Άλλαι Τέχναι

Joey Lawrence: Ο 23χρoνος μάγος της φωτογραφίας

feature_img__joey-lawrence-o-23xronos-magos-tis-fotografias
Στα 23 μας χρόνια, πολλοί από μας ακόμα σπουδάζουν ή περνούν το χρόνο τους σε εφήμερες διασκεδάσεις και δραστηριότητες. Ο φωτογράφος Joey Lawrence, στα 23 του «δημιουργεί» με ιδιαίτερο τρόπο που πολλοί φωτογράφοι θα ζήλευαν. Στα ταξίδια του στην Αιθιοπία νομίζω ότι ανέδειξε αρκετές πτυχές του ταλέντου του.

Τον Joey Lawrence ομολογώ πως δεν τον γνώριζα, αν και είχα δει δουλειές του, όπως και οι περισσότεροι πιστεύω, μιας κι έχει κάνει φωτογραφίσεις για προώθηση ταινιών όπως το “Twilight saga” και σειρών, όπως το “It’s always sunny in Philadelphia”.

Το όνομα του το έμαθα εντελώς τυχαία, σερφάροντας όπως κάνω καθημερινά σε διάφορα φωτογραφικά sites, όταν έπεσε το μάτι μου στη φανταστική δουλειά που έκανε φωτογραφίζοντας τους ανθρώπους διαφόρων φυλών στην Αιθιοπία.

O Joey L., όπως είναι ευρύτερα γνωστός, είναι από τον Καναδά αλλά ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Άρχισε να γίνεται γνωστός, κερδίζοντας σε διαγωνισμούς φωτογραφίας από το 2004, αλλά και από τις φωτογραφίσεις διαφόρων μουσικών συγκροτημάτων, ζητώντας ως αντάλλαγμα 50$ και εισιτήρια για τις συναυλίες τους.

Ο Joey παρόλο που είναι ένας φωτογράφος με ειδικότητα στη διαφήμιση, καθώς η δουλειά του χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς και προωθήσεις διαφόρων θεαμάτων- ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και εκπομπών, φαίνεται πως έχει και ένα ενδιαφέρον για τους ανά τον πλανήτη απειλούμενους με εξαφάνιση πολιτισμούς.

Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και με την φωτογραφική ματιά που τον διακρίνει, δημιουργεί πορτρέτα ανθρώπων από γνωστούς και άγνωστους πολιτισμούς, πολύ διαφορετικούς από την κουλτούρα των δυτικών κοινωνιών.

Στην Αιθιοπία συγκεκριμένα, ταξίδεψε τρείς φορές για να φωτογραφίσει τις φυλές τις κοιλάδας του Omo. Στο δεύτερο ταξίδι του για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων αυτών των φυλών, τους έδειξε τις φωτογραφίες από το πρώτο του ταξίδι, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό μια καλύτερη προσέγγιση μαζί τους. Ο εκάστοτε φωτογράφος οπότε καλείται να έχει περισσότερα προσόντα πέρα από το καλλιτεχνικό του ταλέντο, όπως βλέπουμε στην περίπτωση του Joey.

Όπως παρατηρούμε και στις εικόνες, η σειρά των φωτογραφιών πραγματοποιήθηκε με φωτισμό που έχουμε σε studio, δίνοντας ένα ιδιαίτερο και μοντέρνο αποτέλεσμα, που δεν συνηθίζεται σε τέτοιου είδους φωτογραφίσεις.

Σκοπός του Lawrence ήταν όπως έχει πει, να δημιουργηθεί έναν αποτέλεσμα που θα καταστήσει τους ανθρώπους αυτούς, μέρος του σύγχρονου κόσμου. Οι φωτογραφίσεις διαφορετικών πολιτισμών και ανθρώπων, συνήθως προβάλλουν αυτή την διαφορετικότητα, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω σκοπός παρουσίασης και ένταξης τους στα δυτικά μοντέρνα πρότυπα.

Οι παρακάτω εικόνες, μέρος του πρότζεκτ του για την Αιθιοπία, δημοσιεύτηκαν με τον τίτλο, «Το λίκνο της ανθρωπότητας» στην ιστοσελίδα του TIME. Από τον Φεβρουάριο του 2013, ο Joey L. προσπαθεί να μαζέψει μέσω του Kickstarter 150.000$, για την παραγωγή μιας ταινίας εστιασμένης στις φυλές της κοιλάδας του Omo.

Content Sources

  • joeyl.com
  • photo hub
1
Μοιράσου το