Άλλαι Τέχναι

Ice Age: Collision Course των Galen T. Chu & Mike Thurmeier

feature_img__ice-age-collision-course-ton-galen-t-chu-mike-thurmeier
Ένα από τα πιο επιτυχημένα animation franchise των τελευταίων ετών επιστρέφει για πέμπτη φορά στη μεγάλη οθόνη με ένα νέο story: μια βροχή μετεωριτών απειλεί να καταστρέψει τη γη. 

Ο αγαπημένος μας Σκρατ κυνηγάει το βελανίδι του και πάνω στη μανία του να το πιάσει μπαίνει καταλάθος σε ένα διαστημόπλοιο, εκτοξεύεται στο διάστημα, παίζει μπιλιάρδο με τους πλανήτες και τελικά καταφέρνει να στείλει έναν αστεροειδή με φόρα προς τη γη… Πίσω στη γη, λοιπόν, η γνωστή μας παρέα (Μάνι, Ντιέγκο, Έλι, Σιντ, Γερμαδίτσα…) θα τρέξει να σωθεί, θα συναντηθεί τυχαία και με τον Μπακ (ο οποίος έχει εντυπωσιακές γνώσεις αστρονομίας) και όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπο να αποτρέψουν την καταστροφή. 

Μία από τα ίδια για την αγαπημένη μας κινηματογραφική σειρά κινουμένων σχεδίων, όπου πλέον έχουμε γίνει φίλοι με τους ήρωες, γνωρίζουμε τα σημεία που θα γελάσουμε, έχουμε συνηθίσει τους γρήγορους ρυθμούς, τα ζώα που πετάγονται από παντού σε ανύποπτο χρόνο, τα ωραία χρώματα, τα όμορφα πλάνα. Η ταινία κινείται στο ίδιο ακριβώς μοτίβο με τις προηγούμενες, σε ένα franchise που δεν έχει χάσει εντελώς τη δυναμική του, αλλά όταν πηγαίνεις για πέμπτη φορά στον κινηματογράφο, σίγουρα κρατάς μικρό καλάθι…

Είναι προφανής η προσπάθεια των δημιουργών να «γεμίσουν» τον κινηματογραφικό χρόνο, καθώς ο ρυθμός της ταινίας δεν είναι σταθερός καθόλη τη διάρκειά της, ενσωματώνοντας περιττές σκηνές και εισάγοντας νέους ήρωες που, όμως, δεν απογειώνουν την ταινία. Η ιδέα της καταστροφής του κόσμου είναι επιτυχής και οι σκηνές του Σκρατ στο διαστημόπλοιο προσθέτουν μια πιο σύγχρονη νότα, αλλά και πάλι είναι σαφές ότι η φουτουριστική αυτή πινελιά είναι μια τελευταία προσπάθεια για κάτι καινούργιο, σε μια σειρά ταινιών που τα έχει δείξει όλα μα όλα.

Το “Ice Age 5” δεν έχει τη σφιχτή πλοκή που είχαν οι προηγούμενες ταινίες. Ενσωματώνει πολλά στοιχεία, πολλούς χαρακτήρες, πολλές αχρείαστες σκηνές, πολλά κλισέ, δυσνόητες έννοιες και κάποιες υπερβολές. Παρόλ' αυτά, είναι χαλαρωτικό, χαριτωμένο, αστείο, και για τις πολύ μικρές ηλικίες είναι ό,τι πρέπει. Δεν ξέρουμε κατά πόσο υπάρχει η πετυχημένη δημιουργικά δυνατότητα νέας ταινίας, η εν λόγω, πάντως, αποτελεί ένα ευχάριστο κινηματογραφικό διάλειμμα. 

Ice Age: Collision Course (Η Εποχή των Παγετώνων: Σε τροχιά σύγκρουσης, 5)
Είδος: Animation, περιπέτεια, κωμωδία
Έτος: 2016
Διάρκεια: 94' 

1
Μοιράσου το