Scroll Top

Auditorium

Ποιος είναι ο κύριος Rudy Van Gelder;

feature_img__poios-einai-o-kirios-rudy-van-gelder
Στη μουσική βιομηχανία εδώ και έναν αιώνα σχεδόν, σπάνια αναγνωρίζονται τα μουσικά ταλέντα της εκάστοτε περιόδου. Ένας από τους ανθρώπους που βρέθηκε στα παρασκήνια της ιστορίας της jazz μουσικής των τελευταίων 60 ετών και κατάφερε να αναγνωριστεί όσο λίγοι στον τομέα του, είναι ο μοναδικός… Rudy Van Gelder!

Από το τέλος της δεκαετίας του ΄90 και έπειτα τα δισκοπωλεία γεμίζουν με επανεκδόσεις cd της Blue Note, δισκογραφικής εταιρείας jazz μουσικής, με χαρακτηριστικό τίτλο σειράς “The Rudy Van Gelder Edition”. Αυτές οι επανεκδόσεις αφορούν ιστορικές ηχογραφήσεις σπουδαίων μουσικών της jazz με τους οποίους συνεργάστηκε ένας από τους σπουδαιότερους μηχανικούς ήχου στην ιστορία της jazz, o Rudy Van Gelder. Ο ίδιος κάνει και τα remaster των εκδόσεων στα 24 bit.

Γεννιέται το 1924 στο New Jersey της Αμερικής. Από νωρίς δείχνει την κλίση του σε πάσης φύσεως ηλεκτρονικά θέματα, ενώ ενδιαφέρεται και για το ερασιτεχνικό ραδιόφωνο. Φανατικός της jazz μουσικής, κάνει μαθήματα τρομπέτας. Τη δεκαετία του ’40 φτιάχνει στο πατρικό του σπίτι έναν χώρο για πρόβες και ηχογραφήσεις και τον εξοπλίζει με ό,τι καλύτερο έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί, από ακριβά μικρόφωνα μέχρι μόνιτορ ηχεία. Το 1952 έρχεται σε επαφή με την δισκογραφική εταιρεία Blue Note, με την οποία θα καταφέρει να συνδεθεί για πολλά χρόνια, ενώ συνεργάζεται και με άλλες εταιρείες όπως οι Vox Records, Prestige Records και Savoy Records.

Μεταξύ 1953 και 1967 συνεργάζεται αρμονικά με τον παραγωγό της Blue Note, Alfred Lion, και ηχογραφεί κομμάτια εκατοντάδων σούπερ σταρ της jazz μουσικής όπως οι John Coltrane, Miles Davis, Kenny Burrel, Art Blackey, Horace Silver, Lee Morgan, Hank Mobley, Wayne Shorter, Dexter Gordon, Jimmy Smith, Herbie Hancock, Thelonious Monk, Sonny Rollins. Bud Powell και η λίστα δεν τελειώνει! Διατηρεί «κρυφά» τα μυστικά της τεχνικής του, που κάνουν τον ήχο να ακούγεται τόσο υπέροχος και ζεστός, ενώ δίνει βάση στη λεπτομέρεια. Καταφέρνει να κάνει τα όργανα να ξεχωρίζουν μεταξύ τους, την ίδια στιγμή που «δένουν» μοναδικά σε ένα ενιαίο αποτέλεσμα. Επενδύει διαρκώς σε καινούριο και πιο εξελιγμένο εξοπλισμό, ενώ καταφέρνει να ανακαλύπτει καινούριους τρόπους τοποθέτησης μικροφώνων, ώστε να «πιάσει» τον ήχο με όσο περισσότερη φυσικότητα γίνεται. Τι ήταν όμως ο Rudy; Ήταν αυτό που λέμε «παραγωγός» στους δίσκους; Το 2012 σε συνέντευξη του στο ιντερνετικό “Jazzwax” ο Rudy ξεκαθαρίζει: «Κάποιοι νομίζουν ότι είμαι παραγωγός, αλλά είμαι μόνο μηχανικός ήχου. Δεν φέρνω τους μουσικούς στο στούντιο, ούτε καταθέτω προτάσεις για το τι θα παίξουν οι μουσικοί και τι είδους concept θα έχει ο δίσκος. Εγώ είμαι εκεί για να ηχογραφήσω τη μουσική όταν παίζεται».

Μέσα από την τεράστια συλλογή δίσκων με μηχανικό ήχου τον Rudy Van Gelder θα επέλεγα ενδεικτικά τρεις πραγματικά απαραίτητους:

Kenny Burrell “Midnight Blue”

Οκ, δεν είναι τόσο διάσημος jazz μουσικός όσο ο Miles Davis, αλλά είναι εκπληκτικός κιθαρίστας! Και σε αυτό το δίσκο συνεργάζεται, εκτός των άλλων, και με τον απίθανο σαξoφωνίστα Stanley Turrentine. Διακριτικά κρουστά, σαξόφωνο και μπασοτύμπανο σε δεύτερο πλάνο, ενώ η κιθάρα του Kenny πρωταγωνίστρια.

Dexter Gordon “Go”

Ίσως ο καλύτερος δίσκος του Dexter Gordon, του μοναδικού αυτού σαξοφωνίστα (εντυπωσιακός ακόμα και στην όψη, μιας και έφτανε σχεδόν τα δύο μέτρα ύψος) που πέθανε το 1990 αφήνοντας ένα εξαιρετικό μουσικό έργο.

Cannonball Adderley “Somethin’ Else”

Ό,τι και να πούμε είναι λίγο για τον Cannonball, έναν μάγο του άλτο σαξόφωνου. Με μεγάλη καριέρα και αμέτρητες συνεργασίες (μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με τους Bill Evans, Charles Lloyd και Miles Davis). Οι πρώτες νότες του πρώτου (δεκάλεπτου μάλιστα!) κομματιού “Autumn Leaves” είναι τόσο χαρακτηριστικές που μπορεί να πιάσει κανείς τον εαυτό του να τις σφυρίζει...

Content Sources

  • http://en.wikipedia.org/wiki/Rudy_Van_Gelder
  • http://www.allmusic.com/artist/rudy-van-gelder-mn0000305301
  • http://www.jazzwax.com/2012/02/interview-rudy-van-gelder-part-1.html
  • Ιστορία της τζαζ – Τζον Τσίλτον, εκδόσεις Υποδομή
  • Προσωπική δισκοθήκη και Cd Liner Notes

Photo Sources

  • http://www.jazzwax.com/2012/02/interview-rudy-van-gelder-part-2.html
  • http://pytell.com/2009/12/01/the-many-mysteries-of-rudy-van-gelder
1
Μοιράσου το