Άρθρα :: Δισκοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Μια λαμπρή έκρηξη χρωμάτων στον ουρανό

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Μια λαμπρή έκρηξη χρωμάτων στον ουρανό)

Έχουμε να κάνουμε με ένα σχήμα, το οποίο από τον πρώτο του κιόλας δίσκο όριζε έναν ολόκληρο ήχο. Από τότε έχει αποτελέσει τον δείκτη σύνθεσης για πολλούς μεταγενέστερους μουσικούς του είδους. Αυτό και μόνο θα μπορούσε να τους κάνει μοναδικούς, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Το γεγονός ότι φέτος κυκλοφορούν έναν δίσκο που πραγματοποιεί αυτό που κάθε μπάντα έχει την υποχρέωση να κάνει: το βήμα παραπέρα.

Μέσα σ’ ένα παραμύθι, η ζωή των Explosions in the Sky σήμερα θα μπορούσε να έχει ως εξής: τέσσερα μικρά παιδιά που δεν έχουν καμία σχέση με τη νεολαία της ευκολίας, της ηλεκτρονικής ενασχόλησης και της ανεμπνευσιάς. Το μόνο που κάνουν είναι να ζωγραφίζουν. Από το πρωί μέχρι το βράδυ εκφράζουν την ύπαρξή τους μέσα από τα χρώματα.

Μια μέρα βρήκαν έναν τεράστιο τοίχο, ανεκμετάλλευτο και άδειο. Κοιτάχτηκαν μεταξύ τους και με ένα βλέμμα αποφάσισαν και οι πέντε το ίδιο πράγμα: αρχικά να τον προετοιμάσουν και, στη συνέχεια, να απλώσουν πάνω του όλη την ψυχή τους. Τον έβαψαν κατάλευκο και εξόπλισαν τις μέρες και τον χώρο τους με ό,τι υλικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν: πινέλα, μπογιές, μαρκαδόρους, κυρομπογιές και κυρίως την αθωότητα της έμπνευσής τους.

Ο στόχος ολοκληρώθηκε, και ο τοίχος γέμισε εικόνες που έγνεφαν χαρούμενα, προσκαλώντας κάθε περαστικό να τις κοιτάει επί ώρες, βλέποντας μέσα τους πράγματα που ο ίδιος άφησε να χαθούν μέσα στα χρόνια. Εικόνες απλές, όχι αινιγματικά σχέδια που ζητάνε ώρες προσήλωσης για την κατανόησή τους. Εικόνες με ζωντάνια, που δεν θα μπορούσαν να εξαφανισθούν από τη μνήμη κανενός, ακόμα κι αν τόνοι ασβέστη σκέπαζαν αυτόν τον τοίχο για πάντα.

Το “The Wilderness”, ο νέος δίσκος των Explosions in the Sky, είναι αυτός ακριβώς ο τοίχος χρωμάτων. Τόσο απλός, τόσο ζωντανός, τόσο αθώος και πλήρης που το post-rock ανασαίνει ελεύθερα. Δεν νιώθει πια να το πνίγει ο αέρας του κορεσμού από άλλα κοινότυπα δημιουργήματα. Ήχοι ανανέωσης, ιδέες που αποφεύγουν την επανάληψη του παρελθόντος, και σταγόνες του «διαφορετικού». Το post-rock μαθαίνει να μοιράζεται τον χώρο του με άλλα στοιχεία, όπως το ambient, και τον μετατρέπει σε έναν τόπο ασύνορο.

Οι Explosions in the Sky προκαλούν ακόμα και τον πιο δύσκολο ακροατή να σπάσει τα δεσμά της κρίσης του και να δεχτεί με απλό τρόπο το “The Wilderness”. Από τη γέννησή τους, οι Τεξανοί αυτοί υπήρξαν πιονέροι, όχι μόνο του post-rock αλλά της μουσικής εν γένει. Δεν συμβιβάστηκαν, δεν έμειναν στάσιμοι, δεν πανικοβλήθηκαν όταν χρειάστηκε να δουλέψουν νέο υλικό. Βάζουν τα πράγματα στη θέση τους, και στο “Landing Cliffs” κλαίνε από ντροπή όλοι όσοι ξέχασαν να ζωγραφίζουν.

ΑΚΟΥΣΕ:
http://explosionsinthesky.bandcamp.com/album/the-wilderness 

The Wilderness, των Explosions in the Sky (2016)
Μουσικό είδος: Post Rock
Δισκογραφική: Temporary Residence LTD

εικόνα αρθρογράφου (Γιάννης Κουτσουσίμος)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Γιάννης Κουτσουσίμος

Γεια σας και χαρά μας.

Artcore magazine's footer