Άλλαι Τέχναι

Έκθεση Φωτογραφίας Desire: Κοιτάζοντας κατάματα τη μεστή πραγματικότητα του σήμερα

feature_img__ekthesi-fotografias-desire-koitazontas-katamata-ti-mesti-pragmatikotita-tou-simera
Μία ειλικρινής καταγραφή των ανθρώπων και της πόλης, μια εξερεύνηση της άγνωστης πλευράς τους, μια επιθυμία των δημιουργών να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με την ίδια την ψυχή τους.

Η ετήσια έκθεση της φωτογραφικής ομάδας Μετάπολις κοιτάζει κατάματα τη μεστή πραγματικότητα του σήμερα. Μια γιορτινή συλλογή από χρώματα, σχήματα, υφές, υλικά και συναισθήματα.

Οι εικόνες, άλλοτε τολμηρές κι άλλοτε ντελικάτες, φλερτάρουν με τον θεατή, ο οποίος νοιώθει μια απροσδόκητη οικειότητα με καθεμιά απ΄αυτές για έναν ιδιαίτερο προσωπικό λόγο. Το στυλ είναι μοναδικό και το κεντρικό θέμα αναδεικνύεται με μια αναπάντεχη ευκολία. 

Στα συντρίμμια των κτιρίων και στα πρόσωπα των ηρώων αντικατοπτρίζεται η θέρμη και η ομορφιά τους, οι κρυφοί πόθοι και τα βασανιστικά τους πάθη. Τα μυστικά φανερώνονται στον θεατή που καλείται να γίνει κι αυτός μέρος του οπτικού παιχνιδιού, στόχος του οποίου είναι η ανάγνωση της ιστορίας και η αναγνώριση του βασικού μηνύματος της κάθε φωτογραφίας. 

Γινόμαστε μάρτυρες μιας πολύπλευρης ατμοσφαιρικής εργασίας, όπου ο φωτογράφος «δημιουργεί» το φόντο επιλέγοντας χώρους του αστικού τοπίου, με αποτέλεσμα η πόλη να μετατρέπεται αυτόματα σε σκηνικό και οι άνθρωποι στους πρωταγωνιστές της. Άλλες φορές, πάλι, ο φωτογράφος γνωρίζει το περίγραμμα που ορίζει τον τόπο και τον χρόνο στον οποίο βρίσκεται και συνειδητά αποφασίζει να αποκαλύψει και να ξεγυμνώσει τον ίδιο του τον εαυτό. 

Οι φωτογράφοι απάντησαν στην πρόκληση να δουν την πόλη τους και τους ίδιους υπό ένα νέο πρίσμα και το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο απόσταγμα της ουσίας των αντικειμένων που εξέτασαν μέσα από τον φακό της κάμεράς τους. Το επίτευγμά τους είναι η μεταμόρφωση των πρόσκαιρων θεμάτων και στιγμών σε μια ποιητική έκφραση της αίσθησης που θα είχαμε κι εμείς αν «βρισκόμασταν» πίσω από την κάμερα, τη στιγμή της αποτύπωσης της ιστορίας τους.

Το αίσθημα του φόβου στη λήψη μιας φωτογραφίας, συνήθως σημαίνει την διακαή επιθυμία μας για να την τραβήξουμε.

Περισσότερες πληροοφορίες για την έκθεση μπορείτε να δείτε εδώ.

1
Μοιράσου το