Auditorium

Autechre: Exai

feature_img__autechre-exai
Το ηλεκτρονικό duo της Αγγλίας, Autechre, έκανε release τον περασμένο Μάρτιο από την Warp Records το καινούργιο του album “Exai”. Αμήν!

Τους έχουν αποκαλέσει “superstars” της electronica, επίθετο που σίγουρα οι Rob Brown και Sean Booth (aka Autechre) δεν θα επικροτούσαν, ούτε θα ασπάζονταν σε καμία περίπτωση. Κι αυτό ίσως θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από την αφανή παρουσία τους και τη μυστικιστική στάση που συνηθίζουν να κρατάνε εδώ και μία εικοσαετία στο χώρο της μουσικής.

Το δίδυμο γνωρίστηκε στη graffiti σκηνή του Μάντσεστερ από όπου και οι δύο προέρχονται. Επηρεαζόμενοι από την electro και hip hop μουσική σκηνή της δεκαετίας του 80’, ξεκίνησαν να φτιάχνουν τις δικές τους μουσικές συνθέσεις, χρησιμοποιώντας φθηνό εξοπλισμό, όπως ένα Casio SK-1 sampler και ένα Roland TR-606 drum machine. Κάπως έτσι, το 1987 συγκροτήθηκαν οι θρυλικοί πια, βετεράνοι της ηλεκτρονικής μουσικής, Autechre.

Το πρώτο τους release έγινε κάτω από το ψευδώνυμο Lego Feet που χρησιμοποιούσε τότε το duo σε συνεργασία με τη Skam Records, ενώ το 1991 κυκλοφορήσανε για πρώτη φορά ως Autechre το single “Cavity Job” σε συνεργασία με τη Hardcore Records.

Κάνανε το ντεμπούτο τους το 1993 με το album “Incunabula” από την Warp Records με την οποία το όνομά τους είναι πλέον άμεσα συνυφασμένο, μιας και όλα τους τα album φέρουν την υπογραφή του ιερού label. Το “Incunabula” φέρει καθαρό techno και electro ήχο και κατάφερε να γίνει επιτυχία αφού σκαρφάλωσε στην κορυφή του UK Indie Chart.

Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε το EP με τίτλο “Anti EP” το οποίο σε αντίθεση με τις υπόλοιπες δουλειές των Autechre, είχε ξεκάθαρο σκοπό δημιουργίας και έκδοσης. Επρόκειτο για ένα EP-διαμαρτυρία ενάντια στην Πράξη Ποινικής Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (1994), η οποία απαγόρευε τα rave party τα οποία και όριζε ως οποιαδήποτε συνάθροιση εννέα και παραπάνω ανθρώπων κατά την οποία παίζεται rave μουσική. Rave μουσική οριζότανε η μουσική που περιλαμβάνει ήχους οι οποίοι χαρακτηρίζονται από μία σειρά επαναλαμβανόμενων beat. Το Anti EP συνοδευότανε από ένα τυπωμένο μήνυμα-προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία οι ευρηματικοί Autechre συμβούλευαν τους DJs να έχουν ένα δικηγόρο καθώς και ένα μουσικολόγο κάθε φορά που παίζουνε μουσική ώστε να επιβεβαιώνεται η μη επαναλαμβανόμενη φύση της σε περίπτωση παρενόχλησης της αστυνομίας (!)

Από το 1994 ως το 2013 οι Autechre έχουν κυκλοφορήσει 11 album καθώς και πάνω από 10 EPs και Singles. Τα πρώτα τους βήματα στη μουσική ήταν ντυμένα ως επί το πλείστον με electro, techno και hip hop ήχους. Από το 1987 όμως οι Autechre μόνο στάσιμοι και επαναλαμβανόμενοι δεν υπήρξαν αφού το duo έχει πειραματιστεί με μία πληθώρα μουσικών ειδών φτάνοντας το 2013 να κυκλοφορεί το πιο πρόσφατο album του με τίτλο “Exai”.

Ένα album με πειραματικό και αφηρημένο χαρακτήρα, πολύπλοκο, χαοτικό ρυθμό, υποτονικές μελωδίες, μη επαναλαμβανόμενα μοτίβα, βασανισμένα και παραμορφωμένα basslines, αλλοιωμένα samples και σαφώς ήχους αναλογικών synth (ο οποίος αποτελεί πλέον και βασικό στοιχείο της μουσικής ταυτότητας των Autechre)… όλα αυτά με κάποιο μοναδικό τρόπο δένουν και δημιουργούν έναν ήχο απάνθρωπο, μηχανικό, μη γήινο και μεταλλικό... με άλλα λόγια, τον Autechre ήχο.

Πρόκειται για ένα δίωρο μουσικής (17 tracks) που δεν ακολουθεί κανόνες και αρχές. Το “Exai” σίγουρα δεν ακούγεται «εύκολα» στο αυτί σου, ειδικά δε, αν είσαι περιστασιακός ακροατής της ηλεκτρονικής και δεν γνωρίζεις τους Autechre. Αν αποφασίσεις όμως να ασχοληθείς και να το εξερευνήσεις σίγουρα ο κόπος σου στο τέλος θα σε ανταμείψει.

Φαίνεται πως ό,τι στυλ και τεχνικές έχουν αλλάξει και χρησιμοποιήσει οι Autechre τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν συγκεντρωθεί και άρτια συνδεθεί όλες μαζί σε αυτό το album. Δικαίως λοιπόν ο Chris Power του BBC Music το χαρακτηρίζει ως το καλύτερο album των Autechre των τελευταίων 15 ετών.

Αν δεν τους ξέρεις και μπεις στη διαδικασία να τους ακούσεις, ή θα τους λατρέψεις ή θα τους μισήσεις. Τελικά όμως, ό,τι και αν συμβεί, αυτό που θα διαπιστώσεις είναι πως όσα χρόνια και αν περάσουν η μουσική τους ακούγεται σα να φτιάχνεται στο εδώ και τώρα, απόλυτα φρέσκια και παντελώς αναλλοίωτη. Το πιο πιθανό είναι και με το καινούργιο τους album να συμβεί ακριβώς το ίδιο.

Ο τρόπος με τον οποίο έχουν καταφέρει να επιβληθούν στη μουσική σκηνή και το ιδιαίτερο ύφος που έχουν καθιερώσει πια στην electronica, τους έχουν καταστήσει πλέον «κλασικούς». Μόνο για αυτό τελικά ίσως αξίζει να τους προσέξεις, αν δεν το 'χεις κάνει ήδη.

(Αξίζει να σημειωθεί ότι το εικαστικό κομμάτι του “Exai” το ανέλαβαν οι Designers Republic, οι οποίοι έχουν επιμεληθεί τα artworks και σε παλιότερες δουλειές των Autechre.)

Content Sources

  • http://www.soundonsound.com/sos/apr04/articles/autechre.htm
  • http://www.manhattandigest.com/2013/03/13/album-review-autechre-exai/

Photo Sources

  • http://magnetoffon.info/wp-content/uploads/2012/12/AUTECHRE.jpg
  • http://factmag-images.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2013/02/Autechre4-2.27.2013.jpg
  • http://www.littlewhiteearbuds.com/review/autechre-exai/#.UYwENoLw6UY
1
Μοιράσου το