Serial Killers

Game of Thrones Season 5 Episode 7: Πάτος στον πάτο δεν υπάρχει

feature_img__game-of-thrones-season-5-episode-7-patos-ston-pato-den-iparxei
SPOILER ALERT: Τρία επεισόδια έμειναν για το τέλος της 5ης σεζόν. Μέχρι στιγμής η σειρά δεν πατάει καθόλου καλά στα πόδια της. Παρακολουθούμε λανθασμένες αποφάσεις, αδύναμα storylines και προκλητικές, άνευ ουσίας σκηνές. Το επεισόδιο 7 συνέχισε σε αυτό το μοτίβο, με εξαίρεση τα γεγονότα του Κινγκς Λάντινγκ.

Μέτωπο Στάννις. Το διαφαινόμενο από την προηγούμενη σεζόν ενδιαφέρον της Μελισάντρα για τη Σηρήν Μπαράθηον μεγιστοποιείται και η Κόκκινη Ιέρεια εκφράζει την επιθυμία της να θυσιάσουν το κορίτσι. Ο Στάννις δεν πιστεύει στα αυτιά του, σαστίζει, εκνευρίζεται με τη Μελισάντρα. Προφανώς και τα παραπάνω αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας των δημιουργών. Ακόμα κι έτσι δεν μας πείθουν καθόλου. Από τη μία, η σκηνή αποτελεί ξεπέταγμα. Δεν υπάρχει το απαιτούμενο δραματουργικό βάθος, οι αντιδράσεις των χαρακτήρων δεν ταιριάζουν με τα τεκταινόμενα και το όλο θέμα μοιάζει να παρουσιάζεται πολύ βιαστικά. Από την άλλη, δεν πείθει ούτε στο ελάχιστο, αφού μετά την αναφορά του Βασιλιά στο τέχνασμα με τις βδέλλες, η Ιέρεια απλά αναφέρει ότι αυτό δεν γίνεται, δίχως να εξηγήσει το γιατί. Εμείς μεταφράζουμε κάπως έτσι τις σκέψεις των δημιουργών στο παραπάνω: Ο Στάννις πάει προς το Γουίντερφελ. Μπάτζετ για τη μάχη που ακολουθεί δεν έχουμε. Δεν γίνεται όμως να ταξιδεύει μέσα στο χιόνι για 5 επεισόδια. Ωραία, αφού έχουμε κάνει ήδη τη Μελισάντρα bitch που καίει κόσμο, ας προσπαθήσει να κάψει και την κόρη του Βασιλιά! 

Μέτωπο Νταινέρυς. Η Δρακοβασίλισσα συναντά τον Τύριον. Αυτό μας ενδιέφερε από την αρχή της σεζόν και επιτέλους συνέβη. Όχι τόσο εντυπωσιακά όσο το περιμέναμε, βέβαια. Ο νάνος ταξίδεψε αρκετά, κινδύνευσε, αλλά επιτέλους έφτασε στον προορισμό του. Αποτελεί το δώρο του Τζόρα προς τη Ντάνυ. Η τελευταία γουρλώνει το μάτι, όταν τον παρακολουθεί να της ανακοινώνει το όνομά του. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τη συνύπαρξή τους. Πριν φύγουμε από αυτό το μέτωπο, μια μικρή παρατήρηση. Ο Τζόρα βγάζει το κράνος και αντικρίζει τη Βασίλισσά του. Το πλάνο γυρνάει και η Ντάνυ είναι ΗΔΗ στραβωμένη, συνοφρυωμένη και σε κλάσματα δευτερολέπτου του λέει να φύγει! Έπος! Έχεις να συναντηθείς πολύ καιρό με κάποιον με τον οποίο «τα σπάσατε» και η πρώτη σου αντίδραση, όταν ξαναδείς τη μούρη του είναι να νευριάσεις και να τον διώξεις! Καμία έκπληξη στην αρχή. Κανένα «wtf, τι κάνει αυτός εδώ;» 

Τείχος. Αποχαιρετάμε τον συμπαθέστατο Μέιστερ Αίμον, αναπόσπαστο κομμάτι της Φρουράς και καθοδηγητή για τον Σαμ και τον Τζον. Αποχαιρετάμε τον Σνόου, που κατευθύνεται με τον Τόρμουντ στο Χάρντχομ. Μένουμε στο Τείχος με την αδιάφορη Γκίλυ και τον Σαμ. Έφυγε ο Διοικητής, κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να σπάσουν όρκους και η Γκίλυ απειλείται με… Μαντέψτε… Δεν πάει το μυαλό σας… Σιγά μη το βρείτε… Με βιασμό! Έκπληξη, ε; Κι εμείς πέσαμε απ’ τα σύννεφα, όταν το είδαμε! Θα γίνει παράδοση από εδώ και πέρα, σε κάθε επεισόδιο να έχουμε κι από μια απόπειρα βιασμού, πετυχημένη ή όχι. Ο Σαμ με τη βοήθεια του Γκόουστ τη σώζει λοιπόν, και ύστερα ακολουθεί ρομάντζο και σεξ. Κάπου εδώ χασμουρηθήκαμε 2-3 φορές και δεν φταίει το ότι ξενυχτήσαμε για να το δούμε live. 

Ντορν. Οι γελοιότητες συνεχίζονται. Ο Τζέιμι τσακώνεται με τη Μυρσέλλα και δεν μας ενδιαφέρει καθόλου. Ο Μπρον φλερτάρει στη φυλακή με τα Φίδια της Άμμου, τα οποία τον έχουν δηλητηριάσει απ’ το προηγούμενο επεισόδιο. Τελικά όμως του δίνουν το αντίδοτο που κουβαλούν πάνω τους και του πετούν ερωτικά σχόλια. ΜΑΛΑΚΙΕΣ. Κανένα νόημα σε όλα αυτά. Το απόλυτο μηδέν. Η άθλια σκηνή δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να δούμε βυζιά. Μιλάμε για κατάντια. Σε σημεία σαν και αυτό το στόρι της σειράς είναι πιο αδύναμο κι από γερμανική τσόντα της δεκαετίας του ’70. 

Πάμε και στο Κινγκς Λάντινγκ, μήπως και ακούσετε καλό λόγο από εμάς σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα σημεία που έχουν μείνει πιο κοντά στο βιβλίο είναι και τα καλύτερα. Η Σέρσεϊ αντιλαμβάνεται ότι έβαλε τα χεράκια της και έβγαλε τα ματάκια της. Οπλίζοντας την Πίστη και δίνοντας εξουσία στον High Sparrow, υπέγραψε το ζοφερό μέλλον της. Για ποιό λόγο ακριβώς την πάτησε; Μα, γιατί από την αρχή άκουγε την αλήθεια. Ο Sparrow δεν την κορόιδεψε ποτέ. Από την πρώτη στιγμή της είπε ότι θα πολεμήσει την ανομία και αυτούς που αμάρτησαν. Η Σέρσεϊ θεώρησε (λογικά) ότι στο όνομα της Πίστης, ο Sparrow θα κάνει τη βρώμικη δουλειά, διαλύοντας τους εχθρούς της. Το έκανε. Πήγε και παραπέρα, όμως. Άγγιξε και την ίδια, καθώς δε διαχωρίζει πρόσωπα και αμαρτήματα. Απλά περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να δράσει. Η Βασιλομήτωρ με λίγα λόγια καταστράφηκε και κατέστρεψε μαζί της την πρωτεύουσα των 7 Βασιλείων, αφήνοντάς την έρμαιο των φανατικών και των διαθέσεών τους. 

 

ΥΓ: Κάθε βδομάδα αναμένουμε την ποιοτική άνοδο της σειράς. Όχι μόνο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά η πτωτική πορεία δεν έχει τελειωμό. Πάτος στον πάτο δεν υπάρχει. Τα 3 τελευταία επεισόδια αποτελούν την τελευταία ελπίδα για φέτος να σωθεί ότι σώζεται.

1
Μοιράσου το