Άλλαι Τέχναι

Η στιγμή της δημιουργίας: Διάσημοι εικαστικοί του 20ού αιώνα (Μέρος Α)

feature_img__i-stigmi-tis-dimiourgias-diasimoi-eikastikoi-tou-20ou-aiona-meros-a
Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τους ζωγράφους μέσα από το εικαστικό τους έργο, όπως παρουσιάζεται σε μουσεία, πολιτισμικούς χώρους, βιβλία, περιοδικά και ντοκιμαντέρ. Αυτό που αποτελεί μοναδικό προνόμιο της σύγχρονης εποχής είναι ότι μέσω της ελεύθερης διακίνησης πολιτιστικού υλικού στο διαδίκτυο, μπορεί κάποιος να θαυμάσει και να μελετήσει σημαντικούς ζωγράφους του 20ού αιώνα εν ώρα εργασίας, εικόνες που αποκτούν τρομερό ενδιαφέρον για τον κάθε φιλότεχνο άνθρωπο.

Στο πρώτο τμήμα αυτού του αφιερώματος εμπεριέχονται βίντεο καλλιτεχνών που δραστηριοποιήθηκαν από την εποχή του Ιμπρεσιονισμού μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για ντοκουμέντα που στο σύνολό τους σκιαγραφούν την εξέλιξη της μοντέρνας τέχνης, παρουσιάζοντας σημαντικούς εκπροσώπους της εν ώρα δημιουργίας, όπως και τον τρόπο με τον οποίο συνθέτουν την εικαστική τους σκέψη. 

Claude Monet

Μία πρώτη μνεία αξίζει να γίνει στον Claude Monet, τον πολύ σημαντικό και γνωστό Ιμπρεσιονιστή ζωγράφο. Όπως φαίνεται και στον φακό, ο Monet ζωγραφίζει με χαρακτηριστική άνεση την εικόνα που έχει επιλέξει, στην προκειμένη περίπτωση μία από τις περίφημες συνθέσεις του με νούφαρα, θέμα που, όπως φαίνεται, λάτρευε να μεταφέρει στον καμβά, αφού το παιχνίδισμα του φωτός στο νερό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του πλούσιου έργου του.

Pierre-Auguste Renoir

Το βίντεο που δείχνει τον Pierre-Auguste Renoir εν ώρα δημιουργίας είναι ντοκουμέντο που χρονολογείται το 1919, όταν ο ζωγράφος είναι 78 ετών και με επιβαρυμένη την υγεία του λόγω σοβαρών αρθριτικών προβλημάτων. Παρά τους πόνους όμως, ο Renoir δεν πτοείται, και δείχνει στην κάμερα παραγωγικός και εργατικός.

Auguste Rodin

Γλυπτική, η δημιουργία ενός έργου τέχνης σε τρεις διαστάσεις. Σε αυτό το βίντεο του 1915 παρουσιάζεται ο πατέρας της μοντέρνας γλυπτικής του 20ού αιώνα, ο μεγάλος Auguste Rodin, τη στιγμή που επεξεργάζεται ένα γλυπτό περικυκλωμένος από τα δεκάδες άλλα έργα τέχνης του εργαστηρίου του.

Henri Matisse

Ηγετική φιγούρα της πρωτοπορίας του 20ού αιώνα και πατέρας των Γάλλων φοβιστών, ο Henri Matisse είναι ένας καλλιτέχνης γνωστός για τα εκατοντάδες σκίτσα του στα οποία διακρίνεται ο ελεύθερος και εκφραστικός γραφικός του χαρακτήρας. Ο θεατής μπορεί να ξεχωρίσει με ευκολία τη λεπτότητα και τη μεστότητα που διακρίνει τον καλλιτέχνη, που με λίγες μόλις γραμμές, χαρτογραφεί τα συναισθήματα της κάθε ύπαρξης.

Pablo Picasso

Ο Pablo Picasso είναι ο πιο αναγνωρισμένος ζωγράφος του 20ού αιώνα, γεγονός που είναι κατανοητό αν αναλογιστεί κανείς την επί δεκαετίες επιρροή του στις εικαστικές τέχνες. Στο βίντεο που ακολουθεί, η άνεσή του είναι εμφανής, μεταφέροντας στον καμβά του αντικείμενα και μορφές με ελάχιστες πινελιές που σχηματίζουν χαρακτηριστικές εικόνες του εικαστικού του έργου.

Edward Hopper

Η καθαρότητα της φόρμας και του χρώματος που διακρίνει τη ζωγραφική του Edward Hopper είναι φανερή σε αυτό το σύντομο βίντεο που τον δείχνει να δουλεύει με ηρεμία και προσήλωση στο ατελιέ του. Η εμπειρία του ηλικιωμένου ζωγράφου καθρεφίζεται στην ηρεμία με την οποία προσεγγίζει το έργο του.

Salvador Dali

Το βίντεο που ακολουθεί αποθανατίζει τον Ισπανό Salvador Dali, γνωστό για την εκκεντρικότητα του χαρακτήρα του, να ζωγραφίζει έναν ρινόκερο στο ζωολογικό κήπο, τραβώντας πάνω του τα βλέμματα με την τέχνη και την παρουσία του. Ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες-star που απολαμβάνουν τη δημοσιότητα του πλήθους και δεν προβάλλουν μόνο το έργο τους αλλά και μία ολοκληρωμένη καλλιτεχνική περσόνα.

Marc Chagall

Ο Marc Chagall είναι ένας δημιουργός που σημάδεψε επανειλημμένα τον ρου της τέχνης καθόλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, αφού εργαζόταν ακατάπαυστα από τις αρχές του 1900 μέχρι και το τέλος της ζωής του, τo 1985. Στο βίντεο τον βλέπουμε στο ατελιέ που διατηρούσε στο Παρίσι την ώρα που δημιουργεί μία από τις χαρακτηριστικές ονειρικές συνθέσεις του.

Max Ernst

Ένας από τους πατέρες του ευρωπαϊκού σουρεαλισμού, ο Max Ernst αναδεικνύει την τεχνική του frottage που εισήγαγε ο ίδιος στο εικαστικό λεξιλόγιο του 20ού αιώνα. Μία τεχνική πολύ σημαντική και χρήσιμη στο πλαίσιο της εικαστικής δημιουργίας, ανεξαρτήτως κινήματος και μορφής τέχνης.

Wassily Kandisky

Ο πιο γνωστός εκπρόσωπος της ρωσικής πρωτοπορίας, του εικαστικού κινήματος που άλλαξε τα δεδομένα της ευρωπαϊκής τέχνης, ο Wassily Kandisky, δουλεύει μία σύνθεση που φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του έργου του. Με μαθηματική ισορροπία προσθέτει πινελιές και φόρμες, δομώντας μία γεωμετρική σύνθεση που ερευνά τα βαθύτερα ζητήματα της τέχνης.

Alexander Calder

Η εύθραυστη, αιθέρια ισορροπία των γλυπτών του Alexander Calder είναι ο λόγος που ο συγκεκριμένος δημιουργός θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους εικαστικούς του 20ού αιώνα. Το βίντεο που ακολουθεί αποθανατίζει τη διαδικασία μέσω της οποίας περνάει από τα αρχικά σκίτσα στα πολυσύνθετα γλυπτά του.

1
Μοιράσου το