Βιβλιοθήκη

Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει, της Sun-Mi Hwang

feature_img__i-kota-pou-oneireuotan-na-petaksei-tis-sun-mi-hwang
Ένα παγκόσμιο bestseller. Μια νουβέλα, που μας έρχεται από τη Νότια Κορέα με πρωταγωνίστρια μια μικρή κότα, αγγίζει το αναγνωστικό κοινό τονίζοντας το δικαίωμα στο όνειρο, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την −τόσο σπάνια πια− ανιδιοτελή αγάπη.

Σε μια αλληγορία (είτε σε πεζή είτε σε έμμετρη μορφή) τα σημαίνοντα της αφήγησης, πέρα από αυτό που δηλώνουν άμεσα και ανοικτά, επενδύονται και με ένα συμβολικό, κρυμμένο νόημα. «Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει» είναι μια αλληγορία με ζώα (beastfable), είδος που μας είναι γνωστό από πολύ παλιά. Ζώα που μιλούν και ενεργούν όπως οι ανθρώπινοι τύποι που αντιπροσωπεύουν συναντάμε στην αρχαία Αίγυπτο, στην Ινδία και φυσικά στην Ελλάδα. Ο Αίσωπος, ο Έλληνας σκλάβος που έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ., θεωρείται ο πατέρας του είδους και ο πιο φημισμένος από τους αρχαίους μυθοποιούς. Έκτοτε, πολλοί είναι εκείνοι που έγραψαν αλληγορικά. Κορυφαία παραδείγματα αποτελούν: η «Θεία Κωμωδία» (“La Divina Commedia”) του Δάντη στο 14ο αιώνα, το δεύτερο μέρος από τον «Φάουστ» (“Faust”) του Goethe και το “The Dynasts” του Thomas Hardy στον 19ο αιώνα. Ο Franz Kafka με τις ιστορίες και τα μυθιστορήματά του στον 20ο αιώνα κυμαίνεται μέσα στα όρια της αλληγορίας, ενώ ο George Orwell με τη «Φάρμα των ζώων» (“Animal Farm”) το 1945 έκανε ένα βήμα προς την πολιτική και κοινωνική σάτιρα της εποχής του.

Η Μπουμπουκίτσα, όπως ονομάζεται η πρωταγωνίστριά μας, ζει σε ένα κοτέτσι όπου μόνη της δουλειά είναι να γεννάει αυγά, τα οποία καρπώνονται οι ιδιοκτήτες της φάρμας. Όταν πια δεν είναι ικανή για αυτό, αποκαλείται «σκαρταδούρα». Η ηρωίδα μας ασφυκτιά σε αυτόν τον τρόπο ζωής, που μας παραπέμπει στην ιδέα: το άτομο έχει αξία όσο είναι χρήσιμο στους άλλους· όταν παύει να είναι παραγωγικό, παραγκωνίζεται και απαξιώνεται. Η κότα της ιστορίας νιώθει πως χάνει τον εαυτό της, τις φιλοδοξίες της και εντέλει τον ίδιο τον σκοπό της ζωής της, αφού ένα είναι το όνειρό της: να φύγει από το κοτέτσι, να αποκτήσει και αυτή ένα κοτοπουλάκι και, γιατί όχι, να πετάξει!

Μετά από κινδύνους, δυσκολίες και κακουχίες, η Μπουμπουκίτσα θα κατορθώσει να ξεφύγει από τα στενά όρια που έβαλαν άλλοι στη ζωή της. Η κότα μας θα μπορέσει να διαφοροποιηθεί και να κερδίσει τον σεβασμό που της αξίζει, θα ζήσει μια βαθιά αγάπη και φιλία χωρίς εγωισμούς, θα νιώσει τη χαρά της μητρότητας βοηθώντας ένα αυγό που −αν και δεν είναι βιολογικά δικό της− γίνεται το «μωρό» της. Με δυο λόγια, πετυχαίνει αυτό που στην αρχή φάνταζε αδύνατο: πραγματοποιεί το όνειρό της.

Η αναπάντεχη επιτυχία του βιβλίου ήταν και η αρχή της καριέρας της Sun-mi Hwang. Από το 1995 και μετά, έχει εκδώσει πολλά βιβλία (πάνω από 30) διαφόρων λογοτεχνικών ειδών. «Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2002 σε animation, φτάνοντας στις πρώτες θέσεις του κορεάτικου box office, ενώ η δημιουργός του τιμήθηκε με σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία της χώρας της. Η ίδια έχει δηλώσει: «Κάποια στιγμή, πιστεύω πως τα βιβλία από χαρτί θα γίνουν προϊόν πολυτελείας, έκθεμα πίσω από μία βιτρίνα, και θα έχουν χάσει τη δημοτικότητά τους». Ευτυχώς, μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο βιβλίο έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας του, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει γίνει πια παγκόσμιο bestseller.

Το βιβλίο είναι ιδανικό για τους μικρούς αναγνώστες. Μέσα από τον ανθρωπομορφισμό της Μπουμπουκίτσας θα νιώσουν τα νοήματα που κρύβονται στην ιστορία της ηρωίδας μας. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεταλαμπαδευτούν αρχές και ιδανικά στα παιδιά. Μέσα από την περιπέτεια της πρωταγωνίστριας παίρνουν ζωή η έννοια της ανιδιοτέλειας, της ανθρωπιάς και της τρυφερότητας. Παρότι η αρχική σκέψη ήταν για ένα παιδικό, εικονογραφημένο βιβλίο, «Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει» απευθύνεται τελικά σε αναγνώστες κάθε ηλικίας.

*H Hwang Sun-mi γεννήθηκε το 1963 στη Νότια Κορέα. Διδάσκει Λογοτεχνία στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Σεούλ και η συγγραφική της καριέρα ξεκίνησε το 1995 με την απροσδόκητη επιτυχία μιας νουβέλας στην οποία πρωταγωνιστούσε μια κότα. Έκτοτε έχει εκδώσει τριάντα βιβλία σε διάφορα είδη, ενώ «Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει» είναι το διαχρονικό bestseller στην πατρίδα της που μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο. Τα έργα της Hwang πραγματεύονται τη σύνδεση μεταξύ των παραδόσεων και του σύγχρονου τρόπου ζωής, την οικολογία και την αναζήτηση της απόλυτης ελευθερίας.

Sun-mi Hwang, «Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει»
Μετάφραση: Αναστασία Καλλιοντζή
Εκδόσεις Διόπτρα, 2014
σελ.160

Photo Sources

  • https://www.dioptra.gr/Cache/Photos/b49248bb5cc43951bf38aeab82e4949a.png
  • https://www.dioptra.gr/Images/People/27-August-2013-photo-1-of-Sun-mi-Hwang-Kwon-Yongsang-20140402-105645.jpg
1
Μοιράσου το