Άρθρα :: Δισκοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Οι Beach House αφήνουν τα άστρα να τους οδηγήσουν

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Οι Beach House αφήνουν τα άστρα να τους οδηγήσουν)

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν για μία μπάντα που κυκλοφορεί δεύτερο συνεχόμενο δίσκο μέσα σε τρεις μήνες, να συνεχίζει να συγκινεί; Οι Beach House καταρρίπτουν κάθε πιθανότητα και εμπνέουν τη σιγουριά για κάτι τέτοιο.

Για όλους μας υπάρχουν εκείνα τα βράδια που επιθυμούμε να μην τα ξοδέψουμε σε μια έξοδο, αλλά να τα περάσουμε στο σπίτι επιλέγοντας για συντροφιά κάτι από το καλλιτεχνικό τρίπτυχο: βιβλίο, ταινία, μουσική. Αν τα δύο πρώτα αποκλειστούν και μείνει το τρίτο, τότε σας προτείνω εξ αρχής να επενδύσετε στο νέο πόνημα των Beach House “Thank Your Lucky Stars”.

Για την Victoria Legrand, το τυχερό της άστρο πρέπει να είναι ο Alex Scally και για εκείνον, εκείνη. Πέραν αυτού, στοιχηματίζω ότι και οι δυο τους έχουν τρία τυχερά άστρα που τους καθοδηγούν και παράγουν αυτό το χαρούμενα μελαγχολικό dream pop υβρίδιο. Αυτά είναι ο έρωτας, η έμπνευση και η Αγγλία.

Ο έρωτας που αποπνέουν, δεν ξέρω σίγουρα για τι ή για ποιον μπορεί να είναι. Ίσως να είναι κάτι μεταξύ τους, ίσως για άλλα πρόσωπα που τους κρατάνε συναισθηματικά με έντονο τρόπο και όλο αυτό αποτυπώνεται μέσα σε τραγούδια όπως τα “She’s so Lovely” και “Somewhere Tonight” και δεν αναφέρομαι στο στιχουργικό κομμάτι, αλλά στην αύρα τους. Ναι, αυτή σε δένει με τέτοιο τρόπο που ή θα θελήσεις να πέσεις ανάσκελα σ’ έναν κάμπο με άνθη, κοιτώντας τον ουρανό ή θα θες να πάρεις το ταίρι σου και να χορέψεις μαζί του πάνω σ’ αυτούς τους ήχους ξανά και ξανά.

Όσο για την έμπνευση και την Αγγλία, πιστεύω ότι πάνε μαζί. Το να κυκλοφορείς μέσα σ’ ένα μικρό χρονικό διάστημα δύο δίσκους, σημαίνει δύο πράγματα: ή βγάζεις έναν δίσκο απλά για να τον βγάλεις ή έχεις περίσσια δημιουργικότητα και την εκμεταλεύεσαι επί τόπου. Για τους Beach House, σίγουρα συμβαίνει το δεύτερο και η έμπνευσή τους δανείζεται κάτι από την Αγγλία. Μάλλον και αυτοί είναι από εκείνους που θεωρούν ότι οι Radiohead και ο David Bowie είναι ό,τι καλύτερο έχει γεννήσει αυτό το νησί.

Οι χαρακτηριστικές νότες των Άγγλων συμπορεύονται με τις μελωδίες στην κιθάρα, στα πλήκτρα και την ατμόσφαιρα, ακόμα και στον τρόπο ερμηνείας της Victoria. Παρά, όμως, τον αργό ρυθμό που έχουν τα τραγούδια, η «τρυφερότητα» που προσφέρει το δίδυμο της Βαλτιμόρης σε ωθεί να αποκτήσεις οικειότητα με αυτά.

Καμιά φορά, όσες μουσικές λεπτόμερειες και αν δώσεις για έναν δίσκο, δεν αρκούν για να περιγράψεις αυτό που λαμβάνεις ως δέκτης. Όταν αφιερώνεις στιγμές για ν’ ακούσεις αυτό εδώ, το “Now I’m Ready”, το “Abyss” ή το “A Umbra Omega”, συνειδητοποιείς ότι έχεις να κάνεις με μουσικά σύνολα που θέλουν να σου ξεδιπλώσουν τον δικό τους κόσμο. Οπότε, και ‘γω σταματάω εδώ και όσοι πιστοί ή απορημένοι, αφεθείτε.

ΑΚΟΥΣΕ:

https://beachhouse.bandcamp.com/album/thank-your-lucky-stars

Thank Your Lucky Stars, των Beach House

Μουσικό είδος: Dream Pop

Δισκογραφική: Subpop

εικόνα αρθρογράφου (Γιάννης Κουτσουσίμος)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Γιάννης Κουτσουσίμος

Γεια σας και χαρά μας.

Artcore magazine's footer