Άλλαι Τέχναι

El Camino: a Breaking Bad movie, του Vince Gilligan

feature_img__el-camino-a-breaking-bad-movie-tou-vince-gilligan
Το πολυαναμενόμενο sequel του “Breaking Bad” μόλις έκανε πρεμιέρα στο Netflix! Αξίζει τελικά να το δει κανείς, λάτρης ή μη της σειράς;

Στην εποχή των franchises, των sequels και των remakes, ήρθε η ώρα και για τη συνέχεια του “Breaking Bad”, όχι όμως με τη μορφή σειράς ή έστω λίγων επεισοδίων, αλλά ως ταινία με τίτλο “El Camino: a Breaking Bad movie”, η οποία πιάνει το νήμα της ιστορίας ακριβώς από το σημείο στο οποίο μας άφησε το τελευταίο επεισόδιο.

Παρόλο που μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι το “Breaking Bad” είχε ένα από τα καλύτερα τελευταία επεισόδια στην ιστορία της τηλεόρασης, κλείνοντας με έναν άρτιο τρόπο κάθε εκκρεμότητα και χωρίς να αφήσει ανοιχτά ενδεχόμενα ή αναπάντητα ερωτήματα, υπάρχει ίσως ένα ζήτημα για το οποίο θα θέλαμε να μάθουμε κάτι παραπάνω: τι απέγινε ο Jesse Pinkman μετά τη διάσωσή του; Σε αυτό λοιπόν έρχεται να απαντήσει η ταινία, ξεκινώντας από τη στιγμή που ο Jesse δραπετεύει με το αμάξι ουρλιάζοντας από ανακούφιση.

Στο δίωρο που ακολουθεί, θα δούμε τον Jesse να προσπαθεί να παραμείνει κρυμμένος από την αστυνομία που τον αναζητά, να βρει χρήματα και να αποφασίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή του από εδώ και στο εξής. Αρκετή δράση, πολλή αγωνία και ουκ ολίγα flashbacks που εμπλουτίζουν και διασαφηνίζουν τα όσα βλέπουμε και που φέρνουν στην οθόνη μας μερικά από τα πρόσωπα που αγαπήσαμε στη σειρά.

Έχει όμως λόγο ύπαρξης μια τέτοια ταινία; Και μπορεί να σταθεί αυτόνομη, χωρίς να είναι ο θεατής γνώστης και λάτρης της σειράς;

Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση είναι και ναι και όχι. Το “El Camino” μοιάζει να γυρίστηκε περισσότερο για να φουντώσει τη νοσταλγία των “Breaking Bad” fans (δεδομένου ότι έχει εξασφαλισμένο ένα σταθερό και πιστό κοινό) και όχι γιατί έχει στ' αλήθεια να προσθέσει κάτι στην έτσι κι αλλιώς άρτια από όλες τις απόψεις σειρά. Η ατμόσφαιρα, το στιλ, η δράση είναι ισάξια της σειράς που αγαπήσαμε, αλλά δε συμβαίνει κάτι αναπάντεχο ή μη προβλέψιμο: πρόκειται περισσότερο για έναν επιπλέον επίλογο, καλοδεχούμενο μεν, όχι απαραίτητο δε.

Το ενδιαφέρον ωστόσο στοιχείο είναι ότι το “El Camino” εστιάζει αποκλειστικά στον Jesse. Η σειρά κινείται ασφαλώς γύρω από τον Walter White και την τρομερή του εξέλιξη ως χαρακτήρας, αλλά εδώ για πρώτη φορά έχουμε τον Jesse στο επίκεντρο, όχι μόνο ως προς τα γεγονότα, αλλά και ως προς την ψυχοσύνθεση του, το παρελθόν του και το μέλλον του. Ακόμα και τα flashbacks αφορούν αποκλειστικά αυτόν (οπότε μην περιμένετε να δείτε κάποιον από τον στενό κύκλο του White).

Το “El Camino: a Breaking Bad movie” είναι must-see για τους λάτρεις του “Breaking Bad”, είναι ενδιαφέρον, κυλάει ευχάριστα, έχει ωραίο ρυθμό και ικανοποιητικό φινάλε. Ούτε ως προς το περιεχόμενο, όμως, ούτε ως προς τον τρόπο που είναι γυρισμένο έχει αξιώσεις ταινίας. Και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σταθεί ανεξάρτητο, χωρίς να έχει δει κάποιος τη σειρά: η πλοκή του είναι άμεσα συνδεδεμένη με όσα προηγήθηκαν και ο σεναριογράφος δε φαίνεται να ενδιαφέρεται να κατατοπίσει τους τυχόν ανίδεους θεατές.

Κοντολογίς, αν είσαι fan, δες το χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν δεν έχεις δει ούτε ένα επεισόδιο, ξεκίνα τώρα τη σειρά και μετά δες και την ταινία!

El Camino: a Breaking Bad movie, του Vince Gilligan
Είδος: Δράμα, Δράση
Διάρκεια: 122'

1
Μοιράσου το