Άλλαι Τέχναι

Αναζητώντας την ομορφιά μες στα σκοτάδια

feature_img__anazitontas-tin-omorfia-mes-sta-skotadia
Η Brooke Shaden είναι μια φωτογράφος που προσπαθεί συνεχώς να ανασύρει την ομορφιά που κρύβεται στα σκοτάδια. Τα έργα της είναι σκοτεινά, ονειρικά και προκαλούν την προσοχή του θεατή. Στο σύμπαν το οποίο δημιουργεί, όλα είναι πιθανά και ακόμα και το πιο απλό πράγμα έχει τη δυνατότητα να μεταμορφωθεί σε κάτι μεγαλειώδες.

Η Brooke Shaden γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1987. Η φωτογραφική της γέννηση έλαβε χώρα το 2008, μετά την αποφοίτησή της από το πανεπιστήμιο, όπου ειδικεύτηκε στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία. Ξεκίνησε δημιουργώντας αυτοπορτραίτα για ευκολία αλλά και γιατί ήθελε να έχει τον πλήρη έλεγχο. Τα αυτοπορτραίτα της δεν είναι αυτοβιογραφικά, αλλά αποτελούν έναν τρόπο για αυτήν να τοποθετεί τον εαυτό της μέσα σε κόσμους και σε περιβάλλοντα τα οποία θα ήθελε να εξερευνήσει, σε μέρη όπου κρύβονται μυστικά και όπου εξερευνάται η ζωή σε εποχές διαφορετικές από τη δική μας. Χρησιμοποιεί τετράγωνα κάδρα και τεχνικές που δίνουν την αίσθηση έργων ζωγραφικής και αντικαθιστά τα παραδοσιακά φωτογραφικά μέσα με αλλόκοσμα στοιχεία. 

Η καριέρα της Brooke ξεκίνησε όταν εκείνη άρχισε να μοιράζεται τις δημιουργίες της μέσω της φωτογραφικής κοινότητας του Flickr. Πολύ σύντομα, το ιδιαίτερο στυλ της προσέλκυσε το ενδιαφέρον των χρηστών της κοινότητας και όχι μόνο. Έτσι ξεκίνησε να οργανώνει τα πρώτα της workshops όπου με μεγάλη προθυμία άρχισε να μοιράζεται τα μυστικά της με όποιον ήθελε να τα μάθει. Ακολούθησε η συγγραφή δύο βιβλίων για τη φωτογραφία (“Visions of Worlds” και “Inspiration in Photography”) και ακόμα περισσότερα workshops τα οποία επεκτάθηκαν και πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ, σε Ευρώπη και Ασία αλλά και μέσω του ίντερνετ. Σήμερα η Brooke δεν έχει σταματήσει να μοιράζεται με πάθος όλα αυτά που έχει μάθει μαζί με τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που την παρακολουθούν. Συνεχίζει παρ’ όλη την επιτυχία της να πειραματίζεται, να εξελίσσεται και να μοιράζεται όσα περισσότερα μπορεί. Πρόσφατα βρέθηκε στην Ινδία, για τα εγκαίνια μιας σχολής φωτογραφίας που συνίδρυσε και που απευθύνεται σε γυναίκες-θύματα σωματεμπορίας, το Light Space. 

Χαρακτηριστικό του έργου της είναι η συνεχής ενασχόλησή της με θέματα «σκοτεινά», που οι περισσότεροι τα θεωρούν άσχημα ή ενοχλητικά. Η ίδια επιμένει να βλέπει την ομορφιά και την έμπνευση παντού γύρω της, ακόμα και στο πιο βαθύ σκοτάδι. Πιστεύει επίσης στην απλότητα και πολλές φορές στα έργα της χρησιμοποιεί αντικείμενα της καθημερινότητας (όπως αλεύρι, κομμάτια ύφασμα κλπ.) τα οποία -με την κατάλληλη επεξεργασία- μεταμορφώνονται σε συστατικά που απογειώνουν την εικόνα. 

Content Sources

  • http://brookeshaden.com/
1
Μοιράσου το