Άλλαι Τέχναι

Δανάη Αθανασούλα

feature_img__danai-athanasoula
…Τη ζηλεύω γιατί μπορεί και μεταφέρει τα υπέροχα όνειρά της στο χαρτί, έτσι ώστε να μπορούμε να μοιραστούμε κι εμείς λίγη από αυτή την ομορφιά!

Η Δανάη είναι μια νεαρή Ελληνίδα αρχιτέκτων με σπουδές στο Πολυτεχνείο της Αθήνας και μεταπτυχιακές σπουδές στο Μιλάνο της Ιταλίας, όπου και μένει πλέον μόνιμα από το 2010, με αντικείμενο την εσωτερική διακόσμηση χώρων. Έχει κάνει ήδη παρουσιάσεις της δουλειάς της με ιδιαίτερη επιτυχία. Στις 9 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει την επόμενη έκθεσή της στο Μιλάνο εμπνευσμένη από διάφορες όμορφες ταινίες και πάντα μ’ ένα ουσιαστικό σχόλιο πάνω σ’ αυτές. Ομολογώ ότι τη ζηλεύω. Τη ζηλεύω γιατί μπορεί και μεταφέρει τα υπέροχα όνειρά της στο χαρτί, έτσι ώστε να μπορούμε να μοιραστούμε κι εμείς λίγη απ’ αυτή την ομορφιά! Ναι, ειλικρινά ζηλεύω! Μέσα στην τόση μαυρίλα από την τηλεόραση, τα έντυπα μέσα και την καθημερινή ατελείωτη κουβέντα για την οικονομική κρίση, ξαφνικά τραβήχτηκε η κουρτίνα και μπήκε ένα δροσερό, αμόλευτο, καθαρό αεράκι.

Περνώντας ως θεατής με το τραίνο μου, έβλεπα μπροστά μου να ξετυλίγονται ένα-ένα τα έργα της Δανάης. Παιχνιδιάρικες εικόνες, καθόλου επιτηδευμένες, διηγούνται απλές καθημερινές ιστορίες μ’ ένα χαριτωμένο μα καθόλου απερίσκεπτο τρόπο. Εικόνες τρυφερές, γεμάτες αμεσότητα και φρέσκιες ιδέες, χωρίς κάτι βαρύ, εξεζητημένο ή τυποποιημένο πάνω τους. Παρατηρεί και καταγράφει ζωγραφίζοντας τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, τους βάζει να σκέφτονται, να συμφωνούν, να διαφωνούν, να αμφιβάλλουν ζωντανά και άμεσα. Μία pop νότα δροσιάς με χαριτωμένη, παιδική κάποιες φορές, αφέλεια κι άλλες φορές με σοβαρότητα, κάπως απρόσμενη για την ηλικία της, χωρίς όμως αυτό να βαραίνει τις ίδιες τις εικόνες της.

Το χρώμα στα έργα της είναι το απολύτως απαραίτητο, όπως τα έντονα ροζ μαγουλάκια, τα ρόδινα χείλη και τα χαρακτηριστικά μάτια. Πολλές φορές, σκεπτικά αγόρια και κορίτσια αποτυπώνονται στο χαρτί με κέφι, ύφος που δηλώνει βαθύ συναίσθημα, μα κυρίως μία νεανική ματιά και αισιοδοξία για το μέλλον. Με τις μπογιές της διηγείται με απλότητα τις περίπλοκες ανθρώπινες σχέσεις που απασχολούν κάθε νέο άνθρωπο. Η Δανάη είναι αυτόπτης μάρτυρας σε απλές στιγμές χαράς, όπως η απόλαυση μιας κρέμας, ή σε ζευγάρια που δείχνουν να προβληματίζονται από κάτι. Η μαγεία του να ζωγραφίζεις ανάλαφρα, μα ποτέ αδιάφορα.

1
Μοιράσου το