Άλλαι Τέχναι

In a Better World της Susanne Bier

feature_img__in-a-better-world-tis-susanne-bier
Η Susanne Bier με την ταινία «Ίσως αύριο» κατάφερε να εντυπωσιάσει και να συγκινήσει σε μεγάλο βαθμό το κοινό. Παρόλο που ο τίτλος του έργου στα δανέζικα (Hævnen) παραπέμπει αυθόρμητα στην αγγλική λέξη Heaven (παράδεισος), μεταφράζεται ως «εκδίκηση». Το φιλμ της Bier κέρδισε το 2011, το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, μεταξύ υποψηφιοτήτων όπως ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου και το “Biutiful” του Alejandro Gonzalez Inarritu.

To “In a better world” διαδραματίζεται στην Δανία και σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Αφρική, παρουσιάζοντας την καθημερινή ζωή δύο οικογενειών. Το ζευγάρι της μίας οικογένειας βρίσκεται σε διάσταση, ο πατέρας ακολουθεί μία ανθρωπιστική αποστολή στην Αφρική με μια ομάδα γιατρών και ο γιος τους, ο Ελίας πέφτει θύμα σχολικής βίας. Στην δεύτερη περίπτωση, ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, ο Κρίστιαν, έχοντας χάσει την μητέρα του από καρκίνο, κατηγορεί τον πατέρα του ως υπεύθυνο για το μοιραίο συμβάν. Το γεγονός που ενώνει τις ζωές των δύο οικογενειών και καθορίζει τη ροή της ιστορίας είναι η φοίτηση των παιδιών στο ίδιο σχολείο και η αλληλοεξαρτώμενη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους. Ο Κρίστιαν γίνεται μάρτυρας της “εκμετάλλευσης” του Ελίας από τους συμμαθητές του και τον υπερασπίζεται με τρομερά ξεσπάσματα βίας, εκδηλώνοντας παράλληλα μια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Μολονότι προστατεύει τον Ελίας από τη βία των συμμαθητών του, ταυτοχρόνως τον εκθέτει σε κίνδυνο, συμπαρασύροντάς τον στην επικίνδυνη πορεία που ακολουθεί. Εντέλει οι γονείς τους είναι αυτοί που θα τους βοηθήσουν να έρθουν σε αρμονία με την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων τους, τον πόνο και την συμπόνια.

Εντυπωσιάστηκα από τις ερμηνείες των παιδιών και τα όμορφα φωτογραφικά καρέ, αλλά αυτό που με άγγιξε είναι κυρίως η θεματολογία της ταινίας που πραγματεύεται το σοβαρό αντίκτυπο που προκαλούν στα παιδιά η βία και οι προβληματικές οικογενειακές σχέσεις. Η σκηνοθέτης δήλωσε τα εξής : «Το πείραμά μας σε αυτή την ταινία είναι το πόσο λίγο χρειάζεται ένα παιδί- ή ένας ενήλικος- ώστε να θεωρήσει κάτι βαθιά άδικο. Στα αλήθεια δεν παίρνει πολύ χρόνο και το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Και τρομακτικό».

Content Sources

  • http://www.imdb.com/title/tt1340107
  • http://www.cine.gr/film.asp?id=714805&page=4
  • http://www.myfilm.gr/8164
  • ΦΩΤΟ: http://screensounds.blogspot.gr/2010/12/cd-review-in-better-world-in-better.html
1
Μοιράσου το