Auditorium

Girls Names: Post-rock αφίξεις από το Belfast

feature_img__girls-names-post-rock-afikseis-apo-to-belfast
Γενικά, χαιρόμαστε πολύ, όταν μαθαίνουμε ότι συγκροτήματα που αγαπάμε έρχονται στη χώρα μας, πόσο μάλλον στην πόλη μας (όσοι δεν μένουν Αθήνα ξέρουν). Χαιρόμαστε επίσης, όταν μαθαίνουμε ότι έρχονται μεγάλα ονόματα από θρυλικά συγκροτήματα που αγαπάμε, έχοντας βέβαια πλήρη επίγνωση ότι κατά 99%, το live δεν θα είναι όπως το ονειρευτήκαμε, λόγω της προσέλευσης χιλιάδων μουσικόφιλων, του αχανούς συναυλιακού χώρου, των χιλιάδων ιπτάμενων κινητών, μιας και το HD των ματιών μας δεν είναι αρκετό, και λοιπών δεινών. Όλα αυτά στερούν κάτι από τις καρδιές μας, όταν παρευρισκόμαστε σε μεγάλα μουσικά events, χωρίς βέβαια να μας αποτρέπουν από το να ανατριχιάζουμε εν τέλει 1.578.204 φορές, παρακολουθώντας τον καλλιτέχνη που θαυμάζουμε.

Τίποτα δεν συγκρίνεται όμως με το συναυλιακό outsider. Εκείνο το συγκρότημα που δεν πίστευες ότι θα έρθει στην πόλη σου, εκείνο το συγκρότημα το οποίο το ακούς και παρακολουθείς την πορεία του, όχι αναγκαστικά, γιατί το γνωρίζουν και οι πέτρες απανταχού της Γης, αλλά γιατί το νοιάζεσαι και θέλεις μόνο το καλό του, εκείνο το συγκρότημα με τη μικρή ακόμα δισκογραφία, με καθαρό μουσικό «ποινικό μητρώο». Μία τέτοια περίπτωση είναι και οι Ιρλανδοί post-punk Girls Names οι οποίοι έρχονται στις 9 και 10 Οκτωβρίου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα.

Το σχήμα ξεκίνησε ως ντουέτο το 2010 με τους Cathal Cully (φωνή/κιθάρα/στίχοι) και Neil Brogan (drums) και πλέον το απαρτίζουν 4 μέλη με τον Cully να έχει τον ίδιο ρόλο, και τους Claire Miskimmin (μπάσο), Phillip Quinn (κιθάρα) και Gib Cassidy (drums). Στις εμφανίσεις τους στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν το τελευταίο τους LP “Arms Around a Vision” το οποίο κυκλοφόρησε το 2015 και το οποίο ήρθε να επιβεβαιώσει τον κανόνα των Girls Names. Κανένα album τους δε μοιάζει με το προηγούμενο. Στην πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με το “Dead to Me” το 2011, η μπάντα είχε αισθητές επιρροές από το surf rock, με upbeat κομμάτια και πιο νευρικές και σχετικά χαρούμενες συνθέσεις. Ξεχώρισε το “I Lose”, φέρνοντας στο νου μας τους The Vaccines με το “What Did You Expect from the Vaccines?”, το οποίο κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με το “Dead To Me” και με εμφανώς μεγαλύτερη αισθητή αποδοχή από τους μουσικούς κύκλους.

Σε εντελώς διαφορετικό ύφος, το 2013 κάνουν μία Bauhaus στροφή και κυκλοφορούν το “The New Life” και το συγκρότημα είναι σαν να αναγεννήθηκε και αυτήν τη φορά έφερε μαζί του κάποια κιλά μελαγχολίας, καθώς και σεβαστές δόσεις ονειρικού και σκοτεινού post-punk ρυθμού, όπως μπορείτε να ακούσετε:

Με τον δίσκο τους “Arms Around a Vision”, το 2015, μας άφησαν να κοιτάξουμε επιτέλους μέσα στον πυρήνα της μουσικής τους. Είναι σαν να κοιτούσαμε τόσα χρόνια ένα σπίτι με χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και ξαφνικά, με αυτό το album, τα στολίδια μπήκαν πάλι σε κούτες και το σπίτι έμεινε «γυμνό» με τα απολύτως απαραίτητα. Τίποτα πλεονάζον, τίποτα περιττό. Είναι ό,τι πιο ωμό και ώριμο έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα με το λαρύγγι του Cully να έχει αγριέψει κάπως, τις κιθάρες λίγο πιο απάνθρωπες και τη γενικότερη αισθητική τους περισσότερο θυμωμένη και επιθετική. Παρόλο που εμπλούτισαν τον ήχο τους με σαξόφωνα, hammond, παραμορφωμένες κιθάρες, πιάνο, ακόμη και με ήχους σφυριών πάνω σε λαμαρίνες, ακόμα κι έτσι, το “Arms Around a Vision” είναι η πιο άμεση και αυθεντική μουσική που έχουν γράψει. Tο “Exploit Me” και το “Desire Oscillations” είναι τόσο σκοτεινά και μουσικά άρτια κομμάτια που μας επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες ενός εκπληκτικού live.

Για το κλείσιμο, αυτή είναι η πιο δυνατή στιγμή που αποδεικνύει περίτρανα το μεγαλείο της σύνθεσης αυτού του δίσκου:

*Τη συναυλία των Girls Names στη Μαύρη Τρύπα στη Θεσσαλονίκη θ’ ανοίξει το σχήμα The Vagina Lips για το οποίο έχουμε μιλήσει εδώ, και στην Αθήνα θα την ανοίξουν οι Acid Barretts.

Για περισσότερες πληροφορίες για το live:

  • https://www.facebook.com/events/576415679198143/
  • https://www.facebook.com/events/328885244118956/
  • https://www.facebook.com/GirlsNames/?fref=ts
  • https://toughloverecords.bandcamp.com/album/arms-around-a-vision
1
Μοιράσου το