Βιβλιοθήκη

Η χαρά της κολύμβησης

feature_img__i-xara-tis-kolimbisis
Η Lisa Congdon είναι γνωστή για τους πολύχρωμους αφηρημένους πίνακες, τα πολύπλοκα σχέδια, τη δημιουργία μοτίβων και τις χειρόγραφες γραμματοσειρές της. Ξεχωρίζει για την ειλικρίνεια και τον παιδικό ενθουσιασμό που πηγάζει από τα έργα της.

Με το εικονογραφημένο βιβλίο της “The Joy of Swimming: A Celebration of Our Love for Getting in the Water” της δόθηκε η δυνατότητα όχι μόνο να εκφράσει, μέσω της ζωγραφικής, την αγάπη της για την κολύμβηση, αλλά και να τη μοιραστεί μαζί μας.

Η σχέση της με το κολύμπι είναι ιδιαίτερα στενή και μακροχρόνια. Υπήρξε επαγγελματίας κολυμβήτρια από την ηλικία των οκτώ και βρισκόταν καθημερινά μέσα στην πισίνα μέχρι που, κάπου εκεί, γύρω στα 32 αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής. Κι ενώ μέχρι τότε η κολύμβηση έπαιζε τον πρώτο ρόλο στην ζωή της, άρχισε σιγά σιγά να την απορροφά η τέχνη.

Ζωγράφιζε σε καθημερινή βάση προκειμένου να ανακαλύψει το προσωπικό της στυλ και να το βελτιώσει, μέχρι να αισθανθεί πως ενισχύεται η αυτοπεποίθησή της και η δουλειά της αποκτάει πια ενιαίο ύφος. Νομοτελειακά, ήταν αδύνατο να τα καταφέρει εξίσου καλά και στην κολύμβηση και στη ζωγραφική, έτσι αποφάσισε να εγκαταλείψει τις πισίνες και να συνεχίσει την κολύμβηση μόνο για προσωπική της απόλαυση με πιο χαλαρούς ρυθμούς, ώστε να αφοσιωθεί στη ζωγραφική.

Όταν κατακτάς ένα επίπεδο γνώσης με συγκεριμένες δεξιότητες, αυτή η γνώση σου επιτρέπει να πειραματίζεσαι με μεγαλύτερο έλεγχο, κάτι που με τη σειρά του κάνει ευκολότερο τον πειραματισμό, ο οποίος τελικά οδηγεί σε συνεχή εξέλιξη, το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας είναι πολλές φορές απειροελάχιστο, αλλά ικανό για να ικανοποιήσει τον καλλιτέχνη για το επίτευγμά του.

Το μεγαλύτερα εφόδια που της προσέφερε η επαγγελματική κολύμβηση ήταν η υπομονή και η πειθαρχία. ‘Εμαθε πως η μεγάλη επιτυχία δεν έρχεται μέσα σε μία νύχτα χωρίς κανένα κόπο. Οι καλλιτέχνες ακόμα και σήμερα, στην εποχή του διαδικτύου όπου είναι ευκολότερο να παρουσιάσουν τα έργα τους, γνωρίζουν πολύ καλά πως απαιτούνται πολλά χρόνια προκειμένου να κατακτήσουν την κορυφή και την αναγνώριση

Η καθημερινότητα του καλλιτέχνη για μια επιτυχημένη πορεία στο χώρο της τέχνης δεν διαφέρει σε τίποτα από το καθημερινό πρόγραμμα ενός επαγγελματία κολυμβητή. Και οι δύο χώροι προσφέρουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο τίθενται οι στόχοι που θα μεταμορφωθούν σε κίνητρο για αδιάκοπη πρόοδο. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο το βιβλίο της Congdon «Η χαρά της κολύμβησης» είναι τόσο δυνατό κι ευχάριστο για όλους, κολυμβητές και μη, καθώς δεν αφορά αποκλειστικά στην ευχαρίστηση που δημιουργεί το κολύμπι καθαυτό, αλλά και στα συναισθήματα που γεννιούνται όταν κάποιος είναι παθιασμένος με κάτι κι αυτό το πάθος μετατρέπεται σε σκοπό ζωής

Το βιβλίο είναι γεμάτο με πανέμορφες εικόνες, συναρπαστικές ιστορίες και αστεία γεγονότα γύρω από το κολύμπι. Στην εισαγωγική σελίδα διαβάζουμε: 

Η αγάπη μου για την κολύμβηση είναι τόσο βαθειά, ώστε με οδήγησε στην απόφαση να γράψω και να εικονογραφήσω το παρόν βιβλίο. Μοιράζομαι τη στοργή μου γι' αυτήν όχι μόνο ως ανταγωνιστικό άθλημα, αλλά και ως μια ψυχαγωγική δραστηριότητα—οι βουτιές και τα πλατσουρίσματα που κάναμε όταν ήμασταν παιδιά, αλλά και το ήρεμο κολύμπι που μας βοηθάει ως ενήλικες να διώξουμε τα άγχη της ζωής μας. Αυτό είναι ένα αφιέρωμα στην ιστορία της κολύμβησης και σε μερικές από τις πιο μεγαλειώδεις στιγμές της. Παρουσιάζω κολυμβητές όλων των ηλικιών, από εννιά ως ενενήντα ετών, συνηθισμένους ανθρώπους για τους οποίους το νερό δεν αποτελεί αποκλειστικά το πεδίο για τη σωματική τους άσκηση, αλλά τους προσφέρει ταυτόχρονα γαλήνη και αναζωογόνηση. Αποτελεί ένα φόρο τιμής σε μερικούς από τους σπουδαιότερους ήρωες· κάποιοι εξ αυτών διάσημοι, άλλοι πάλι βρίσκονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι τώρα. Ανακαλώ τους ήχους, τις μυρωδιές και τις απτές αισθήσεις που συνέδεσα με τις πισίνες, τις λίμνες και τον ωκεανό. Απονέμω τη μεγαλύτερη τιμή στην δραστηριότητα που έχει προσφέρει απλόχερα σε έναν μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μου αυτήν τη συγκλονιστική απόλαυση.

Για περισσότερες πληροφορίες:

1
Μοιράσου το