Άλλαι Τέχναι

Jason Bourne, του Paul Greengrass

feature_img__jason-bourne-tou-paul-greengrass
Θυμάστε τον Jason Bourne; Εκείνη την baby-face, ψυχρή, υπολογιστική, άρτια εκπαιδευμένη μηχανή θανάτου που απέκτησε συνείδηση μετά από την αμνησία και έφερνε τα πάνω-κάτω στις πρώτες ταινίες; Ε, απουσιάζει από την καινούργια προσθήκη του Franchise η οποία μυστηριωδώς ονομάζεται “Jason Bourne”.

Δηλαδή δεν μπορώ να πω, παίζει ο Matt Damon πάλι, και τον λένε λέει Jason Bourne και σίγουρα μοιάζει με τον παλιό εκείνο χαρακτήρα, αλλά οι ομοιότητες σταματούν κάπου εκεί. Ο Bourne δεν κινείται πλέον ως ένας σχολαστικός δολοφόνος με πλάνο και απώτερο σκοπό. Περισσότερο μοιάζει με έναν εκνευρισμένο έφηβο που κοιτάει να πάρει εκδίκηση για πράγματα που άλλοτε θυμάται κι άλλοτε όχι και τόσο.

Αγνοώντας το “Bourne Legacy” (που τη θεωρώ κάπως καλύτερη ταινία από την εν λόγω) η αρχική τριλογία είναι μία εξαίσια ιστορία με ένα αρκετά καλό τρόπο αναδίπλωσης από τη μία ταινία στην επόμενη. Το sequel του “Jason Bourne” είναι (όπως είχε προβλέψει και ο Matt Damon πριν χρόνια άλλωστε) εντελώς περιττό. Η προσθήκη του χαρακτήρα της Alicia Vikander είναι κάπως ευχάριστη, αλλά οι ρόλοι των Tommy Lee Jones (που μοιάζει να παίζει σε κάθε περιπέτεια που κυκλοφορεί τελευταία) και Vincent Cassel όχι και τόσο. Η δε δράση μοιάζει σαν άμυαλη έξαρση τεχνολογικής φαντασίας. 

Οι παραγωγοί της ταινίας φαίνεται ότι κουράστηκαν με την κινηματογράφηση σοβαρών σεναρίων και στράφηκαν στην παλιά καλή συνταγή όπου πετάς χρήματα στα οπτικά εφέ και τους ηθοποιούς και περιμένεις να εισπράξεις στα ταμεία απλά από το βάρος του ονόματος ενός παλιού Franchise.

Δεν υπάρχουν στ'αλήθεια και πολλά παραπάνω να πει κανείς για την ταινία. Θα μπορούσαμε να εστιάσουμε στον «αέρα» που είχαν οι πρώτες τρεις ταινίες που έκανε κάθε τους στοιχείο να φαίνεται εντελώς καινούργιο για το είδος της περιπέτειας-θρίλερ, και το πώς αυτός ο «αέρας» λείπει ολοσχερώς από το “Jason Bourne”. Μία ενδιαφέρουσα νότα είναι σίγουρα η δράση που διαδραματίζεται στη χώρα μας και στο σημείο αυτό, δεν χρειάζεται να αναφερθεί κανείς, για ακόμη μία φορά, στην κωλυσιεργία του ελληνικού κράτους, εξαιτίας της οποίας δεν έγιναν στην Ελλάδα τα γυρίσματα. Παρόλ’ αυτά, το ρεζουμέ είναι πως πρόκειται για μία ταινία που δεν θα την πρότεινα για το σινεμά. Θα ήταν, ίσως, ευχάριστο να τη δει κανείς στο σαλόνι του, αλλά μέχρι εκεί. Παρόλ’ αυτά, αν αποφασίσετε να αφιερώσετε χρόνο για να τη δείτε, θα σας πρότεινα να έχετε κατά νου πως θα παρακολουθήσετε μία αόριστη ταινία δράσης και όχι τη συνέχεια της τριλογίας. Έτσι, ίσως, μειωθεί κάπως η απογοήτευσή σας και περάσετε καλά.

Jason Bourne, του Paul Greengrass
Είδος: Περιπέτεια, Θρίλερ
Διάρκεια: 123’

1
Μοιράσου το