Scroll Top

iDosing

feature_img__idosing
Τι είναι η μουσική; Αν το δούμε ψυχρά πέρα από την ερμηνεία της ως μορφή τέχνης, στη φυσική της μορφή δεν είναι τίποτα παραπάνω από μαθηματικές αναλογίες. Συχνότητες που εμείς οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε σε ένα εύρος 20Hz – 20.000Hz. Σε μία σειρά από άρθρα που θα φιλοξενηθούν στην στήλη αυτή, θα εξετάσουμε τις επιπτώσεις και τους τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι συχνότητες με σκοπό να δούμε τη μουσική από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Τι είναι το iDosing;

Για να μπω κατευθείαν στο θέμα και να το θέσω όσο πιο απλά γίνεται, το iDosing είναι μια προσπάθεια για να «φτιαχτείς» χρησιμοποιώντας ειδικά κατασκευασμένους ήχους και μουσική.Οι προμηθευτές αυτών των «νόμιμων ναρκωτικών» ισχυρίζονται ότι η ποικιλία των «ψηφιακά ηχογραφημένων ναρκωτικών» μπορεί να προσομοιώσει την ευφορική επίδραση της μαριχουάνας, των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, καθώς και τις επιδράσεις άλλων ουσιών όπως το LSD, το ecstasy, η κοκαΐνη κλπ.

Όλα αυτά ακούγονται καινοτόμα, όμως στην πραγματικότητα είναι μία τεχνική που ανακαλύφθηκε το 1839 από τον Heinrich Wilhelm Dove. Ο Dove λοιπόν ανακάλυψε πως όταν παίζεις δύο τόνους σε ελαφρώς διαφορετικές συχνότητες στα αυτιά του ακροατή, αυτός αντιλαμβάνεται ένα γρήγορο ρυθμό. Η τεχνική αυτή έγινε γνωστή ως “Binaural Beat Therapy”.Αυτή η ανακάλυψη φάνηκε τόσο επαναστατική εκείνη την εποχή, που οδήγησε σε έρευνες που διήρκησαν 2 αιώνες και σε συναρπαστικές εμπειρικές μελέτες με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας «ψευδοεπιστήμης» με μοναδικό ίσως σκοπό το εύκολο κέρδος.

Δεδομένα

Η “Binaural Beat Therapy” χρησιμοποιήθηκε σε κλινικές έρευνες αναφορικά με την επίδραση των ηχητικών ακουσμάτων στους κύκλους του ύπνου. Χρησιμοποιούσαν την τεχνική αυτή σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τις συχνότητες των εγκεφαλικών κυμάτων με σκοπό να θεραπεύσουν το άγχος και τις κρίσεις που οφείλονται σε αυτό.

Υπάρχουν και αμφιλεγόμενοι (τολμώ να πω αμφίβολοι) ισχυρισμοί για αύξηση της παραγωγής ντοπαμίνης και βήτα-εφεδρίνης από τον οργανισμό, καθώς και υποσχέσεις για ταχύτερους ρυθμούς μάθησης, βελτίωση των κύκλων του ύπνου και άλλοι παρόμοιοι ισχυρισμοί οι οποίοι δεν αποδεικνύονται επιστημονικά.

Και ναι, στα κοινωνικά δίκτυα θα βρεις κυρίως εφήβους που έχουν πειστεί και προσπαθούν να πείσουν και άλλους ότι «μάγκα αυτά τα beats μπορούν να σε φτιάξουν τρελά».
Αν έτυχε ποτέ να περιπλανηθείς σε e-shops ή σε ψαγμένα μαγαζάκια που εμπορεύονται κάθε λογής gadgets σε κάποιο τοπικό εμπορικό κέντρο, μπορεί να παρατηρήσεις συσκευές που υπόσχονται να βελτιώσουν τον ύπνο σου ή να σε βοηθήσουν να ελέγξεις την εγκεφαλική σου δραστηριότητα. Φυσικά αυτές οι συσκευές δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια διαφορετική εκδοχή των «ψηφιακών ναρκωτικών» που εμπορεύεται σωρεία ιστοσελίδων και απευθύνονται σε εφήβους κατά κύριο λόγο.

Είναι όντως ένα πραγματικό ναρκωτικό; Μάλλον όχι.
Είναι ένα σημάδι ότι οι έφηβοι έχουν μια εμμονή για πειραματισμό με ναρκωτικά και εναλλακτικές καταστάσεις; Έτσι φαίνεται.

Πάντως με όλα τα είδη ναρκωτικών που κυκλοφορούν εκεί έξω και είναι πλέον εύκολα προσβάσιμα στους έφηβους θα τοποθετούσα το iDosing σε χαμηλή λίστα προτεραιότητας. Αν όμως τύχει να πιάσεις το αδερφάκι σου – ξαδερφάκι σου – παιδί σου να έχει πάψει να ακούει RnB Rihanna και ότι άλλο τυγχάνει να ακούν οι έφηβοι σήμερα και αντί αυτών να ακούει ένα περίεργο συνονθύλευμα τόνων και ήχων, μάλλον έχει έρθει η ώρα για έναν ώριμο διάλογο σχετικά με τα κίνητρά τους. Εναλλακτικά βέβαια μπορείς να βάλεις κρυφά στις playlists τους το “Atom Heart Mother” των Pink Floyd και να βγάλουν μόνοι τους συμπεράσματα για το τι εστί “drug-induced music”.

1
Μοιράσου το