Auditorium

Ο Shigeto live στο Plisskën Festival της Αθήνας

feature_img__o-shigeto-live-sto-plisskn-festival-tis-athinas
Πολλά και ηχηρά ονόματα μας τίμησαν φέτος με την παρουσία τους στο πολυαναμενόμενο τετραήμερο (16-19/05/13) festival ηλεκτρονικής μουσικής το οποίο διοργανώθηκε σε τέσσερις διαφορετικούς πολυχώρους της Αθήνας (The Hub, SIX D.O.G.S., Building 56 & TORA K44). Ο κύριος Shigeto εμφανίστηκε στις 19 Μαίου στο K44 μαζί με τους Patten και Egyptian Hip Hop. Ο λόγος που αποφάσισα να γράψω για τον Zach Saginaw (aka Shigeto) είναι απλός. Λατρεύω τον ήχο του.

Μεγάλωσε στο Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών με jazz επιρροές και soul ακούσματα. Η λατρεία του για τη μουσική εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς, αφού σε παιδική ηλικία ξεκίνησε να μαθαίνει drums. Σπούδασε τρία χρόνια jazz στο New School της Νέας Υόρκης καθώς και τρία χρόνια στο Λονδίνο, όπου και «κόλλησε» το μικρόβιο της μουσικής παραγωγής. Μετακόμισε στο Brooklyn, πήρε το όνομα Shigeto και έτσι ξεκίνησαν όλα.

Το όνομα που χρησιμοποιεί ως μουσικός παραγωγός ο Zach Saginaw δεν είναι κάποιο ψευδώνυμο, όπως συνηθίζουν να έχουν οι περισσότεροι μουσικοί παραγωγοί, αλλά πρόκειται για το μεσαίο του όνομα, το οποίο είναι και το όνομα του παππού του. Ένα όνομα – φόρος τιμής στις ιαπωνικές ρίζες του οικογενειακού δέντρου του μουσικού παραγωγού. Στα ιαπωνικά “Shigeto” σημαίνει «να μεγαλώνει» και μάλλον ταιριάζει απόλυτα στον Zach Saginaw, ο οποίος όταν γεννήθηκε ζύγιζε λιγότερο από ένα κιλό.

Επηρεάστηκε κυρίως από την μουσική σκηνή του Detroit, την πόλη από την οποία κατάγεται ο πατέρας του, ο οποίος και τον μύησε στη jazz μουσική σκηνή και στους δίσκους της “Motown Records”. Ο Shigeto με τη σειρά του, του μίλησε για την techno σκηνή του Detroit. Όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του, το “Fantastic Vol. 1” των Slum Village και ο Dabrye με το “1/3”, στάθηκαν οι αφορμές για να ασχοληθεί ο ίδιος με τη μουσική παραγωγή.

Το μουσικό εύρος της δουλειάς του μέχρι σήμερα έχει μεγαλώσει σημαντικά. Beat-driven tracks, ambient ήχοι, dubstep στοιχεία, jazz μελωδίες, έντονες instrumental hip-hop και electronica επιρροές κατακλύζουν τη μουσική του. Η πλούσια οργανική μελωδία, οι αποκομμένοι ρυθμοί, τα live drums, οι όμορφες λούπες και τα περίτεχνα samples (είτε δημιουργίες κάποιου μηχανήματος, είτε ηχογραφημένα από το φυσικό περιβάλλον) τον χαρακτηρίζουν.

Η συνεργασία του με το αμερικανικό independent label “Ghostly International” αποδείχτηκε άκρως πετυχημένη. Μία εξαιρετική δισκογραφική η οποία στο roster της περιλαμβάνει σπουδαία ονόματα της electronica όπως Dabrye, Com Truise και Gold Panda. Με το συγκεκριμένο label ο Shigeto έχει κάνει release δύο album (“Full Cirlce” (2010) & “Lineage” (2012)) καθώς και αρκετά EPs ενώ έχει κάνει remixes σε δουλειές διαφόρων καλλιτεχνών, όπως οι Shlohmo, Mux Mool, Tycho κτλ.

Η πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του, το “Lineage”, αποτελεί αναφορά στη διαρκή αναζήτηση του εαυτού του, της ταυτότητάς του αλλά και στην εξερεύνηση της ιαπωνικής καταγωγής του. Ο ίδιος δήλωσε πως η οικογένεια της μητέρας του, ιαπωνικής καταγωγής, ήταν κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που στιγμάτισε την οικογένειά του αλλά και τον ίδιο. Όπως τόνισε, «όλη η οικογένειά μου προσπάθησε να καταστείλει το γεγονός ότι είμαστε Ιάπωνες, από ντροπή ή φόβο ή για ένα εκατομμύριο διάφορους λόγους. Έτσι για παράδειγμα, δεν έμαθα ποτέ Ιαπωνικά. Γίναμε «πολύ Αμερικάνοι». Ήμασταν «πολύ Αμερικάνοι», αλλά έχουμε ιαπωνικό αίμα». Και αυτό φαίνεται να μας το δείχνει πολύ καλά ο Shigeto με την τελευταία του δουλειά.

Με το “Lineage” ο Iάπωνας μουσικός παραγωγός καταφέρνει να γεφυρώσει το σήμερα με το χτες, το καινούργιο με το παλιό και τελικά να δημιουργεί ένα παζλ συναισθημάτων και ψυχολογικών διαθέσεων ικανών να σου χαϊδέψουν ρυθμικά τα αυτιά, να σε καθηλώσουν εγκεφαλικά και να σε ταρακουνήσουν σωματικά. Μήπως τελικά ο Shigeto «μεγάλωσε» απότομα;

Content Sources

  • http://www.plisskenfestival.gr/
  • http://www.last.fm/music/Shigeto/+wiki
  • http://www.thedumbingofamerica.net/2010/11/10/your-new-favorite-band-shigeto/
  • http://www.prefixmag.com/features/shigeto/interview-shigeto/65650/
  • http://www.discogs.com/artist/Shigeto

Photo Sources

  • http://digboston.com/wp-content/uploads/2012/08/shigeto_press_photo.jpeg
  • http://msc.wcdn.co.il/w/w-700/1438834-5.jpg
  • http://www.mispymag.com/wp-content/uploads/2012/10/shigeto_detroit-18.jpg
  • http://cdn.ghostly.com/images/artists/178/18_686x320.jpg
1
Μοιράσου το