Άλλαι Τέχναι

Another Round, του Thomas Vinterberg

feature_img__another-round-tou-thomas-vinterberg
Μια μεθυστική ταινία για την κουλτούρα του αλκοολισμού στη Δανία.

Η κρίση της μέσης ηλικίας έχει χτυπήσει την πόρτα τεσσάρων φίλων και συναδέλφων, οι οποίοι προκειμένου να απαγκιστρωθούν από τη μονότονη καθημερινότητά τους, πειραματίζονται με την χρήση αλκοόλ. Ενόσω η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται, η ανιαρή ζωή τους γίνεται ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Αρκεί, όμως, αυτό για να απελευθερώσει τους πρωταγωνιστές από τα προσωπικά και οικογενειακά τους αδιέξοδα; Μετά το πέρας της μέθης τι έχει αλλάξει και τι έχει μείνει αναλλοίωτο;
Ο καταξιωμένος Δανός σκηνοθέτης Thomas Vinterberg, συνδημιουργός του κινήματος Dogme 95, και με πλήθος επιτυχημένων ταινιών στο βιογραφικό του (π.χ. “The Ηunt”, “Festen”), επιστρέφει τρία χρόνια αργότερα με το “Another Round”. Αυτή η μαύρη κωμωδία, που αποτελεί μια ρεαλιστική αποτύπωση του φαινομένου του αλκοολισμού στη δανέζικη κοινωνία, αναδείχθηκε ως η καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία, αποσπώντας συνολικά τέσσερα βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, ενώ βραβεύτηκε και με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Ο Martin (Mads Mikkelsen), ο Tommy (Thomas Bo Larsen), ο Nikolaj (Magnus Millang) και ο Peter (Lars Ranthe), απαρτίζουν μία παρέα ευκατάστατων φίλων και καθηγητών στο ίδιο κολλέγιο, οι οποίοι νιώθουν εγκλωβισμένοι σε μια αδρανή συζυγική σχέση ή στην απουσία αυτής. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού των γενεθλίων του Nikolaj, ο Martin αποκαλύπτει τα επαγγελματικά και προσωπικά του προβλήματα. Τότε, ο ψυχολόγος της παρέας (Nikolaj) γνωστοποιεί στους υπόλοιπους τη θεωρία του Νορβηγού ψυχιάτρου Finn Skårderud, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι γεννιούνται με έλλειμμα 0,5% στην ποσότητα του αλκοόλ στο αίμα τους. Αυτό που προτείνεται, λοιπόν, για τη διαχείριση της συλλογικής τους θλίψης, είναι η σταθερή κατανάλωση αλκοόλ πριν τις οκτώ το πρωί. Αυτή είναι η έναρξη του πειράματος των τεσσάρων φίλων, οι οποίοι επιδιώκουν να ελέγξουν την επαληθευσιμότητα και τις συνέπειες της συγκεκριμένης θεωρίας.

Τα πρώτα δείγματα της χρήσης αλκοόλ είναι άκρως ενθαρρυντικά. Ο Martin επανακτά την αυτοπεποίθησή του ως καθηγητής, ενώ συσφίγγουν οι σχέσεις του με τη σύζυγό του. Αλλά και η καθημερινότητα των υπολοίπων φαίνεται να έχει γίνει περισσότερο υποφερτή. Έτσι, η παρέα αποφασίζει να αυξήσει σταδιακά την ποσότητα της κατανάλωσης αλκοόλ. Η κατάστασή τους, ωστόσο, σύντομα εκτροχιάζεται, με τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης να υπερκαλύπτουν την απόλαυση της γλυκιάς μέθης. Στο “Another Round” το αλκοόλ ρέει άφθονο. Καταναλώνεται τόσο από τους καθηγητές του κολλεγίου, όσο και από τους/τις μαθητές/ριες, τόσο σε συνθήκες χαράς και εορτασμού όσο και σε περιόδους θλίψης και προβληματισμού. Αυτή είναι η εικόνα της δανέζικης κοινωνίας όπου η κατάχρηση αλκοόλ είναι άκρως νομιμοποιημένη. 

Επιδίωξη του Vinterberg αποτελεί η άσκηση κριτικής στην απενοχοποιημένη δανέζικη κουλτούρα του αλκοολισμού. Μέσα από τη σκηνοθετική του ματιά και αποφεύγοντας τον στείρο διδακτισμό, αναδεικνύει το αδιέξοδο της αυτοκαταστροφικής αυτής εξάρτησης, διατηρώντας την ισορροπία ανάμεσα στη δαιμονοποίηση και στη θεοποίηση του αλκοόλ.

Ο Vinterberg, πρωτοπόρος του σινεμά, σκηνοθετεί εικόνες ρεαλιστικές μιας παρέας ανδρών που συζητούν για ευαίσθητα θέματα, μοιράζονται τα προβλήματά τους, δακρύζουν και γελοιοποιούνται. Η κατάρριψη των στερεοτύπων που προβάλλουν τους άνδρες ως άτρωτους και αλύγιστους, καθώς και το φινάλε της ταινίας, λειτουργούν απελευθερωτικά τόσο για τους πρωταγωνιστές όσο και για τους θεατές. Το επιτυχημένο cast ηθοποιών με τον Mads Mikkelsen να διακρίνεται στο ρόλο του Martin (βραβείο καλύτερου Ευρωπαίου ηθοποιού), αποτελεί άλλο ένα κομμάτι του επιτυχημένου κινηματογραφικού πάζλ που σκηνοθέτησε ο Vinterberg, δικαιολογώντας όλες τις διθυραμβικές κριτικές που γράφτηκαν για τη νέα του ταινία.

Another Round, του Thomas Vinterberg
Διάρκεια: 117 λ.
Είδος: Μαύρη κωμωδία

3
Μοιράσου το