Άλλαι Τέχναι

Mariel Clayton: The doll-photographer

feature_img__mariel-clayton-the-doll-photographer
Η Mariel Clayton δεν είναι η πρώτη καλλιτέχνης που έχει ασχοληθεί με κούκλες Barbie στην ιστορία της φωτογραφίας. Κούκλες που είναι αιώνια σύμβολα της άριας ομορφιάς και πρότυπα γυναικείων ρόλων. Οι εικόνες όμως που σκηνοθετεί η Mariel είναι εντελώς ανατρεπτικές.

Η Mariel Clayton, γεννημένη το 1980 στη νότια Αφρική, είναι μια αυτοδίδακτη φωτογράφος που ζει και εργάζεται στο Καναδά. Η Mariel ανακάλυψε τον κόσμο της μινιατούρας σε ένα μαγαζί παιχνιδιών στο Τόκυο. Από τότε μαζεύει και φωτογραφίζει κούκλες που προμηθεύεται κυρίως από το διαδίκτυο μαζί με μικρά αντικείμενα- μινιατούρες που χρησιμοποιεί για να συνθέσει το σκηνικό της.

Οι εικόνες της είναι συνήθως σκληρές, γεμάτες σεξ και βία, που εμφανίζουν και αντανακλούν τη σκοτεινή πλευρά της ζωής στη δυτική κοινωνία. Η πρώτη κουκλο-φωτογραφία που τράβηξε απεικονίζει την Barbie να αυτοκτονεί επειδή ο Ken την παράτησε για άλλον άντρα. Τα τελευταία χρόνια η ''doll-photographer'', όπως αποκαλεί η ίδια τον εαυτό της, έχει τραβήξει εκατοντάδες σκηνοθετημένες φωτογραφίες με τη Barbie.

Η Mariel δεν είναι η πρώτη που σχολιάζει επικριτικά την αρνητική επίδραση της Barbie στην κοινωνία, και σίγουρα δεν θα είναι ούτε η τελευταία. Αλλά ίσως το κάνει με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο.

Το έργο της θα έβαζε την Mattel (η εταιρία παιχνιδιών που παράγει τις Barbie)σε παρά πολύ αμήχανη θέση. Σεξ, βία, σαδομαζοχισμός, φόνος είναι καταστάσεις που αναπαρίστανται στις φωτογραφίες της πίσω από τις μικρές λεπτομέρειες.

Γιατί Barbie;

Γιατί μισώ τις Barbie. Δεν μου αρέσει το στερεότυπο ότι η ιδανική γυναίκα δεν ταιριάζει στην αυθεντική σημερινή μορφή της γυναικάς. Δεν μπορείς να γίνεις Barbie χωρίς 27 πλαστικές επεμβάσεις, ένα τόνο μπότοξ και παντελώς έλλειψη νοημοσύνης. Με ενοχλεί παρά πολύ που αυτό είναι το παιχνίδι που επιλέγουν οι μανάδες να δωρίσουν στις κόρες τους, δημιουργώντας έτσι εσφαλμένα πρότυπα μίμησης. Τουλάχιστον τα παιχνίδια των αγοριών όπως ο action man και οι σουπερ ήρωες, έχουν ένα βαθύτερο χαρακτήρα και σκοπό. Αυτοί οι χαρακτήρες έχουν προσωπικότητα. Η Barbie είναι μόνο ένα κορίτσι που αλλάζει ρούχα και εμφάνιση. Και τι είναι τελικά αυτό το κορίτσι; Ένα ανούσιο κέλυφος με μεγάλο μπούστο, που παίζει με τα ρούχα της και τη κουζίνα της για πολλοστή φορά ώστε ο Ken να τη θεωρεί ελκυστική και όμορφη.

Η πρώτη εικόνα με τη κούκλα που αυτοκτονεί στην μπανιερά ήταν ο ευσεβής πόθος της για το τέλος της κακής επιρροής του στερεότυπου της Barbie. Από τότε έχουν ακολουθήσει δεκάδες που μπορεί να βρει κάνεις στην ιστοσελίδα της φωτογράφου http://www.thephotographymarielclayton.com.

Photo Sources

  • http://www.thephotographymarielclayton.com/
  • http://www.weheart.co.uk/2011/05/06/in-conversation-mariel-clayton/
  • http://www.streetcouch.com/bad-barbie-mariel-clayton/
1
Μοιράσου το