Βιβλιοθήκη

Η ιστορία ενός σούπερ μάρκετ, του Δημήτρη Σωτάκη

feature_img__i-istoria-enos-souper-market-tou-dimitri-sotaki
Η ιστορία ενός σούπερ μάρκετ του Δημήτρη Σωτάκη είναι ένα μυθιστόρημα παρωδία, που αντικατοπτρίζει –με τον πλέον αλληγορικό τρόπο– τη μύχια επιθυμία κάθε ανθρώπου για οικονομική ευμάρεια και κοινωνική καταξίωση. Ένα συμβολικό βιβλίο για το κυνήγι της επίπλαστης ευτυχίας, για τον εγκλωβισμό του ανθρώπου στον μικρόκοσμο που επιβάλλει η τεχνολογία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, στερώντας του την ελευθερία να εκφράσει τα «προσωπικά θέλω» και να εκπληρώσει τα όνειρά του.

Ο Ροβήρος Άνθρωπος είναι ένας απλός και καθημερινός άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Mέλος της συντακτικής ομάδας του φοιτητικού περιοδικού Νέξους, ζει μόνος σ’ ένα μικρό διαμέρισμα στο Χάμιλτον της Νέας Ζηλανδίας. Αν και από μικρός ονειρευόταν να ταξιδέψει στην Ευρώπη ή να εγκατασταθεί σε κάποια από τις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες της Ασίας, φαινομενικά έχει ενσωματωθεί σ’ ένα συνονθύλευμα ανθρώπων που έχουν αποδεχθεί τη μοίρα τους. Μάλιστα, θεωρούν ότι είναι ευτυχισμένοι και ασφαλείς, αφού διατηρούν μία καθημερινή ρουτίνα μέσα από το τρίπτυχο «δουλειά-διασκέδαση- ελεύθερα σαββατοκύριακα».

Ένα επαγγελματικό ταξίδι, στο οποίο ως δημοσιογράφος στο φοιτητικό περιοδικό θα πρέπει να καταγράψει τις αντιδράσεις μιας ομάδας σπουδαστών Παπούα στο νησί Μοτορίνα, θα δώσει στον Ροβήρο την ευκαιρία να πραγματοποιήσει αυτό που πάντα ονειρευόταν: να πάρει στα χέρια του τον έλεγχο της ίδιας του της ζωής, ανάγκη που θέριευε μέσα του μέρα με τη μέρα. Η απόφαση της εταιρείας του να πραγματοποιήσει το ταξίδι αυτό με ένα σαπιοκάραβο θα έχει ως αποτέλεσμα να ναυαγήσει σ’ ένα ερημονήσι του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο Ροβήρος είναι ο μοναδικός επιζών! Εκεί, αφού εξασφαλίσει αρχικά την καθημερινή επιβίωση, ήρεμος πια, απαλλαγμένος από τους γρήγορους ρυθμούς και το άγχος της καθημερινότητας, θα βάλει σε εφαρμογή το μεγαλόπνοο σχέδιό του. Θα διεισδύσει στον κόσμο των επιχειρήσεων, ανοίγοντας το ολόδικό του σούπερ μάρκετ. Έτσι, θα αποκτήσει χρήμα και δόξα, ανεβαίνοντας στα υψηλότερα σκαλοπάτια της κοινωνικής πυραμίδας.

Μία τραγελαφική ιστορία θα εκτυλιχθεί μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Σε ένα κείμενο που ρέει αβίαστα, με πρωτοπρόσωπη αφήγηση και ύφος σατυρικό –ενίοτε και καυστικό–, ο Σωτάκης βάζει τον ήρωά του να εξιστορεί παράδοξες καταστάσεις, αποδεικνύοντας ότι καθένας μας προσδιορίζει την ευτυχία του όπως ο ίδιος θέλει. Η ευτυχία είναι θέμα προσωπικών επιλογών. Για τον Ροβήρο, το μέλλον φαντάζει αισιόδοξο, αφού στηρίζεται στις δικές του επιλογές, κάτι όμως μάλλον εξωπραγματικό για τον αναγνώστη, που όσο γυρνάει τις σελίδες έχει αναπάντητα ερωτήματα. Υπάρχει μία έντονη αντίθεση ανάμεσα στο ερημονήσι και το σούπερ μάρκετ. Από τη μια, βλέπουμε την απόλυτη ένδεια, τις κακουχίες, τον κίνδυνο που εγκυμονεί η απομόνωση, από την άλλη, μια ουτοπική φιλοσοφία, που εμπνέει τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ροβήρου για οικονομική και κοινωνική ανέλιξη. Μοιάζει να χτίζει παλάτια στην άμμο. Το αναμενόμενο θα ήταν να τον απασχολεί το πώς θα επιβιώσει, πώς θα αντιμετωπίσει την ερημιά και τους πιθανούς κινδύνους, όχι να δει την απομόνωσή του ως ευκαιρία να αναρριχηθεί στην καπιταλιστική αγορά! Μέσα από ακραίες, ξεκαρδιστικές καταστάσεις, ο Ροβήρος θα φέρει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τον πολιτισμό στο ερημονήσι, χωρίς να έχει σκοπό ν’ αλλοιώσει τη φυσική του ομορφιά. Η φιλοδοξία να πετύχει τον στόχο του ξετυλίγεται μ’ έναν τρόπο εντελώς σουρεαλιστικό.

«Η ιστορία ενός σούπερ μάρκετ» είναι μια αλληγορική ιστορία, που καταγράφει τον πολιτισμό του καπιταλισμού και τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Αφορά τον καθένα μας, αφού καθρεφτίζει την ανάγκη του σημερινού ανθρώπου για επαγγελματική και οικονομική επιτυχία, που συχνά όμως υπερβαίνει τα όρια και έχει το τίμημά της.

Η ιστορία ενός σούπερ μάρκετ, του Δημήτρη Σωτάκη
Εκδόσεις Κέδρος
σελ. 208

1
Μοιράσου το