Άλλαι Τέχναι

Back To Childhood

feature_img__back-to-childhood
Παιχνίδια μέρος Β. Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε ένα πρωτότυπο φωτογραφικό πρότζεκτ με παιδιά από όλο τον κόσμο παρέα με τα παιχνίδια τους. Πως θα σας φαινόταν όμως αν στη θέση τους υπήρχαν ενήλικες;

Οκ… Δεύτερο συνεχόμενο άρθρο, αφιερωμένο σε παιχνίδια, το ξέρω. Φταίει ίσως το γεγονός, ότι πλησιάζω τα 30 και με έχει πιάσει παλιμπαιδισμός και όλο κι έρχονται εκείνες οι αναμνήσεις από τα παιχνίδια μου και οι φανταστικές ιστορίες που έφτιαχνα, παίζοντάς τα.

Το ίδιο ακριβώς σύνδρομο επηρέασε μάλλον και το γάλλο φωτογράφο Julien Mauve, που το 2012 δημιούργησε μια σειρά φωτογραφιών με τίτλο “Back To Childhood”, παρουσιάζοντας ενήλικες διαφορετικών ηλικιών και επαγγελμάτων μαζί με παιχνίδια, αποτυπώνοντας έτσι μια αίσθηση νοσταλγίας της εποχής που ήταν παιδιά.Η ιδέα του να δημιουργήσει αυτό το πρότζεκτ παρουσιάστηκε, όταν βρέθηκε μια μέρα στο πατάρι του παππού του και ανακάλυψε ένα κουτί γεμάτο παιχνίδια με τα οποία έπαιζε ο ίδιος μικρός, θυμίζοντάς του πολλές όμορφες στιγμές από τη παιδική του ηλικία.

Ο Julien Mauve, αντί να τοποθετήσει και πάλι τα παιχνίδια πίσω στο κουτί τους, σαν γνήσιος καλλιτέχνης άρχισε να σκέφτεται απεικονίσεις των παιχνιδιών αυτών, ενταγμένα σε έναν κόσμο που δεν είναι φτιαγμένος για τέτοιου είδους παιχνίδια. Τον κόσμο των ενηλίκων.

Έχοντας αυτές τις σκέψεις έφερε στη ζωή αυτή την πρωτότυπη σειρά φωτογραφιών, με έναν οδηγό F1 να παίζει με αυτοκινητάκια, μια κοπέλα να ζωγραφίζει τον τοίχο ανάμεσα σε δυο πίνακες μιας γκαλερί και μια φωτογράφο να φωτογραφίζει με μια παιδική πλαστική κάμερα.

Παρά την αισθητική διαφήμισης που έχουν οι συγκεκριμένες φωτογραφίες, έχω την εντύπωση ότι επιτελούν το σκοπό τους. Δημιουργούν μια αίσθηση νοσταλγίας για τα παιδικά χρόνια, αλλά και μας δείχνουν μια άλλη οπτική του κόσμου και της πραγματικότητας που μάλλον δεν θα έπρεπε να παίρνουμε τόσο στα σοβαρά.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Julien Mauve

1
Μοιράσου το