Άλλαι Τέχναι

H Alexandra Cameron και ο γιγάντιος κόσμος της

feature_img__h-alexandra-cameron-kai-o-gigantios-kosmos-tis
Η Alexandra Cameron είναι ταλαντούχα φωτογράφος και παθιασμένη με το αντικείμενό της. Η δουλειά της γίνεται κάθε φορά όλο και πιο συναρπαστική. Το τελευταίο της project αφορά τη δημιουργία εικόνων με γιγάντια αντικείμενα, φτιαγμένα από τον σύντροφό της Will Conolly. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί της και να της κάνω ορισμένες ερωτήσεις.

Μπορείς να μας πεις λίγα πράγματα για τον εαυτό σου;
Το όνομά μου είναι Alexandra Cameron και είμαι φωτογράφος από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς άρχισες να ασχολείσαι με τη φωτογραφία και πώς έμαθες τεχνικές λήψης και επεξεργασίας φωτογραφιών;
Άρχισα να ασχολούμαι με τη φωτογραφία το τελευταίο έτος των σπουδών μου — σπούδασα Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο. Ήταν εκείνη την εποχή που ιστοσελίδες όπως το Flickr και το Deviant Art μού έγιναν εμμονή και ήθελα –περισσότερο από οτιδήποτε άλλο– να δημιουργώ φωτογραφίες όπως εκείνες των χρηστών που ακολουθούσα. Ήταν τότε που αγόρασα μια DSLR και ξεκίνησα να τραβάω φωτογραφίες. Έκτοτε δεν σταμάτησα. Σε οτιδήποτε έχω μάθει από τότε έχω υπάρξει αυτοδίδακτη, πειραματιζόμενη ακόμη και μέσω του διαδικτύου. 

Πώς θα περιέγραφες το προσωπικό σου στυλ και πώς κατέληξες σε αυτό;
Δεν νομίζω ότι έχω ξεχωριστό στυλ, αλλά πιστεύω πως η δουλειά μου τείνει να είναι απαλή με έμφαση στο φυσικό φως. Επίσης, μου αρέσει να αναδεικνύω τη γυναίκα και να τονίζω την εύθραυστη πλευρά της. Αν έχω κάποιο στυλ τότε είναι ίσως αντιπροσωπευτικό των διαφορετικών πλευρών του εαυτού μου και των πραγμάτων που αγαπώ. 

Γιατί επέλεξες τη φωτογραφία και όχι κάτι άλλο;
Μου έχει επιτρέψει να είμαι δημιουργική με το πάτημα ενός κουμπιού. 

Από πού πηγάζει η έμπνευσή σου;
Από άλλους φωτογράφους, από φίλους μου και πράγματα που αγαπώ, όπως η μουσική, ο κινηματογράφος κ.ά. 

Μπορείς να μας περιγράψεις τη διαδικασία που ακολουθείς, από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την υλοποίησή της;
Αν και η διαδικασία δεν είναι στην πραγματικότητα ποτέ η ίδια, συνήθως ξεκινά με μια τοποθεσία που αγαπώ∙ από εκεί και πέρα αναπτύσσεται η ιδέα. Βρίσκω το στυλ που ταιριάζει με την τοποθεσία όπου θέλω να κάνω τη φωτογράφιση κι έπειτα αξιοποιώ πλήρως το φως και την ατμόσφαιρα του μέρους. 
Με το project GIANT είναι το σκηνικό που έρχεται πρώτα στο μυαλό μου, αυτόματα. Από εκεί και πέρα, είναι απλώς θέμα κατασκευής του.

Ποιες είναι οι επιρροές σου ως καλλιτέχνης;
Κυρίως ταινίες, σκηνοθέτες και άλλοι φωτογράφοι. Η λίστα είναι τεράστια!

Υπάρχουν φωτογράφοι που θαυμάζεις;
Ο Tim Walker και η Annie Leibowitz, προφανώς. Επίσης φίλοι μου, όπως η Nirrimi Hakaanson, η Rosie Hardy, η Bella Kotak κ.ά. 

Υπάρχει κάποια τεχνική επεξεργασίας που χρησιμοποιείς περισσότερο;
Το να προσθέτω στις φωτογραφίες μου VSCO στο Lightroom. 

Τι εξοπλισμό έχεις;
Χρησιμοποιώ την 5D mkii και συνήθως τον φακό μου 35mm 1.4, ενώ τελευταία λατρεύω να δανείζομαι τον 85mm 1.2 του πατέρα μου για πορτραίτα. 

Πάνω σε τι δουλεύεις αυτή τη στιγμή;
Κυρίως στο project “The GIANT Series”. 

Στο project “The GIANT Series” χρησιμοποιείς πολλά χειροποίητα σκηνικά. Μπορείς να μας πεις λίγα πράγματα; (πώς έχεις τις ιδέες, πώς τα κατασκευάζεις;)
Τα σκηνικά αυτά απλώς έρχονται στο μυαλό μου. Είναι δύσκολο να γνωρίζω από πού έρχονται. Σχηματίζονται σαν όνειρο, και έπειτα ξέρω τι θέλω. Στη συνέχεια, συζητάω τις ιδέες με τον φίλο μου Will Conolly, καθώς είναι εκείνος που τα κατασκευάζει. Συνήθως «αναστενάζει», αφού αυτά που προτείνω είναι κάθε φορά όλο και μεγαλύτερα ή πιο περίπλοκα, αλλά μετά συζητάμε κατά πόσο είναι εφικτά και για τον τρόπο κατασκευής τους. Κάποιες φορές αγοράζω τα υλικά και μετά το αφήνω πάνω του. Είναι θαυμάσιος και κατασκευάζει τα σκηνικά στον ελεύθερο χρόνο του. Μερικές φορές, η κατασκευή τού παίρνει περισσότερο καιρό από άλλες. Καθώς πλησιάζει στην ολοκλήρωση τους, κανονίζω την τοποθεσία της φωτογράφησης και προσεγγίζω κάποιον για να ποζάρει ως μοντέλο.
Σχεδόν όλα τα άτομα που έχουν ποζάρει για το project είναι ή κάποιος που έχω ήδη δουλέψει μαζί του, είτε κάποιος που μας συνδέει φιλία ή θαυμάζω. Το να δουλεύεις μαζί τους είναι μια πολύ σπουδαία εμπειρία.
Συχνά, την ημέρα της φωτογράφησης με πιάνει πανικός. Πανικοβάλλομαι σε κάθε φωτογράφηση, γιατί δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που νιώθω ότι έχω απογοητεύσει τον εαυτό μου, αλλά νομίζω ότι είμαι πλέον πιο ξεκάθαρη με τις ιδέες μου, οπότε ευτυχώς πρόσφατα δεν τα έχω κάνει χάλια.

Ποιο είναι το όνειρο σου ως καλλιτέχνης;
Το όνειρό μου είναι να απαθανατίσω μέσω της φωτογραφίας όλους τους ανθρώπους που με εμπνέουν. 

Πώς μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τη δουλειά σου και να αγοράσει έργα σου;
Δεν έχω e-shop ή κάτι παρόμοιο, αλλά είναι κάτι που ίσως με απασχολήσει. Όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν εκτυπώσεις μπορούν να μου στείλουν e-mail.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα της Alexandra Cameron: http://www.alexandracameron.co.uk/, στο blog της:www.alexandracameronphotography.blogspot.com
 ή να την ακολουθήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, flickr, instagram, tumblr, twitter).

Συνέντευξη: Γεωργία Κίκου

Photo Sources

  • https://www.facebook.com/Alexandra-Cameron-Photography
  • www.alexandracameronphotography.blogspot.com
1
Μοιράσου το