Άλλαι Τέχναι

2η Art Thessaloniki: Μία δυναμική συνέχεια

feature_img__2i-art-thessaloniki-mia-dinamiki-sinexeia
Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να κινείται στους ρυθμούς ενός Φθινοπώρου που βρίθει από καλλιτεχνικές εκθέσεις και προσφέρει πολλές ευκαιρίες στο κοινό για να δραστηριοποιηθεί στον χώρο των εικαστικών. Η 2η Art Thessaloniki που εγκαινιάστηκε στις 23 Νοεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις 26 Νοεμβρίου έρχεται να πλαισιώσει την εικαστική σκηνή με ένα Art Fair που ενώνει γκαλερί από πολλές χώρες του κόσμου και φιλοξενεί ενδιαφέρουσες μουσειακές εκθέσεις στον χώρο της ΔΕΘ HELEXPO.

Το κλίμα της φετινής διοργάνωσης παρουσιάζει σαφέστατη εικόνα βελτίωσης σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή που εγκαινίασε τον νέο αυτό θεσμό της πόλης. Αν η οργάνωση του 2016 ήταν ένα επιτυχημένο πείραμα, η φετινή οργάνωση έχτισε πάνω σε αυτό και κατάφερε να ανεβάσει τον πήχη, τοποθετώντας τη Θεσσαλονίκη πιο δυναμικά στην παγκόσμια αγορά τέχνης· ένα κενό το οποίο είχε μείνει ανεκμετάλλευτο, παρά την πολυετή παρουσία μουσείων σύγχρονης τέχνης και οργανώσεων, όπως η Biennale, που δραστηριοποιούνται πλέον εδώ και δεκαετίες στην πόλη.

Οι γκαλερί που συμμετέχουν στη φετινή οργάνωση είναι πολλές από την Ελλάδα και από χώρες του εξωτερικού (Βαλκάνια, Τουρκία, Κίνα, Ιαπωνία και Αμερική). Εννοείται ότι ιδιαίτερα δυναμική παρουσία έχουνε οι γκαλερί της Θεσσαλονίκης, προωθώντας τόσο Έλληνες όσο και διεθνείς καλλιτέχνες.

Γκαλερί Donopoulos IFA, Θεσσαλονίκη

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει μία πλούσια ποικιλία από έργα τέχνης που καλύπτουν μεγάλο φάσμα τεχνικών και να έρθει σε άμεση επαφή με τους υπεύθυνους των γκαλερί, αλλά συχνά και με τους ίδιους τους δημιουργούς που δίνουν το παρόν και το στίγμα τους στη διοργάνωση.

Loger Gallery, Ιαπωνία

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στις μουσειακές εκθέσεις που φιλοξενούνται στο πλαίσιο της οργάνωσης, με την παρουσίαση έργων του Wolf Vostell και του Κώστα Τσόκλη, που είναι οι φετινοί τιμώμενοι καλλιτέχνες, να ξεχωρίζουν. Παράλληλα παρουσιάζονται 6 εκθέσεις με ιδιαίτερο ιστορικό και ερευνητικό ενδιαφέρον: από την έκθεση για τον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού Θεόδωρο Στάμο και την πλούσια συλλογή χαρακτικής του Γεώργιου Κήτη, μέχρι την έκθεση του εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Θεόδωρος Σταμος

Ως σύνολο, οι εκθέσεις και οι γκαλερί που συμμετέχουν, ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες που έχουν οι Θεσσαλονικείς από τη διοργάνωση και κυρίως αποδεικνύουν ότι η Art Thessaloniki είναι ένας θεσμός που αποκτάει ταχύτατα μία ισχυρή δυναμική η οποία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην αναζωογόνηση του εικαστικού τοπίου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προσφέροντας εξαιρετικές παροχές την εποχή αυτή που τόσο η αγορά όσο και το φιλότεχνο κοινό τις έχουν αδιαμφισβήτητα μεγάλη ανάγκη.

Γιώργος Ξένος, Artforum Gallery, Θεσσαλονίκη
Ξενής Σαχίνης, Vlassis Art Gallery, Θεσσαλονίκη
Vladimir Velickovic, New Moment Gallery, Σερβία
Κώστας Τσόκλης, Los Art Gallery, Σύμη
Fuzhou Tentron Artworks, Κίνα
1
Μοιράσου το