Άρθρα :: Συνεντεύξεις articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

07.12
2015

Μία... βουτιά στην ομίχλη με τους The Fog Ensemble

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Μία... βουτιά στην ομίχλη με τους The Fog Ensemble)

Οι The Fog Ensemble είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νεοσύστατα μουσικά σχήματα ανάμεσα στα πολλά της Θεσσαλονίκης. Η μουσική τους, πειραματική και γεμάτη ενέργεια, ταξιδεύει τον ακροατή με κινηματογραφικό τρόπο σε γοητευτικά, ομιχλώδη, σκοτεινά, ηχητικά τοπία. Το συγκρότημα έχει ένα άλμπουμ μέχρι τώρα στο ενεργητικό του κι αρκετές ζωντανές εμφανίσεις, κυρίως στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Γι' αυτά και για πολλά περισσότερα μιλήσαμε μαζί τους και τους ζητήσαμε να... καθαρίσουν για λίγο την ομίχλη.

Πότε και πώς προέκυψαν οι The Fog Ensemble;

Οι τρεις μας είμαστε φίλοι από πολύ παλιά. Αν και θέλαμε να φτιάξουμε ένα σχήμα, μάλιστα είχαμε βρεθεί και στο studio μία ή δυο φορές, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του καθένα μας δεν μας το επέτρεπαν. Το 2012 τελικά βρήκαμε τις κατάλληλες συνθήκες για να φτιάξουμε τους Fog Ensemble. 

Γιατί διαλέξατε αυτό το παράξενο, κάπως αινιγματικό, όνομα;

Η αλήθεια είναι ότι το όνομα μας είχε παιδέψει αρκετά τον πρώτο καιρό. Μάλιστα καταλήξαμε μετά από σχεδόν έναν χρόνο από τη στιγμή που ξεκινήσαμε να παίζουμε. Το όνομα προέρχεται αφενός από το ύφος της μουσικής μας, το οποίο θεωρούμε ότι είναι σχετικά ομιχλώδες και σκοτεινό (Fog) και αφετέρου από τη μεταξύ μας φιλική σχέση (Ensemble). Παράλληλα η έντονη ομίχλη που εμφανίζεται συχνά στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε επίσης πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο όνομα. 

Η μουσική σας έχει μια post rock βάση στην οποία αναμειγνύονται διάφορα στοιχεία, από post punk, noise εώς και κάποια ρυθμικά ψήγματα jazz. Πόσο εύκολο είναι να αφομοιωθούν και να δέσουν αυτά τα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους μουσικά συστατικά;

Το να συνδυάσεις διαφορετικά μουσικά στοιχεία δημιουργώντας κάτι ομοιογενές, σταθερό και σύγχρονο, σίγουρα δεν είναι κάτι απλό. Δεν μπορούμε να πούμε όμως ότι όταν μπαίνουμε στο studio επιλέγουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο συνειδητά. Τα διαφορετικά ακούσματα του καθένα μας, που θέλοντας και μη «βγαίνουν» κατά τη διάρκεια μιας πρόβας, είναι περισσότερο υπεύθυνα για το τελικό αποτέλεσμα. Το παν για εμάς είναι αυτό που κάνουμε να ηχεί καλά στα δικά μας αυτιά, χωρίς να του βάζουμε κάποια συγκεκριμένη ταμπέλα.

Ποια είναι τα ακούσματα κι οι επιρροές σας;

Τα ακούσματά μας καλύπτουν ένα αρκετά μεγάλο φάσμα της μουσικής. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την trip-hop και την αγγλική μουσική σκηνή ειδικά του Bristol και του Manchester, μέχρι την ηλεκτρονική μουσική, την dub ακόμα και την jazz. Ως βασική επιρροή σε αυτό που κάνουμε δε θα αναφέρουμε τόσο κάποια συγκεκριμένη μπάντα ή είδος μουσικής, αλλά περισσότερο τον τρόπο ζωής μέσα στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε και κινούμαστε. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά πράγματα που επιδιώκουμε να αποτυπώσουμε με τη μουσική μας. 

Οι συνθέσεις σας έχουν μια άκρως ταξιδιάρικη και κινηματογραφική χροιά. Σας έχει ζητηθεί ή έχετε κυνηγήσει να συμμετάσχετε μουσικά σε κάποια σειρά, ταινία, σποτ ή άλλου είδους κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή;

Όχι, για να είμαστε ειλικρινείς δεν μας έχει γίνει κάποια πρόταση τέτοιου είδους. Ωστόσο μας είχε προταθεί κάποια στιγμή να επενδύσουμε μουσικά μια ταινία του βωβού κινηματογράφου, ζωντανά κατά τη διάρκεια της προβολής της, στα πλαίσια ενός φεστιβαλ. Δυστυχώς είχαμε τη μεγάλη ατυχία τη συγκεκριμένη περίοδο να έχουμε όλοι μας επαγγελματικές υποχρεώσεις που δεν μας άφηναν τον χρόνο που χρειαζόταν για να κάνουμε κάτι τέτοιο. Τέτοιου είδους projects είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα από όλες τις απόψεις.

H εναλλακτική και πειραματική σκηνή είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό. Έχετε κάνει ή σκέφτεστε να κάνετε κάποιες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση;

Είναι δεδομένο ότι μέσα στα θέλω μας είναι και η προοπτική ενός live ή κάποιας συνεργασίας με ανθρώπους και εκτός Ελλάδας. Πλέον, οι καινούριες πρακτικές προώθησης μέσω του διαδικτύου κάνουν αρκετά πιο εύκολη την επικοινωνία με το εξωτερικό και σίγουρα αυξάνουν τις πιθανότητες οποιασδήποτε μπάντας να ακουστεί σε μεγαλύτερο κοινό. Στα πλαίσια μια τέτοιας συνεργασίας είχαμε συμπεριληφθεί τον περασμένο Ιανουάριο στη συλλογή, για το συγκεκριμένο μήνα, της αμερικανικής Custom Made Music, με το κομμάτι "Drugons".

Δουλεύετε πάνω σε καινούριο υλικό αυτόν τον καιρό;

Ναι, αυτή την εποχή παράλληλα με την προώθηση του πρώτου μας δίσκου, ετοιμάζουμε καινούργια κομμάτια για τον δεύτερο δίσκο. 

Οι στόχοι και τα σχέδιά σας στο άμεσο μέλλον; Υπάρχει κάποιο live στα σκαριά;

Στόχος μας είναι να κάνουμε περισσότερα live εντός, αλλά κυρίως εκτός Θεσσαλονίκης και να ετοιμάσουμε τα νέα μας κομμάτια, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι στα μέσα του '16 να ηχογραφήσουμε. Θα εμφανιστούμε στο Rover bar την Τετάρτη 9 Δεκέμβρη με τους Tuber. Πληροφορίες σχετικά με τα επόμενα live και όχι μόνο αναρτούνται στη σελίδα μας στο facebook

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και καλή επιτυχία στο live σας.

Εμείς ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.

 

Info:
thefogensemble1.bandcamp.com
https://soundcloud.com/thefogensemble
https://www.facebook.com/The-Fog-Ensemble-875886335776212/ 

Συνέντευξη: Διονύσιος Καλαϊτζής

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer