Άρθρα :: Δισκοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Temporal, των Las Cobras

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Temporal, των Las Cobras)

Για τη δισκογραφική Fuzz Club με έδρα το Λονδίνο τα έχουμε ξαναπεί και σε προηγούμενο review (βλ. The Underground Youth): πρόκειται μάλλον για το καλύτερο και πιο δραστήριο label στον τομέα της νεο-ψυχεδέλειας αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, με ένα εξαιρετικό roster (The Underground Youth, Sonic Jesus, Singapore Sling, Lola Colt κ.α.) συμπεριλαμβανομένων και δύο ελληνικών συγκροτημάτων (A Victim of Society, Acid Baby Jesus). Εδώ λοιπόν, τα «γεράκια» της Fuzz Club ανακάλυψαν, αγάπησαν και υπέγραψαν συμβόλαιο με την πιο απομακρυσμένη (γεωγραφικά μιλώντας) μπάντα του ενεργητικού της. Κυρίες και κύριοι, without further ado, οι Las Cobras από την Ουρουγουάη! 

Η Λατινική Αμερική, όσο μακρινή και να φαντάζει, έχει επιδείξει κατά καιρούς εξαίρετα δείγματα ψυχεδέλειας αλλά και garage rock/punk μουσικής. Συλλογές όπως οι “Latinamericarpet” και “The Roots of Chicha: Psychedelic Cumbias from Peru” αλλά και ιστορικά συγκροτήματα όπως οι Περουβιανοί Los Saicos (δημιουργήθηκαν στη Λίμα το 1965 και είναι μία από τις πιο επιδραστικές proto-punk/savage rock μπάντες) έχουν εντάξει τη Λατινική Αμερική στον παγκόσμιο ψυχεδελικό μουσικό χάρτη. Το ντουέτο των Sofía Aguerre και Leandro Rebellato, αναγνωρίζοντας τη βαριά αυτή κληρονομιά, απλά έρχεται να μας επιβεβαιώσει το γεγονός ότι οι Λατίνοι, εκτός από τη σάλσα και την κούμπια, γνωρίζουν και από ψυχεδέλεια! 

Το “Temporal” είναι το ντεμπούτο άλμπουμ των Ουρουγουανών και πρόκειται για μια εξαιρετική νέο-ψυχεδελική κυκλοφορία με μπόλικα στοιχεία τοπικής παράδοσης (ειδικά στον ρυθμικό τομέα), τα οποία και υποστηρίζονται από τη χρήση διάφορων κρουστών (π.χ. στο εθιστικό “Temporal”) αλλά και της ισπανικής γλώσσας (“Al Mas Alla”). Στα 9 κομμάτια της κυκλοφορίας, το ντουέτο «σερβίρει» καλοπαιγμένη ψυχεδέλεια άλλοτε με ηλεκτρονικά στοιχεία και post-punk αισθητική (“Beating Hard”, “The Time Has Come”) και άλλοτε ακολουθώντας μία πιο «παραδοσιακή» ψυχεδελική προσέγγιση (“Nothing Against You”), φέρνοντας παράλληλα στο νου συγκροτήματα όπως οι Black Angels, οι the KVB ή/και οι Allah-Las. Τα φωνητικά είναι, ως είθισται, ελαφρώς παραμορφωμένα και απόκοσμα ενώ οι μπασογραμμές είναι θεσπέσιες και σίγουρα χαρίζουν όγκο και έξτρα δόση ψυχεδελικής αισθητικής.

Με λίγα λόγια, εάν ταυτίζεστε με τα προαναφερθέντα συγκροτήματα αλλά και τη γενικότερη neo-psych/post-kraut/garage μουσική τότε σίγουρα οι Las Cobras θα σας κερδίσουν! Αν και, μεταξύ μας, μόνο το γεγονός ότι είναι από την Ουρουγουάη σε κάνει να θες να τους ακούσεις. Εν κατακλείδι, αγαπητοί φίλοι, Fuzz Club και ξερό ψωμί!
https://lascobras.bandcamp.com/releases

εικόνα άρθρου (Temporal, των Las Cobras)

Temporal, των Las Cobras
Μουσικό είδος: Neo-Psych, Post-Punk, Experimental
Δισκογραφική: Fuzz Club

εικόνα αρθρογράφου (Αλέξανδρος Δανιηλίδης)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Αλέξανδρος Δανιηλίδης

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, 3 χρόνια πριν την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Εκεί έκανα και τα πρώτα μου βήματα μέχρι να μετακομίσω στο Ναύπλιο, όπου ξεκίνησε και η έντονη ενασχόλησή μου με τη μουσική. Έπειτα Λάρισα, μετά Ξάνθη για σπουδές στην Αρχιτεκτονική και τώρα στο Brighton του Ηνωμένου Βασιλείου. Φιλοδοξία μου είναι να ασχοληθώ με την έρευνα στην αστική κοινωνιολογία και την υπαρξιακή αντίληψη του σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος. Το ψώνιο μου με τη μουσική ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία, κάπου στα τέλη των 90s, τότε που βασική πηγή ενημέρωσης ήταν οι ραδιοφωνικές εκπομπές (τις οποίες και ηχογραφούσαμε σε κασέτες) αλλά και ο εγχώριος, έντυπος και μη, τύπος. Έκτοτε, η μουσική είναι κάτι σαν οξυγόνο για μένα. Πέραν της μουσικής, μου αρέσει ο κινηματογράφος, το διάβασμα, τα ταξίδια, συγκεκριμένου είδους κόμικς αλλά πάνω απ’ όλα η εμπειρική καταγραφή της αστικής ζωής και όλων όσων τη διαμορφώνουν. "To understand is to transform [yourself]" - Jiddu Krishnamurti

Artcore magazine's footer