Άρθρα :: Συνεντεύξεις articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

14.05
2014

MIKRO: Θα χορέψουμε όπως τότε...

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (MIKRO: Θα χορέψουμε όπως τότε...)

Οι MIKRO επιστρέφουν ανανεωμένοι ως σχήμα με νέο album ("New", 2014, Undo Records)! Με καινούργια τραγουδίστρια και ντράμερ θα παρουσιάσουν ζωντανά το νέο τους υλικό στην Αθήνα στις 16 Μαΐου (Χυτήριο) και στις 17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη (Μαύρη Τρύπα). Η νέα τους δισκογραφική δουλειά κινείται στα μονοπάτια του φρέσκου ηλεκτρονικού ήχου που κυριαρχεί αυτήν την περίοδο στην παγκόσμια μουσική σκηνή, ενώ οι στίχοι των τραγουδιών είναι σε αγγλικά και ελληνικά. Το κύριο γνώρισμα των στίχων αλλά και της μουσικής αύρας αυτού του album είναι η αισιοδοξία αλλά και το θετικό πνεύμα που σύμφωνα με τους MIKRO χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

14 χρόνια πορείας στην ελληνική σκηνή. Όταν πρωτοξεκινήσατε «πρωταγωνιστής» της ελληνικής σκηνής πιστεύω πως ήταν το ροκ. Τι έχει αλλάξει για εσάς από τότε μέχρι σήμερα;

Ο πρωταγωνιστής της ελληνικής σκηνής είναι ακόμη το ροκ, ή αν θέλεις λίγο πιο γενικευμένα η κιθαριστική μουσική. Ο ηλεκτρονικός ήχος δεν έχει ακόμη τη θέση που του αξίζει στην Ελλάδα αλλά αργά και σταθερά ανεβαίνει όλο και περισσότερο στην υπόληψη του ελληνικού κοινού, ένα κοινό που απ´ ότι έχει δείξει η ιστορία δεν προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές. Υπάρχει βέβαια και το κοινό που ακούει και υποστηρίζει τον ηλεκτρονικό ήχο, το οποίο αν και δεν είναι μεγάλο είναι αρκετό ώστε να δώσει έστω την ψυχολογική στήριξη σε όλους εμάς.

Τα 14 χρόνια της μέχρι τώρα πορείας μας ήταν για εμάς ένα ταξίδι γεμάτο από εμπειρίες, συναισθήματα, συνεργασίες και πολύ δημιουργία. Η βασική αλλαγή πέρα από την ωρίμανση, είναι η νέα σύνθεση του γκρουπ, η αντικατάσταση της Ρίας και του Στέλιου από την Chloe Ann στη φωνή και τον Χρήστο στα drums & pads. Το μόνο που δεν έχει αλλάξει στα σίγουρα είναι η όρεξη και ο ενθουσιασμός που έχουμε για δημιουργία και συναυλίες!

Για τα ελληνικά δεδομένα, είστε μια μπάντα που διαφέρει από τις περισσότερες, γιατί δεν είναι πολλά τα ελληνικά συγκροτήματα που ασχολούνται με τον ηλεκτρονικό ήχο. Μου φαίνεται πως φέρνετε κάτι από Bristol. Πιστεύετε ότι με τα τωρινά κοινωνικά δεδομένα θέλει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να έχετε παρόμοια επιτυχή πορεία σαν αυτήν που είχατε μέχρι τώρα;

Μας αρέσει πάρα πολύ ο παραλληλισμός με το Bristol. Άλλωστε το trip hop είναι από τις βασικές μας επιρροές. Θα θέλαμε να υπήρχαν περισσότερα γκρουπ ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα γιατί κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε πολύ τη δημιουργία μιας ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής.

Νομίζουμε πάντως ότι η διαφοροποίησή μας προέρχεται από το γεγονός ότι ποτέ δεν είχαμε όρια και κάποια συγκεκριμένη φόρμα. Αυτό βέβαια μας κόστισε σε «ταυτότητα» η οποία όμως ήρθε με τον καιρό. Και νομίζουμε πως πλέον κάποιος μπορεί να πει όταν ακούσει κάτι δικό μας πως «αυτό είναι MIKRO».

Όσο αφορά την προσπάθεια για επιτυχία που αναφέρεις, δεν χρειάζεται καμία απολύτως προσπάθεια από τη μεριά μας από τη στιγμή που το ζητούμενό μας δεν είναι η επιτυχία. Φυσικά και την θέλουμε αλλά δεν κάνουμε ότι κάνουμε με σκοπό να πετύχουμε. Αν ο σκοπός μας ήταν αυτός τότε θα κάναμε άλλα πράγματα και όχι αυτά που μας αρέσουν. Ευτυχώς όμως για εμάς είμαστε ρομαντικοί. Και αυτό που κάνουμε μας δίνει μία αίσθηση ολοκλήρωσης. Αν βέβαια έρθει η και η επιτυχία τότε θα είμαστε διπλά ολοκληρωμένοι!

εικόνα άρθρου (MIKRO: Θα χορέψουμε όπως τότε...)

Τι συμβουλές θα δίνατε στις επίδοξες μπάντες που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τον χώρο της ηλεκτρονικής σκηνής;

Πρώτον, αν ασχολούνται με τη μουσική με σκοπό το χρήμα ή τη δόξα, τότε βρίσκονται σε λάθος χώρο. Καλύτερα να τα παρατήσουν αμέσως. Επίσης να οπλιστούν με τεράστια υπομονή και επιμονή. Να έχουν συνέπεια στο όνειρό τους και στους εαυτούς τους. Να είναι αυθεντικοί με ό,τι κι αν καταπιάνονται. Ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος, καταλαβαίνει το αυθεντικό. Να προσπαθούν να μην γοητεύονται από λαμπερά σκουπίδια όπως αυτά που κυκλοφορούν στην τηλεόραση, που το μόνο που θα τους δώσουν θα είναι μία εφήμερη φούσκα. Έχουν να κερδίσουν πολλά περισσότερα με την αποχή τους από αυτό το τσίρκο. Πιστέψτε μας.

Με τα media να είναι επιλεκτικοί και ουσιώδεις, και να τα χρησιμοποιούν σαν βήμα για το έργο τους και τίποτε περισσότερο. Και τέλος, να μην απογοητεύονται με ό,τι κι αν συμβαίνει και να ξανασηκώνονται μετά από κάθε χτύπημα. Το καλό ποτέ δεν χάνεται και βρίσκει το δρόμο του.

Ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό που καθορίζει και «ακολουθεί» τους MIKRO σε κάθε τους βήμα;

Το βασικότερο χαρακτηριστικό μας είναι η αγάπη μας για τη μουσική. Να δημιουργούμε μουσική και να παίζουμε αυτήν τη μουσική σε συναυλίες. Άλλα χαρακτηριστικά μας που μας καθορίζουν είναι η ειλικρίνεια και η αυθεντικότητα αυτού που κάνουμε, η ενασχόληση με τα video projections και το πάθος μας για όλο αυτό που λέγεται μουσική και παραμένει αμείωτο εδώ και τόσα χρόνια!

Ποιο γεγονός οδήγησε στην αλλαγή τραγουδίστριας και ντράμερ; Άλλαξαν κάποια πράγματα υπό τις νέες συνθήκες; 

Η αλλαγή της τραγουδίστριας δεν ήταν μία κίνηση προμελετημένη. Μας προέκυψε ακριβώς μετά την κυκλοφορία του album και στην αρχή της διαδικασίας της παρουσίασης του νέου υλικού. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει μετά από τον κύκλο μιας μακροχρόνιας συνεργασίας με τη Ρία και τον Στέλιο, που δεν είχε πλέον να προσφέρει τίποτα στους MIKRO αλλά και σε κανέναν προσωπικά.

Η Ρία και ο Στέλιος θα βρίσκονται πάντα στην καρδιά των MIKRO αλλά και στην καρδιά του κόσμου λόγω των 14 αυτών ετών κοινής πορείας και θα συνεχίζουν να είναι μαζί μας μέσα από τα τραγούδια μας. Απλά ήταν κάτι που ήρθε η ώρα για να γίνει. Και έγινε για καλό. Για να προχωρήσουμε ακόμη παραπέρα. Η καινούρια τραγουδίστρια, η Chloe Ann, όπως και ο Χρήστος στα drums&pads μπήκαν στην παρέα των MIKRO δίνοντας μία νέα πνοή και νέα διάθεση για τα πάντα. Ήδη γράψαμε ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι, το "Full Speed Ahead" για να τους συστήσουμε στον κόσμο.

Σαφώς δύο νέοι άνθρωποι σε μία ομάδα δίνουν έναυσμα για νέα πράγματα. Θα δείξει!

 

Σας ευχαριστούμε πολύ!

 

Μην ξεχνάτε: τα 2 live, την Παρασκευή 16 Μαΐου στην Αθήνα στο «Χυτήριο» και το Σάββατο 17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη στη «Μαύρη Τρύπα».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Θοδωρής Γολικίδης, Ελένη Μαρκ

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer