Βιβλιοθήκη

Ενόλα Χολμς: Η έφηβη ντετέκτιβ και μικρότερη αδερφή του ξακουστού Σέρλοκ Χολμς

cover-enola-xolms-i-efibi-ntetektib-kai-mikroteri-aderfi-tou-xakoustou-serlok-xolms

Όταν η Ενόλα Χολμς, αδερφή του ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς, ανακαλύπτει ότι η μητέρα της εξαφανίστηκε, ξεκινά αμέσως ένα ταξίδι με προορισμό το Λονδίνο της βικτοριανής εποχής, για να τη βρει. Μα τίποτα δεν μπορεί να την προετοιμάσει για όσα την περιμένουν.

Από τη στιγμή που βρίσκεται στην πόλη εμπλέκεται σε συναρπαστικές περιπέτειες όπως στην απαγωγή ενός νεαρού μαρκησίου, και την εξαφάνιση του πολύτιμου βοηθού του Σέρλοκ, Δρ. Γουάτσον. Παράλληλα διώκεται από μαχαιροβγάλτες και προσπαθεί να ξεφύγει απ’ τους καταπιεστικούς μεγαλύτερους αδερφούς της. Και όλα αυτά ενόσω προσπαθεί να διατηρήσει κρυφή την πραγματική της ταυτότητα και να συνδυάσει τα στοιχεία που έχει για την μυστηριώδη εξαφάνιση της μητέρας της. Μέσα σε όλο αυτό το χάος, θα μπορέσει η Ενόλα να βρει τη μητέρα της και παράλληλα να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ντετέκτιβ της εποχής; Θα καταφέρει άραγε η Ενόλα να κρατήσει μυστική την ταυτότητά της και να επιτύχει τους στόχους της; Ή μήπως θα χάσει για πάντα ό,τι πιο πολύτιμο έχει – την ελευθερία της.

Η Nancy Springer είναι συγγραφέας παιδικών και εφηβικών μυθιστορημάτων. Εμπνευσμένη από τις περιπέτειες του διάσημου Σέρλοκ Χολμς αποφάσισε με την πένα της να δώσει ζωή στην νεαρή Ενόλα Χολμς, έφηβη αδερφή του δαιμόνιου ντετέκτιβ. Ανοίγοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης συναντάει μία νεαρή ηρωίδα στο πρόσωπο της οποίας μπορεί να εντοπίσει πολλά από τα χαρακτηριστικά του αδερφού της: είναι οξυδερκής, πανέξυπνη, παρατηρητική και υιοθετεί πρωτότυπες μεθόδους διερεύνησης των εγκλημάτων. Παρόλα αυτά η Ενόλα σίγουρα δεν αποτελεί μία απλή θηλυκή καρικατούρα του Σέρλοκ. Είναι ένας χαρακτήρας με πνοή και δυναμισμό. Είναι λογική, θαρραλέα, εφευρετική, αποφασιστική, φιλόδοξη, με εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ και επαναστατικό πνεύμα. Μα πάνω απ’ όλα η Ενόλα είναι ελεύθερη.

Παρά τις πατριαρχικές δομές τις κοινωνίας της η Ενόλα είναι μία νεαρή οραματίστρια με προοδευτικές αντιλήψεις, ζωντάνια, ανάγκη για αλλαγή και πάθος για τη διεκδίκηση της ελευθερίας της. Κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον μου από τις πρώτες κιόλας σελίδες του πρώτου βιβλίου και έχοντας πλέον φτάσει στο τέταρτο βιβλίο της σειράς, δηλώνω εθισμένη στις περιπέτειες της.

Αξιοσημείωτη είναι και η γραφή της συγγραφέως που με δεξιοτεχνία μας μεταφέρει στη βικτοριανή Αγγλία, μέσα από γλαφυρές περιγραφές και ιστορικές πληροφορίες για την εποχή εκείνη και τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν τότε. Παράλληλα η Springer σχολιάζει με τρόπο καυστικό και χιουμοριστικό το ρόλο της γυναίκας στη βικτοριανή κοινωνία και στηλιτεύει τις ανισότητες της εποχής. Πιστεύω λοιπόν, ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις της ιστορικής μυθοπλασίας και θα παρακινήσει τους υπόλοιπους αναγνώστες να μελετήσουν σε βάθος τη βικτοριανή ιστορία.

Φυσικά το μυστήριο, η δράση και η έντονη πλοκή δεν θα μπορούσαν, να λείπουν: Οι υποθέσεις που αναλαμβάνει η μικρή ντετέκτιβ είναι έξυπνα δομημένες και κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη ζωντανό μέχρι το τέλος, ενώ οι μέθοδοι διερεύνησης της Ενόλα είναι εφευρετικοί και πρωτότυποι. Μέχρι τώρα το αγαπημένο μου βιβλίο της σειράς είναι με διαφορά το τρίτο. Όχι μόνο ήταν πιο ανατρεπτικό από τα υπόλοιπα, αλλά και η λύση του μυστηρίου ήταν τόσο σκοτεινή που δεν μου επέτρεψε να κοιμηθώ για τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, ενώ φαινομενικά πρόκειται για μια παιδική σειρά βιβλίων, θα μπορούσε, να προσφέρει χαρά, ευχαρίστηση ή ακόμη και τροφή για σκέψη στο ενήλικο κοινό. Η Nancy Springer με την έξυπνη γραφή της καταφέρνει, να φυλακίσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων και να τους κάνει συνοδοιπόρος στις περιπέτειες της νεαρής ηρωίδας. Οι νεαροί αναγνώστες θα βρουν στο πρόσωπο της μικρής ντετέκτιβ μία λογοτεχνική φίλη, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα πιάσουν συχνά τον εαυτό τους να νιώθει στοργή και οικειότητα προς την Ενόλα: τα βιβλία της θα αφυπνίσουν το μικρό παιδί που κρύβεται μέσα τους, και παράλληλα θα συναισθανθούν την κοινωνική καταπίεση που βιώνει και το πάθος της για ελευθερία.

Πλέον απομένει η κυκλοφορία μονάχα δυο βιβλίων της σειράς για να μπορέσει το ελληνικό κοινό να ολοκληρώσει τη συλλογή του και προσωπικά ανυπομονώ όσο ποτέ άλλοτε. Τα βιβλία της Ενόλα Χολμς είναι νεανικά, φρέσκα, έξυπνα. Είναι αυτό ακριβώς που λείπει από μία σύγχρονη εφηβική βιβλιοθήκη.

Η σειρά βιβλίων της Ενόλα Χολμς κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

9
Μοιράσου το