Serial Killers

Μια Θεσσαλονίκη γεμάτη Σινεμά

feature_img__mia-thessaloniki-gemati-sinema
Ένα από τα πιο απολαυστικά πλεονεκτήματα του να μένει κάποιος στη Θεσσαλονίκη είναι πως ποτέ δεν ξεμένεις από ενδιαφέρουσες όσο κι ελκυστικές σινεφιλικές προτάσεις. Θα το γνωρίζετε άλλωστε, κι οι «ενθάδε» αλλά και οι έξω, πως η πόλη αυτή, πέρα από την μακρά πολιτιστική της παράδοση και την εντυπωσιακή κινηματογραφική της κληρονομιά, βρίσκει και στην πράξη συχνά πυκνά αφορμές για πολυήμερα events κι σινεματικές βραδιές εξ ολοκλήρου αφιερωμένες στην έβδομη Τέχνη. Προγράμματα, προβολές κι αφιερώματα που πρέπει να είναι κάποιος βαθιά κακοπροαίρετος (ή πολυάσχολος) για να τα αγνοήσει. Για δύο τέτοιες σπαρταριστά γοητευτικές εκδηλώσεις λοιπόν θα σας γράψω κι εγώ στο σημερινό άρθρο.

Η πρώτη συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Μελετών και Ερευνών για το Σινεμά (ΚΕΜΕΣ) μαζί με τη Λέσχη Εργαζομένων της ΕΡΤ3 κι έχει ως θέμα της «6 κορυφαία Ιαπωνικά Νουάρ συνομιλούν με φιλμ από Γαλλία και Η.Π.Α.». Αν και ο τίτλος είναι αρκετά κατατοπιστικός και περιγραφικός από μόνος του ας πούμε και δύο τρία λόγια για να πάρετε μια πιο γεμάτη κουταλιά γεύσης! Το ολιγοήμερο αυτό αφιέρωμα ξεκίνησε μόλις προχθές (11/4) και θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη (17/4) και περιλαμβάνει 2 καθημερινές back-to-back προβολές, μία στις 19:00 και μία στις 21:00. Αναφορικά με το ζουμί τώρα της υπόθεσης -το περιεχόμενο και το πρόγραμμα δηλαδή-, αυτό είναι απλά καθηλωτικό·τόσο για τους γνώστες, όσο και για εκείνους τους φιλοπερίεργους θεατές που θέλουν να γνωρίσουν οργανωμένακαι μεθοδικά τρεις δημιουργικές κουλτούρες με ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του σινεμά. Από τη μία έχουμε τρεις Ιάπωνες σκηνοθέτες (Kurosawa, Teshigahara και Suzuki) που αποτελούν υφολογικά και εκφραστικά τους προπάτορες της Ασιατικής παραγωγής (αν και λείπει ο προσωπικός μου αγαπημένος κι εμβληματικός Ozu) αλλά και κορωνίδες του παγκόσμιου εν γένει κινηματογράφου κι από την άλλη υπάρχουν 6 νουάρ φιλμ από Γαλλία και Η.Π.Α. υπογεγραμμένα από auteurs όπως ο Louis Malle, ο John Sturges αλλά και ο Stephen Frears (αν ψάχνετε για κάτι περισσότερο σύγχρονο). Allinall, μερικές από τις πιο αριστουργηματικές και μνημειώδεις ταινίες της ιστορίας αλλά και καταβολές για ό,τι γνωρίζομε σήμερα περί κινηματογράφου μέσα στις επόμενες 5 μέρες. Ε, δεν είναι και λίγο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε βέβαια να αντλήσετε από το ίδιο το ενημερωτικό φυλλάδιο του ΚΕΜΕΣ στην ιστοσελίδα του. 

Το πρόγραμμα του αφιερώματος

Για όσους θέλουν ακόμη περισσότερο «Γαλλοκεντρικό» σινεμά όμως υπάρχει και μια δεύτερη (καθιερωμένη πλέον) κινηματογραφική γιορτή, απότοκος της πολυετούς συνεργασίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Γαλλικού Ινστιτούτου. Σε μία από τις αίθουσες του Φεστιβάλ λοιπόν (ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ, Αποθήκη 1, Λιμάνι) λαμβάνει χώρα από χθες κι επίσης ως την ερχόμενη Τετάρτη το 20ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Και πέρα από το πλούσιο και χορταστικότατο πρόγραμμά του, με ταινίες ολόφρεσκες και τελευταίας κοπής (κάποιες εκ των οποίων φιλοξενήθηκαν και στις προβολές του ίδιου του περασμένου Φεστιβάλ), θα φιλοξενήσει και δύο εκλεκτούς ανθρώπους του γαλλικού σινεμά, προσφέροντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία στους παρευρισκομένους. Στις εργασίες του μικρού αυτού Φεστιβάλ λοιπόν θα δώσουν το παρόν η εξαιρετική Sandrine Dumas (που συμμετέχει με την ταινία της «Πάντα Λέμε Ψέματα Σ’ αυτούς Που Αγαπάμε») κι ο ανερχόμενος Basile Doganis που συνεργάζεται στο «Μελτέμι» με την ελληνικής καταγωγής (και γνωστή στα εγχώρια πράγματα για τις συνεργασίες της με ανθρώπους όπως ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης κι ο Νίκος Πάστρας) Δάφνη Πατακιά.

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις του «Πάντα Λέμε Ψέματα Σ’ αυτούς Που Αγαπάμε» Sandrine Dumas θα δώσει το παρόν στο 20ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης

Δεν έχω λοιπόν να συμπληρώσω πολλά. Προγράμματα γεμάτα, μέρες γεμάτες, και το μόνο που απαιτείται από εμάς είναι η καλή σινεφιλική διάθεση ώστε να υπάρξουν κι αίθουσες γεμάτες. Επιλέξτε λοιπόν και ξεκινάμε για ακόμα μια γιορτή του Σινεμά, straight out at Thessaloniki!

βενσερέμος κι εις το επανιδείν

1
Μοιράσου το