας γραφίστας, ο Χριστόφορος (fb: CHRIS RW) από τον Βόλο. Αυτός επιμελήθηκε το όλο concept του δίσκου αλλά και των υπόλοιπων κυκλοφοριών, εκτός από εκείνη με το άλογο (s/t EP, 2016), το εξώφυλλο της οποίας επιμελήθηκε ο επίσης Βολιώτης γραφίστας με το καλλιτεχνικό όνομα Skitsos.

Τι σχέδια υπάρχουν για τους Naxatras για το άμεσο μέλλον;
Γ.: Θα ολοκληρώσουμε την περιοδεία μας (σ.σ. όταν έγινε η συνέντευξη, η μπάντα είχε ακόμα ημερομηνίες σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Σερβία και Βουλγαρία) και μετά, μόλις επιστρέψουμε, θα ασχοληθούμε με την ολοκλήρωση του νέου μας άλμπουμ. Φαντάζομαι τέλη 2017 αρχές 2018 θα είναι έτοιμο.

Θα το κυκλοφορήσετε μέσω εταιρείας;
Γ.: Όπως και όλες οι προηγούμενες, θα είναι self-release.
K.: Στη συνέχεια, θα παίξει σίγουρα κάποια ελληνική περιοδεία για την προώθησή του, κυρίως σε μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα κτλ.
Γ.: Το καλοκαίρι στοχεύουμε σε κάποια φεστιβάλ, καλώς εχόντων των πραγμάτων, και του χρόνου τέτοια εποχή ευελπιστούμε να είμαστε έτοιμοι για αντίστοιχο tour για την προώθηση της νέας δουλειάς και στο εξωτερικό. Να παίξουμε και σε μέρη που δεν συμπεριλάμβανε αυτή η περιοδεία, όπως Βέλγιο ή Ολλανδία.

Από άποψη ανταπόκρισης του κόσμου πώς βλέπετε τις εξελίξεις;
Γ.: Πιστεύω ότι έχει διπλασιαστεί η ανταπόκριση πλέον. Παίζουμε και σε μεγαλύτερους χώρους και είναι συνήθως γεμάτοι.
Κ.: Ναι ναι, ισχύει. Έχουμε κάνει και κάποια sold-out φέτος.
Γ.: Επίσης, πιστεύω για Ελλάδα ότι οι περισσότερες μπάντες αναγνωρίζονται μετά από κάποιες εμφανίσεις στο εξωτερικό. Αλλά έτσι και αλλιώς έχουμε σκηνή, στηρίζει ο κόσμος. Ειδικά αυτό το καλοκαίρι με το Los Almiros ή και τις Αναιρέσεις φάνηκε πολύ η συμμετοχή του κόσμου.
Κ.: Για μένα, το Los Almiros είναι ό,τι καλύτερο στον τομέα φεστιβάλ στην Ελλάδα. Και είναι και χωρίς εισιτήριο. Δηλαδή, όλος ο κόσμος το βλέπει ως προορισμό, ότι θα πάει εκεί για ένα τριήμερο να περάσει καλά. Και τα παιδιά που το οργανώνουν πατάνε πολύ πάνω σε αυτό, και είναι γενικά πολύ σωστή ως οργάνωση με πολύ καλά ονόματα (σ.σ. στη φετινή εκδοχή του φεστιβάλ εμφανίστηκε και ο drummer Brant Bjork, γνωστός για τη συμμετοχή του σε μπάντες όπως Kyuss –στους οποίους ήταν και ιδρυτικό μέλος–, Fu Manchu, Mondo Generator, Vista Chino κ.α.).

Να είστε καλά παιδιά! Κάποια τελευταία σχόλια;
(Ο κύριος Μεταξάκης ανέλαβε να κλείσει) Είναι πάρα πολύ καλά παιδιά, και ελπίζω να πάνε πολύ μπροστά στη ζωή τους!
Κ.: Πάμε δυνατά για την ολοκλήρωση της περιοδείας!
Γ.: Και μετά θα γυρίσουμε να ψοφήσουμε! Χαιρετισμούς στην πατρίδα! 

All the Stars Collide Into a Single Ray, των Naxatras
Μουσικό είδος: Psychedelic rock, Stoner
Δισκογραφική: Self-release

Συνέντευξη: Αλέξανδρος Δανιηλίδης

1
Μοιράσου το