Άρθρα :: Δισκοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

The Horse and Other Weird Tales, των Jess and the Ancient Ones

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (The Horse and Other Weird Tales, των Jess and the Ancient Ones)

Τρίτο στούντιο άλμπουμ από τους Φιλανδούς psych-heavy rockers και η σκανδιναβική παράδοση καλά κρατεί! Έχοντας προηγηθεί το ομώνυμο (2012) και το “Second Psychedelic Coming: The Aquarius Tapes” (2015), η Jess και οι Ancient Ones επιστρέφουν στα μουσικά δρώμενα της χώρας (αλλά και της ευρύτερης, revived ψυχεδελικής σκηνής της Ευρώπης) με ένα bluesy άλμπουμ που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απολύτως από τους προκατόχους του.

Κυμαινόμενο πάνω κάτω στα ίδια μουσικά πλαίσια με τις προηγούμενες κυκλοφορίες τους, το “The Horse and Other Weird Tales” υιοθετεί μια πιο blues διάθεση, κάτι για το οποίο ευθύνεται σίγουρα η soulful φωνή της Jess αλλά και τα δυναμικά πλήκτρα του Abraham. Το opening track “Death Is the Doors” παρουσιάζει μια άκρως rock ‘n’ roll χορευτική διάθεση, χωρίς βέβαια να χάνει τη μυστηριακή/occult αισθητική που έχουν καθιερώσει με τον ήχο τους οι JATAO. Άλλες φορές με πιο γρήγορες και άμεσες hard psych φόρμες (“Shining”, “(Here Comes) The Rainbow Mouth”, “Minotaure”) και άλλες με τελετουργικούς, heavy ρυθμούς (“You and Eyes”, “Anyway the Minds Flow”), οι Φιλανδοί καταφέρνουν να συνδυάσουν εξαιρετικά τη heavy psych μουσική στο ύφος των Iron Butterfly, Mountain και Atomic Rooster με την blues νοοτροπία, εμπλουτισμένη, σε πολλές στιγμές του άλμπουμ, με ζωηρό groove.

Η παραγωγή του δίσκου είναι αναμενόμενα άμεμπτη ενώ στα συν της κυκλοφορίας το εξαιρετικό cosmic εξώφυλλο. Εάν είστε φίλοι συγκροτημάτων όπως οι Blues Pills και οι Jex Thoth, αυτή η κυκλοφορία δεν θα πρέπει να απουσιάζει από τη συλλογή σας. 

εικόνα άρθρου (The Horse and Other Weird Tales, των Jess and the Ancient Ones)

The Horse and Other Weird Tales, των Jess and the Ancient Ones
Μουσικό είδος: Psychedelic Rock
Δισκογραφική: Svart Records

εικόνα αρθρογράφου (Αλέξανδρος Δανιηλίδης)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Αλέξανδρος Δανιηλίδης

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, 3 χρόνια πριν την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Εκεί έκανα και τα πρώτα μου βήματα μέχρι να μετακομίσω στο Ναύπλιο, όπου ξεκίνησε και η έντονη ενασχόλησή μου με τη μουσική. Έπειτα Λάρισα, μετά Ξάνθη για σπουδές στην Αρχιτεκτονική και τώρα στο Brighton του Ηνωμένου Βασιλείου. Φιλοδοξία μου είναι να ασχοληθώ με την έρευνα στην αστική κοινωνιολογία και την υπαρξιακή αντίληψη του σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος. Το ψώνιο μου με τη μουσική ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία, κάπου στα τέλη των 90s, τότε που βασική πηγή ενημέρωσης ήταν οι ραδιοφωνικές εκπομπές (τις οποίες και ηχογραφούσαμε σε κασέτες) αλλά και ο εγχώριος, έντυπος και μη, τύπος. Έκτοτε, η μουσική είναι κάτι σαν οξυγόνο για μένα. Πέραν της μουσικής, μου αρέσει ο κινηματογράφος, το διάβασμα, τα ταξίδια, συγκεκριμένου είδους κόμικς αλλά πάνω απ’ όλα η εμπειρική καταγραφή της αστικής ζωής και όλων όσων τη διαμορφώνουν. "To understand is to transform [yourself]" - Jiddu Krishnamurti

Artcore magazine's footer