Άρθρα :: Δισκοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Under the Influence of Captain Pan Ikatac, των New Zero God

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Under the Influence of Captain Pan Ikatac, των New Zero God)

Με χαροποιεί ιδιαίτερα όταν διαβάζω για/ακούω μουσικούς οι οποίοι, έχοντας εδραιώσει κάποια στιγμή το όνομά τους στο μουσικό τομέα που δραστηριοποιούνται, συνεχίζουν ακάθεκτοι και παράγουν τη μουσική που τους εκφράζει, ανεξαρτήτου ηλικίας. Μία τέτοια περίπτωση είναι και το αθηναϊκό σχήμα των New Zero God (NZG), των οποίων ιδρυτικό μέλος, τραγουδιστής και συνθέτης είναι ο Μιχάλης Πούγουνας. Ο εν λόγω κύριος αποτέλεσε βασικό στέλεχος των θρύλων της ελληνικής post-punk/goth σκηνής, The Flowers of Romance και συν τοις άλλοις είναι ιδιοκτήτης των δισκογραφικών εταιρειών Nexus και Cyberdelia.

Στο μουσικό κομμάτι τώρα, το “Under the Influence of Captain Pan Ikatac” EP είναι η πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους, αποτελούμενη από τρεις συνθέσεις και ένα remix. Το συγκρότημα διαθέτει αρκετά πλούσιο «βιογραφικό» με κυκλοφορίες όπως τα “Short Tales & Tall Shadows” LP (2016), “Zona Pericolosa: Live in Italy” (2015), “MMXIII” LP (2014), “Destination Unknown” EP (2013) και “Fun Is A Four Letter Word” LP (2010). Αν και ομολογουμένως δεν είχα ακούσει κάτι από τις προηγούμενες δουλειές της μπάντας, το ύφος και οι συνθέσεις των NZG είναι ουσιαστικά ένας εκσυγχρονισμένος dark/post punk ήχος, ήδη γνώριμος στα αυτιά μου από τους The Flowers of Romance. Συγκεκριμένα, στο “Under the Influence of Captain Pan Ikatac” το σχήμα παρουσιάζει μια ροπή προς τον punk/rock ‘n’ roll ήχο (“Hell Bet on Me to Lose”, “Under the Radar”), αφήνοντας όμως πάραυτα μια goth/post-punk «επίγευση» (ιδιαίτερα εμφανής στο 4ο κομμάτι, “Shadow of Wealth”). Σίγουρα προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν και τα σκοτεινά, ειλικρινή a-la Nick Cave φωνητικά του Πούγουνα. Η παραγωγή είναι άμεμπτη, το όλο συγκρότημα δείχνει να γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει, ενώ στα συν της κυκλοφορίας είναι το εξαιρετικό remix στο “Shadow of Wealth”, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να μας κρατάει για ώρες σε εγρήγορση σε κάποιο goth/post-punk/industrial πάρτυ!

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια αξιοπρεπέστατη κυκλοφορία από ένα συγκρότημα που διαθέτει στις τάξεις του ένα σημαντικό ατού, το οποίο δεν είναι άλλο από μία εξέχουσα προσωπικότητα της ελληνικής goth/post punk σκηνής των 80s. Μία δοκιμή θα σας πείσει. 

https://newzerogod.bandcamp.com/album/under-the-influence-of-captain-pan-ikatac

εικόνα άρθρου (Under the Influence of Captain Pan Ikatac, των New Zero God)

Under the Influence of Captain Pan Ikatac, των New Zero God
Label: Cyberdelia
Genre: dark rock n roll/horror punk

εικόνα αρθρογράφου (Αλέξανδρος Δανιηλίδης)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Αλέξανδρος Δανιηλίδης

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, 3 χρόνια πριν την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Εκεί έκανα και τα πρώτα μου βήματα μέχρι να μετακομίσω στο Ναύπλιο, όπου ξεκίνησε και η έντονη ενασχόλησή μου με τη μουσική. Έπειτα Λάρισα, μετά Ξάνθη για σπουδές στην Αρχιτεκτονική και τώρα στο Brighton του Ηνωμένου Βασιλείου. Φιλοδοξία μου είναι να ασχοληθώ με την έρευνα στην αστική κοινωνιολογία και την υπαρξιακή αντίληψη του σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος. Το ψώνιο μου με τη μουσική ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία, κάπου στα τέλη των 90s, τότε που βασική πηγή ενημέρωσης ήταν οι ραδιοφωνικές εκπομπές (τις οποίες και ηχογραφούσαμε σε κασέτες) αλλά και ο εγχώριος, έντυπος και μη, τύπος. Έκτοτε, η μουσική είναι κάτι σαν οξυγόνο για μένα. Πέραν της μουσικής, μου αρέσει ο κινηματογράφος, το διάβασμα, τα ταξίδια, συγκεκριμένου είδους κόμικς αλλά πάνω απ’ όλα η εμπειρική καταγραφή της αστικής ζωής και όλων όσων τη διαμορφώνουν. "To understand is to transform [yourself]" - Jiddu Krishnamurti

Artcore magazine's footer