Auditorium

Live Review: Οι Dirty Granny Tales στο Principal Club Theater

feature_img__live-review-oi-dirty-granny-tales-sto-principal-club-theater
Οι Dirty Granny Tales μας ξεναγούν στον μαγευτικό κι εφιαλτικό κήπο του Tέλειου. Ας κάνουμε λοιπόν μια βόλτα…

Οι ιστορίες και τα παραμύθια, με τον αλληγορικό τους χαρακτήρα, μας βοηθάνε να προσέξουμε, να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε μερικές σημαντικές αλήθειες της ζωής, που πολλές φορές είναι πικρές κι άσχημες. Οι Dirty Granny Tales με τις σκοτεινές τους ιστορίες αυτό ακριβώς προσπαθούν να πετύχουν και σίγουρα το κάνουν πολύ καλά!

Το πρωτοποριακό ελληνικό συγκρότημα, τα τελευταία χρόνια, έχει ως έδρα του το Βερολίνο κι αυτός είναι ο λόγος που δεν τους βλέπουμε στη χώρα μας τόσο συχνά όσο θα επιθυμούσαμε. Φέτος, με αφορμή την πρόσφατη παράστασή τους με τίτλο “Telion's Garden”, οι Dirty Granny Tales επιστρέφουν στη γενέτειρά τους για μια μίνι περιοδεία, σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας, με πρώτη στάση τη Θεσσαλονίκη.

Τους Dirty Granny Tales τους είδα για πρώτη φορά το 2010 κι η εντύπωση που μου άφησαν ήταν παραπάνω από θετική, έτσι ώστε να μην τους χάσω ούτε φέτος. Ο χώρος του Principal ήταν διαμορφωμένος με τραπεζάκια και καρέκλες με τρόπο που θύμιζε θέατρο, κι είχε αρχίζει να γεμίζει ήδη από τις 21:00 που άνοιξαν οι πόρτες. Ως τις 22:30, περίπου, που άρχισε η παράσταση, ήταν κατάμεστος.

Οι παραστάσεις των Dirty Granny Tales είναι μουσικοθεατρικές, με σκοτεινή και gothic παραμυθένια ατμόσφαιρα στα χνάρια του Tim Barton και του Guillermo Del Toro, έντονο make up που παραπέμπει στους Tiger Lilies και προσεγμένες χορογραφίες. Το “Telion's Garden” είναι μια ιστορία για τη μετανάστευση και την προσφυγιά, για την αναζήτηση ενός άψογου, θεϊκού κόσμου, για τις απεγνωσμένες αποφάσεις που αναγκαζόμαστε να πάρουμε κάτω από το βάρος του φόβου και της αγανάκτησης, και για την ψευδαίσθηση της τελειότητας. Κεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ο Φαίδων, ο οποίος στην αναζήτηση αυτού του ιδανικού κόσμου, παίρνει μια απόφαση απελπισίας κι αποχωρίζεται από την αγαπημένη του Έλλη για να βρεθεί στον παραμυθένιο κήπο του Τέλιον. Μετά το πρώτο σοκ της αλλαγής, της μαγείας και της απαράμιλλης, αλλά επιφανειακής ομορφιάς που ανακαλύπτει στο νέο του περιβάλλον, ο Φαίδων δεν αργεί να αντιληφθεί πως κι αυτός ο κόσμος δεν είναι τόσο αψεγάδιαστος όσο νόμιζε: για να γίνεις δεκτός σ' αυτόν τον κήπο πρέπει να απαρνηθείς τις μνήμες της προηγούμενης ζωής σου, να μεταμορφωθείς σ' ένα άβουλο γρανάζι και να μαζεύεις αιώνια τους καρπούς απ' το δέντρο της Εξούσιας για τον αφέντη Τέλιον. Και φυσικά δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ, να σου πέσει κάτω ο καρπός…

Δυνατοί κι επίκαιροι προβληματισμοί που μεταδόθηκαν με εξαιρετικό τρόπο, υπό τη συνοδεία σαγηνευτικών μελωδιών δωδεκάχορδης κιθάρας, μαντολίνου, ακουστικού μπάσου, τσέλου και μεγάλης γκάμας κρουστών, υποστηριζόμενων έξοχα από video animation, χοροθέατρο, καλοφτιαγμένες μάσκες και φαντασμογορικά κοστούμια. Ιδιαίτερη άισθηση έκαναν οι φωνητικές ικανότητες του τραγουδιστή και βασικού συνθέτη της μπάντας, Mouldbreath, του οποίου το συχνοτικό εύρος ήταν εντυπωσιακό, με την ερμηνεία του να κυμαίνεται από λυρικά σε metal φωνητικά με ιδιαίτερη ευκολία και καθαρότητα.

Οι Dirty Granny Tales με το οπτικοακουστικό τους υπερθέαμα, μας ταξίδεψαν με μοναδικό τρόπο στον παραμυθένιο, σκοτεινό τους κήπο˙ ένα ταξίδι που θα μας μείνει αξέχαστο. Σίγουρα μπορούν και τους αξίζει να φτάσουν ακόμα πιο ψηλά κι ευχόμαστε να τους ξαναδούμε σύντομα στα λημέρια μας.

Την επόμενη μέρα (Σάββατο, 26 Μαρτίου), οι Ιστορίες της Βρόμικης Γιαγιάς ταξίδεψαν για μια παράσταση στον Βόλο κι από 1 Απριλίου θα βρίσκονται στην Αθήνα για εφτά παραστάσεις. Η περιοδεία τους ολοκληρώνεται στις 6 Απριλίου στην Πάτρα.

Πληροφορίες

Dirty Granny Tales στο Principal Club Theater (Θεσσαλονίκη)
Ημερομηνία: Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

1
Μοιράσου το