Άλλαι Τέχναι

57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: The Sower, του Yosuke Takeuchi

feature_img__the-sower-tou-yosuke-takeuchi
Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε το φετινό φεστιβάλ για μένα: κρύο, πρωινό ημίφως, κίνηση στους δρόμους και παραλίγο να χάσω και την προβολή. Όμως από την πρώτη κιόλας ταινία, το 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου μου χάρισε μία αξέχαστη εμπειρία.

Πραγματικά, το “The Sower” του Yosuke Takeuchi αποτελεί ένα γλυκόπικρο σοκ. Ένα ευφάνταστο, συναισθηματικό θρίλερ που επικεντρώνεται στην ψυχή όλων όσων βασανίζουν τους ανθρώπους της κλειστής, μοναχικής, ιαπωνικής κοινωνίας. Μέσα από την οπτική γωνία ενός μικρού κοριτσιού που παλεύει με τους προσωπικούς του δαίμονες, ερχόμαστε σε επαφή με τις αντιδράσεις όλων των χαρακτήρων, που καθένας τους φαίνεται να εκφράζει ένα ολόκληρο μέρος της κοινωνίας. Η ψυχική απομόνωση, η συναισθηματική καταπίεση, το κοινωνικό στίγμα, η αυτοθυσία και η ανάγκη για εξιλέωση είναι ορισμένα από τα προβλήματα που μαστίζουν τον σύγχρονο Ιάπωνα, αλλά συνάμα αποτελούν και τα χαρακτηριστικά μίας πολύ δυνατής ιστορίας.

Η αφήγηση έχει κάτι το μεταφυσικό, αφού τον σκηνοθέτη φαίνεται να απασχολούν περισσότερο οι αντιδράσεις των χαρακτήρων στα γεγονότα πάρα τα γεγονότα καθεαυτά, τα οποία, στο μεγαλύτερο μέρος τους, δεν απεικονίζονται στην ταινία. Τα πλάνα φέρουν το χαρακτηριστικό γκρι λυκόφως που διαπερνά τον μοντέρνο δραματικό κινηματογράφο της Ιαπωνίας και παράλληλα ξεχωρίζουν για τις δυναμικές γωνίες τους, μεταφέροντας άψογα τη συναισθηματική ένταση στον θεατή.

Η ταινία δεν είναι αψεγάδιαστη, και σίγουρα η ηθοποιία και η απεικονιζόμενη κοινωνία θα μπορούσαν να ξενίσουν τον μέσο θεατή του δυτικού κόσμου, αλλά ο σκηνοθέτης καταφέρνει να καθηλώσει με κομψότητα και άνεση το κοινό του. Έτσι, το “The Sower” είναι σίγουρα ένα από τα πιο δυνατά φιλμ του φετινού φεστιβάλ, και προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να το παρακολουθήσει στην προβολή του Σαββάτου (5/11) στις 17:30.

The Sower, του Yosuke Takeuchi
Διάρκεια: 116’

1
Μοιράσου το