Άρθρα :: Music-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

31.01
2017

Παρουσίαση Δίσκου: ΝΙ•ΚΟ στο ‘Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Παρουσίαση Δίσκου: ΝΙ•ΚΟ στο ‘Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης)

«Η Νίκο είναι πλάσμα αγνώστου χρονικότητος. Παρακολουθεί τα μαθηματικά των ανθρώπων, την ενδιαφέρει η επανανακάλυψη του Τροχού. Αφιερώνεται στη μνήμη εκείνων που την εκ- παιδεύουν, ζωντανών και νεκρών».

15 ισχυροί μουσικοί από Ελλάδα και Κύπρο συμπράττουν επί σκηνής, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Στάθη Σούλη και την τεχνική επιμέλεια του ηχολήπτη Γιώργου Καρυώτη, για την ηχητική αναπαράσταση του δίσκου ΝΙ•ΚΟ, την Πέμπτη 02•02•2017 | 21:00, στο ‘Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με το σπίτι της Κύπρου. 14 ιδιότυπα ηλεκτροακουστικά έργα σύγχρονης ελληνόφωνης τραγουδοποιίας θα εκτελεστούν, κατά την επίσημη πρώτη παρουσίαση και κυκλοφορία του δίσκου στην Ελλάδα. Τη σύνθεση, ενορχήστρωση και στιχουργία υπογράφει η Κύπρια μουσικός Στέλλα Ν. Χρίστου. 

εικόνα άρθρου (Παρουσίαση Δίσκου: ΝΙ•ΚΟ στο ‘Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης)

Ο δίσκος ΝΙ•ΚΟ εκδόθηκε ανεξάρτητα και παρουσιάστηκε στην Κύπρο, τον Μάη του΄16 στη Λευκωσία.
Είναι το αποτέλεσμα της ζωντανής υπερρεαλιστικής σύμπραξης τεσσάρων γυναικείων φωνών (Στέλλα Ν. Χρίστου, Τώνια Ράλλη,΄Ελλη Αλωνεύτου, Τζένη Καπάδαη), πέντε πνευστών (Ζαχαρίας Ταρπάγκος, Κώστας Τζέκος, Guido de Flaviis, Σπύρος Βέργης, Δημήτρης Ντακοβάνος), τεσσάρων έγχορδων (Χάρης Παζαρούλας, Μόρφω Παπαδημητρίου, Ηλίας Σδούκος, Στέλλα), δύο κρουστών (Θοδωρής Βαζάκας, ‘Αντρια Νικοδήμου), δύο ηλεκτρονικών (Αντώνης Αντωνίου, Γιάννης Αναστασάκης), ενός μαέστρου (Στάθης Σούλης) και αριθμού ηχητικών κολάζ. Τη μουσική και τις λέξεις των δεκατεσσάρων τρακς που τον αποτελούν, έγραψαν η Στέλλα Ν. Χρίστου και ο άγνωστος παράγων Χ, την περασμένη δεκαετία.

Ηχογραφήθηκε στο στούντιο Σιέρα στην Αθήνα. Ηχοληψία και μίξη ανέλαβε ο Γιώργος Καρυώτης. Το mastering έκανε ο Χρήστος Ζορμπάς. Η ΄Ελλη Αλωνεύτου ηχογραφήθηκε από τη Μικαέλλα Τσαγγάρη στο στούντιο eleven 63 στη Λευκωσία. Τον σχεδιασμό του υλικού μέρους, έκαναν οι Παναγιώτης Παγιάτης και Αιμίλιος Θεοφάνους.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα

εικόνα άρθρου (Παρουσίαση Δίσκου: ΝΙ•ΚΟ στο ‘Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης)

Η Στέλλα Νίκου Χρίστου οργανώνει ήχους και λέξεις. Γεννήθηκε το 1979 στο χωριό Ασκάς, Λευκωσίας. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Μελέτησε πιάνο, κιθάρα, σχέδιο, κλασικό τραγούδι, αμπελοκαλλιέργειες, ανώτερα θεωρητικά της μουσικής, θεολογία, μαθηματικά, φλάουτο, ποίηση, και φιλοσοφία. Σπούδασε στο τμήμα μουσικών σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε με κατεύθυνση την Ανθρωπολογία της Μουσικής. Η Aνθρωπολογία επηρέασε τη συνθετική της πράξη. Ηχητικές καταγραφές στο πεδίο, φωνές ανθρώπων και ήχοι αντικειμένων - καταστάσεων - δράσεων, στήνουν το πολυετές αρχείο της με ηλεκτροακουστικές συνθέσεις γεμάτες λήμματα της παρατήρησης -όσο γίνεται- του μυστηρίου της ανθρώπινης ταυτότητας. Σχεδιάζει, γράφει και επιτελεί μουσικά έργα για θέατρο, για χορό, για ταινίες, για εικαστικές δράσεις, για όσους αγαπά.
Είναι γκαρσόνα. 1•1•1 = ∞

Ορχήστρα

Αντώνης Ανισέγκος: Πιάνο
Θοδωρής Βαζάκας: Βιμπράφωνο
Χάρης Παζαρούλας: Κοντραμπάσο
Ζαχαρίας Ταρπάγκος: Φλάουτο
Κώστας Τζέκος: Κλαρινέτο
Ευάγγελος Χριστοδούλου: Φαγκότο
Guido de Flaviis: Βαρύτονο Σαξόφωνο
Σπύρος Βέργης: Τρομπόνι
Παύλος Μιχαηλίδης: Βιολί
Κωνσταντίνος Καρίτζης: Βιολί
Στέλλα Ν.Χρίστου: Φωνή-Ηλεκτρική Κιθάρα 
Ελλη Αλωνεύτου: Φωνή
Τώνια Ράλλη: Φωνή
Γιάννης Αναστασάκης: Αναλ. Ηλεκτρονικά
Αντώνης Αντωνίου: Ψηφ. Ηλεκτρονικά 

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος
Ημέρα και ώρα: Πέμπτη 2/02/2017 στις 21:00
Είσοδος: 10€ κανονικό, 5€ άνεργοι/φοιτητές

Πληροφορίες για την αγορά εισιτηρίων:
Προπώληση: Στα ταμεία του Ιδρύματος Πειραιώς 206, Ταύρος, Δευ-Παρ 11:00-14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση, τηλ. 210 3418579 
και στο www.mcf.gr
Αγορά με πιστωτική κάρτα: Τηλεφωνικά στο 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00-14:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr.
Εισιτήρια προπωλούνται επίσης και στα παρακάτω σημεία:
• Ticket Services Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου),
• Καταστήματα Forthnet
• Seretis travel Πανεπιστημίου 61

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer