Scroll Top

Serial Killers

Community : Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο

feature_img__community-otan-pigainame-mazi-sxoleio
Μία κωμική σειρά μετατρέπεται σε ύμνο του μεταμοντερνισμού και των αναφορών στον κλασικό κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 το κανάλι NBC ξεκινάει το καινούριο του πρόγραμμα. Έχοντας από το 2006 την τεράστια επιτυχία σε κοινό και κριτικούς, “30rock” της Tina Fey και βλέποντας ότι το πείραμά του “Parks and Recreation” αποδίδει, δίνει μια ευκαιρία στο “Community” του Dan Harmon.

Στην σειρά συμμετέχουν κυρίως νέοι και πολύ ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ο Joel McHale (Jeff) παρουσιαστής της εκπομπής “Τhe soup”, οι Gillian Jacobs (Britta), Danny Pudi (Abed), Yvette Nicole Brown (Shirley), με εμπειρία σε διάφορους μικρούς ρόλους σε γνωστές σειρές, η Alison Brie (Annie) της σειράς “Mad Men”, ο ράπερ και stand-up κωμικός Donald Glover (Troy), ο Ken Jeong (Chang) που έγινε γνωστός από την ταινία “the Ηangover” την ίδια χρονιά, ο πολυτάλαντος Jim Rash (Dean Pelton) ο οποίος βραβεύθηκε με Όσκαρ το 2012, ως συν-σεναριογράφος της ταινίας “The Descendants” και ο βετεράνος της κωμωδίας με τεράστια καριέρα από την δεκαετία του 80, Chevy Chase (Pierce).

Με μια φευγαλέα ματιά, βλέποντας τα πρώτα επεισόδια, το“Community” μοιάζει να χρησιμοποιεί μια απλή συνταγή κωμωδίας καταστάσεων. Ένας πρωταγωνιστής, αναγκασμένος να φοιτήσει σε ένα παρακμιακό κοινοτικό κολέγιο, το ερωτικό του ενδιαφέρον για την συμφοιτήτριά του , το «κόλπο» για να την κερδίσει, η παρεξήγηση και φυσικά αρκετοί δευτερεύοντες χαρακτήρες, ο καθένας με τις παραξενιές του, φτιάχνουν το ιδανικό περιβάλλον για γρήγορες ατάκες και εύκολο γέλιο. Η εξέλιξη της σειράς είναι ωστόσο εντελώς διαφορετική από την αναμενόμενη. Πολλές φορές μάλιστα, οι καταστάσεις θυμίζουν κάτι από την φοιτητική ζωή στην Ελλάδα, τα άγχη, τις αγωνίες, τις προσπάθειες να περάσεις μαθήματα όσο πιο ανώδυνα και χαλαρά γίνεται, τις οικονομικές ελλείψεις των πανεπιστημίων και την ανάγκη για συναδελφικότητα.

Διατηρώντας κάποια από τα γνωστά τρικ του είδους αλλά ταυτόχρονα εμπλουτίζοντάς τα με αναφορές στην ποπ κουλτούρα (από ταινίες όπως “Star Wars” και “Breakfast Club” μέχρι αγαπημένες σειρές όπως “Breaking Bad” και “M*A*S*H”), καθώς επίσης αλλάζοντας αρκετές φορές τον τρόπο αφήγησης (από ντοκιμαντέρ μέχρι stop-motion με κούκλες από πηλό) το “Community” καταφέρνει να πετάξει από πάνω του το βάρος της συνεχούς επανάληψης ενός είδους, που ναι μεν είναι αγαπητό στις ΗΠΑ, ωστόσο καταντάει εύκολα βαρετό.

Η σειρά απέκτησε ένα μικρό κοινό, έχοντας μη εξαιρετικά νούμερα θεαματικότητας στις ΗΠΑ, ενώ σταδιακά μια μεγάλη μερίδα φανατικών θαυμαστών κυρίως στην Ευρώπη άρχισε να το παρακολουθεί πιστά. Τα νούμερα αυτών των θεατών βεβαίως δεν προσμετρούνται, καθώς δεν είναι νόμιμοι και δεν θεωρούνται πηγή εσόδων για τα περισσότερα κανάλια.

Έτσι, ξεκινάει η οδύσσεια μιας ακόμα αξιοπρεπούς σειράς στο βάναυσο, πολλές φορές, κόσμο της τηλεόρασης. Τα εσωτερικά αστεία σε περιόδους κρίσης διαφαίνονται έντονα και μέσα σε αυτά αναδεικνύεται η ατάκα “Six seasons and a movie”, δηλαδή η ιδέα ότι μια απόλυτα επιτυχημένη σειρά περιλαμβάνει τουλάχιστον 6 σεζόν και μία κινηματογραφική ταινία. Η ατάκα αυτή χρησιμοποιείται συχνά πλέον στο διαδίκτυο και είναι ο ευσεβής πόθος πολλών θεατών της σειράς. Παράλληλα, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις έντονες προσωπικότητες του Dan Harmon και του Chevy Chase δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις με το κανάλι. Μέσα σε ένα κλίμα αμφιβολίας, αρνητικών σχολίων και προσβολών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το κανάλι αποφασίζει να απολύσει τον δημιουργό της σειράς στο τέλος της τρίτης σεζόν (οι πραγματικές αιτίες παραμένουν άγνωστες, ωστόσο η δικαιολογία ήταν η προσπάθεια του καναλιού να σώσει το “Community”) και στην θέση του να προσλάβει τους Moses Port και David Guarascio, γνωστούς κυρίως για την συμμετοχή τους στην παραγωγή της σειράς “Just shoot me” και δημιουργούς της κομμένης σειράς “Aliens in America”. Τα προβλήματα με τον ηθοποιό Chevy Chase συνεχίστηκαν με αποκορύφωμα τα γυρίσματα των τελευταίων επεισοδίων της τέταρτης σεζόν και τελική κατάληξη την λήξη της συνεργασίας. Πάνω σε όλα αυτά, σχεδόν «ταφόπλακα» μπορεί να θεωρηθεί η απόφαση, να αλλάξει η ημερομηνία έναρξης της τέταρτης σεζόν από 19 Οκτωβρίου στις 7 Φεβρουαρίου και να μειώσει τα επεισόδια σε 13.

Δυστυχώς, είναι μια ακόμα τηλεοπτική παραγωγή που για πολλούς λόγους, είτε την έλλειψη στήριξης από τον σταθμό, τις εσωτερικές τριβές ή ακόμα και την μειωμένη ανταπόκριση του κοινού εκείνη την χρονική περίοδο, δεν έχει την επιτυχία που της αξίζει και κινδυνεύει να κοπεί. Το σίγουρο είναι, ότι ακόμα και αν η σεζόν είναι πολύ μικρή φέτος (στην οποία φαίνεται ότι προσπαθεί να βρει τον καινούριο πλέον εαυτό της) το “Community” έθεσε νέα όρια, ανανεώνοντας και αυτό με τον τρόπο του ένα παλιό και ταλαιπωρημένο είδος, την κωμωδία καταστάσεων. Ποιος ξέρει, ίσως να καταφέρει να γίνει αυτό που ονομάζουμε “cult” σειρά, την οποία οι μελλοντικές γενιές θα εκτιμήσουν και θα αναρωτιούνται που μπορούν να βρουν τις 6 σεζόν και την ταινία της. Προς το παρόν αποτελείται από 4 σεζόν ημίωρων επεισοδίων, με τα τελευταία νέα να μιλάνε για ανανέωση της σειράς για μια ακόμα σεζόν, χωρίς όμως να αναφέρουν αριθμό επεισοδίων και ημερομηνία έναρξης.

Φιλική συμβουλή: Αν σας φανεί πολύ περίεργη η εμμονή του Αbed με την σειρά “Cougar Town” παρακολουθήστε στενά και τις δύο σειρές. Παρά το ότι ανήκουν σε διαφορετικά κανάλια, οι δυο αυτές παράδοξες κωμωδίες ξεκίνησαν τα αστεία μεταξύ τους. ‘Έτσι μπορείτε να δείτε σε επεισόδια τους ηθοποιούς της μια σειράς σε ρόλο κομπάρσων στην άλλη, σχόλια-αστεία των πρωταγωνιστών κατά την διάρκεια επεισοδίων και γραπτά μηνύματα στους τίτλους αρχής.

Photo Sources

  • Nbc.com
1
Μοιράσου το